Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Nolina (lat. Nolina recurvata)

To je biljka koju možemo naći u mnogim stambenim i poslovnim prostorima.
Kod njenog latinskog imena dolazi do dvojbe, jer nazivaju je Nolina recurvata ili Beaucarnea recurvata.
Potječe iz Meksika gdje raste na škrtom tlu i tokom puno godina izrasta u stablo.
Kod pripadnosti porodici također postoje dvojbe. Nekad se smatralo da pripada u Agavacea (agave) dok je u posljednje vrijeme svrstavaju u porodicu Nolinaceae. Ona je sukulent.
Veoma sporo raste, tako da veći primjerci postižu veoma visoku cijenu.
Kod njege najviše pažnje mora se obratiti zalijevanju. Budući da je sukulentnog stabla koje joj služi kao spremište vode, zalijte je tek kad se zemlja sasvim osuši. Po ljeti tek jednom tjednom, a po zimi još rjeđe - eventualno jednom u dva tjedna. Ni u kom slučaju nemojte dozvoliti da joj voda ostaje u podlošku. Općenito neka to zalijevanje ne bude obilno.
U kući je držite na svijetlom i prozračnom mjestu, daleko od propuha i direktnih sunčevih zraka koje bi je mogli opržiti preko stakla. Ako je tokom zime u jako zagrijanoj prostoriji gdje je uz to i suh zrak, povremeno je poprskajte po lišću. Bilo bi idealno kad bi mogla biti na 12-15°C. Kad noćne temperature pređu 10°C možete je iznjeti na otvoreno i držati u polusjeni. Tada treba pripaziti na kišu. Previše vlage joj škodi pa bi u slučaju veće količine kiše mogla stradati.
Presađuje se rijetko, tek kada korijenje doslovce počinje izlaziti iz vaze, otprilike svake 2-3 godine. Voli biti sputana u korijenu. Kad je presadite pazite da ima dobru drenažu kako se voda ne bi zadržavala u loncu. Bolje ju je posaditi u vazu od terakote ili keramike, jer one dišu za razliku od plastičnih vaza. Najbolji omjer zemlje je 2 dijela pijeska, 2 dijela ilovače i 1 dio treseta, no budući da je to komplicirano mješati za one koji nemaju puno biljka, možete koristit i zemlju za kaktuse.
Od svibnja do rujna možete je svaka 3 tjedna prihraniti tekućim gnojivom za lisnate biljke. Koncentrat neka bude jako razrijeđen (stavite pola količine od one koja piše na uputstvu).
Kad su noline male obično ih prodju sa 2-3 izdanka zajedno u jednoj vazi. Nemojte ih razdvajati, jer postoji opasnost od oštećenja i gljivičnih bolesti na svježim "ranama" i onda bi mogle propasti.
Jedan od znakova da je prezalivena (tako najčešće nastrada) je mekano "stopalo", a i listovi žute. Pokušajte je spasiti tako što ćete je presaditi u novu suhu zemlju i odrežite joj vrh, dok ne dođete do zdravog tvrdog debla koji zatim zalijete voćarskim voskom (može se kupiti u poljoprivrednim apotekama). Poput dracene ili juke nakon nekog vremena sa strane počnu rasti novi mladi listovi.

Zovu je još i slonova noga ili slonova stopa.
Na engleskom govornom području nazivaju je Pony tail (ponijev rep), a na francuskom Beaucarnea što bi u prijevodu značilo lijep i mesnat.

Najveća nolina nalazi se u Španjolskoj provinciji Alicante. Stara je oko 300 godina, visoka 8 metara, a stopa joj u promjeru ima 3 metra

Image Hosted by ImageShack.us
Mlada biljka noline

Post je objavljen 28.08.2006. u 00:02 sati.