Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whiskybar

Marketing

MC5

Jedna od prvih politički angažiranih rock skupina bili su MC5. Nastali su 1965. godine u gradu Lincoln Park kraj Detroita Prvo su se zvali Motor City Five po gradu Detroitu, ali nedugo zatim skračuju ime u MC 5. Svog menagera i političkog vođu Johna Sinclaira upoznaju 1967. godine preko prepiske u časopisu «Fifth estate». Sinclair je bio jazz kritičar, pa je pisao članke u kojima je tvrdio da je rock niži oblik glazbenog izražavanja, a da je jazz vrhunac glazbe. MC 5, koji su u to doba bili rock cover band su mu pisali odgovore u kojima su branili rock and roll i malo po malo razuvjerili su Sinclaira da rock and roll ne valja, te im je on postao menager.
Inače sinclair je završio studij iz američke književnosti,te je diplomirao s temom William Burroughs «Naked Lunch» i družio se s drugim beatnikom Alenom Ginsbergom. Pokreće White panthers party kao pandan black panthers partyu. MC5 su bili nosioci White panthers pokreta. Taj pokret se odvijao u Detroitu istovremeno sa hippy pokretom u San Franciscu, samo što je za razliku od Hippie pokreta bio i muzički i politički žešči. Tako se oni ne zalažu za mir i ljubav u nekom utopističkom romantičnom smislu već se zalažu za totalni napad na dominantnu kulturu svim raspoloživim sredstvima što uključuje drogu, rock and roll i jebanje na ulicama, da bi se tako stvorilo pravednije društvo. White panthers party je bila izrazito ljevičarski nastrojena organizacija, ali koja nije zazirala od poroka i dekadentnog ponašanja. Sinclair, vođa panthersa je nekoliko puta bio hapšen zbog preprodaje i posjedovanja marihuane, a posebno je white panterse pratio FBI u sklopu svoje operacije COINTELPRO, kojom su suzbijali sve ljevičarske organizacije ili udruge za promicanje ljudskih prava.
Pod utjecajem Sinclaira MC 5 se usmjeruju prema free jazzu i političkim angažiranim tekstovima.
MC 5 nastupaju po demonstracijama i reputacija kao izvrsne live grupe se širi. Stoga diskografska kuča Elektra odlučuje da prvi album grupe bude snimljen uživo. Album prvijenac «Kick out the Jams»je snimljen u Detroit theatru 30. i 31. listopada 1968. godine. Album je objavljen iduće godine.
Niti jedan album nije sirovije zvučao nego taj. «Kick ot the Jams se drži za prvim punk i prvim metal albumom agresivnog pristupa svirci, sirovog zvuka i opčenito soničnog napada kakvog do tada ljudske uši nisu doživjele.
Od uvodnog manifesta gdje Sinclair poziva ljude da se odluće žele li biti dio problema ili rješenje problema, preko soničnog napada rocket reducera i borderlinea pa do kozmičkog tripa Spaceship (obrada free jazz sastava Sun Ra) album Kick out the jams je bio supersonični napad na tadašnju muzičku kulturu. Nakon tog albuma više ništa nije bilo isto, javili su se Stooges, Led Zeppelin, Black Sabbath i nastala su dva najbučnija rock pokreta-heavy metal i punk.
Ipak, kao većina svega što je dobro i utjecajno, taj album se nije dobro prodao iz najobičnijeg razloga puritanskog morala, naime kao uvod u drugu pjesmu na albumu se koristi poklič «Kick out the jams motherfucker» zbog kojih mnogi dučani i radiostanice bojkotiraju grupu, što rezultira slabijom prodajom albuma, te im Elektra otkazuje suradnju.
Nakon raskida s Elektrom MC 5 potpisuju za Atlantic records. Također ostaju bez potpore svog menagera Sinclaira koji je dobio devet godina zatvora zbog posjedovanja dva jointa.
Njihov drugi album se zvao «Back in the USA» i bio je, u odnosu na Prvi album, čiščeg zvuka i melodičnijih kompozicija. Često su sastavi poput «The Clash» navodili upravo «Back in the USA» kao album što je utjecao na njih. Ipak mnogi fanovi su zamjerili grupi da su ublažili svoje političi i seksualno provokativne tekstove, a sve da bi se bolje prodali, pa gubitkom djela svoje HC fan baze drugi album grupe se također loše prodao.
Treći album «High time» je bio spoj agresivnosti «Kick out the jams» i čistoće «Back in the USA», međutim i taj album je podbacio u prodaji pa Atlantic records prekida suradnju sa grupom. Nažalos, jer High Time je jedan od najboljih rock albuma ikada snimljenih.
1972. grupa se raspada.


Post je objavljen 26.08.2006. u 16:18 sati.