Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Momo Kapor,"pisac u trapericama"&Senator Republike Srpske&cetnik-"JEBEM TI BILIJAR!OPET MI SE"SMOTALO U GLAVI"!BABA,DAJ DUPLU LJUTU!"

NEBOJSA

Nebojsa Jevric ide za vojskom...
Ratni reporter i sjajan pisac,cija je glava ucenjena na citavo malo bogatstvo,pojavljuje se svuda i na svakom mestu kao iz zemlje,pun fantazmagoricnih prica s ratista.Sretnes ga tako na drumu za Benkovac.
"Kuda idete?",pitam."U Knin"."Dobro,idem i ja za Knin".
-Jevricu,daj licnu kartu!-zaustavlja ga vojni policajac.
-Sta ce ti licna karta,kad znas kako se zovem-odgovara Nebojsa.
Ko zna u kom gradu je zaboravio svoje isprave.Za njega su stabovi i kasarne licni plakari s garderobom.Kada mu se uprlja uniforma,uzima novu kosulju na Petrovoj gori,a cipele na Romaniji.
Automat je sakrio u podrumu s bacvama vina u manastiru Krki.Pisace masine na kojima kuca nalaze se zajedno s lepim daktilografkinjama na Palama i u jednom plitvickom hotelu,hartija mu je u Trebinju,a zabeleske je izgubio kod majora Bauka na Malom Alanu,na Velebitu...
Krstili su ga kaludjeri u svetoj reci Krki,sto tece ispod manastira,a napili ratni drugovi,koje je izgubio,pa opet pronasao u cinovima potpukovnika,u brdima iznad Trebinja i Stoca.Jos se nije otreznio.
Negde je izgubio cizme pa ide bos preko mosta ispod Velike Kladuse.Vojska ga obozava.Gde je on-tu su i najneverovatnije price.Toliko se navikao da spava po sumama,ledinama i rovovima,na kamionima i prikolicama,u autobusima i po vojnickim kantinama,da vise ne moze da zaspi na krevetu.Pronalazio sam ga u raznim hotelskim sobama kako lezi na patosu,dok mu je udobna postelja neraspremljena i nedodirnuta.
Poslednji put zatekao sam ga kako spava na bilijaru u Komandi Vojske Republike Srpske Krajine!
Spavao je dubokim snom,mada su prostorije bile pune oficira i ratnih reportera.Bilijar je bio zelen poput kakve nezne doline izgubljene u vrletima.
Ucini mi se simbolicnim sto jedan mlad pisac spava na bilijaru.STA SMO RADILI SVE OVE GODINE I DECENIJE NEGO LEZALI PO BILIJARIMA,KAO RAZNOBOJNE KUGLE KOJE JE UDARAO KO JE STIGAO.VIDJALI SMO I OSECALI NA SVOJIM TELIMA SAMO VRHOVE STAPOVA-KO IH JE DRZAO U RUKAMA,BOG SVETI ZNA.JOS CUJEM PRASAK NASIH SUDARA S KUGLAMA DRUGIH BOJA KOJE,
TAKODJE,NISU ZNALE KO IH UDARA.VELIKI SU TO BILI IGRACI ZA NAS!
EVO JEDNOG TIHOG,RETKO SRECNOG TRENUTKA:STAPOVI SU PRISLONJENI UZA ZID,NIKO NE IGRA BILIJAR.
Pokrivam usnulog Nebojsu na bilijaru ratnom zastavom da se ne prehladi.

Post je objavljen 01.09.2006. u 13:04 sati.