Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/quikfilms

Marketing

The world's greatest pair o'normals!

Oni malo upućeniji u lik i djelo Kevin Smitha znaju da su mu svi filmovi međusobno povezani i imaju brojne reference jedan na drugoga. Da malo podsjetim one koji su zaboravili filmografiju dotičnog debeljka navesti ću samo neke; Chasing Amy, Clerks, Dogma, Jay And Silent Bob Strike Back i, njegov najnoviji izdanak, Clerks 2. Primjetit ćete da su to sve redom prilično vrsne komedije. Ovaj post nije ni o jednom od gorenavedenih filmova, već o jednom filmu koji je po meni pomalo nepravedno zapostavljen. Razlog tome je vjerojatno što je totalno propao u kinima i skoro pa direktno bio prebačen u video distribuciju. Hvala bogu da ima pravde pa je uskoro postao jedan od najposuđivanijih videa u SADu u vrijeme njegova izdavanja; godine gospodnje 1995.

Mallrats - T.S. Quint, mladić iz New Jerseya, planira putovanje na Floridu (točnije u Universalove studije na Floridi - inače je to zabavni park, a ne pravi filmski studiji) sa svojom curom Brandi. Na tom putovanju je planira i zaprositi. Međutim, Brandi odbija ići na putovanje jer je obećala ocu da će biti jedan od natjecatelja u njegovom showu Truth Or Date, u biti cheesy verziji Srcolovke. T.S. i Brandi se na tu notu posvađaju i raskinu.

viđe slike

T.S., shrvan gubitkom svoje bolje (i definitvno ljepše) polovice, odlazi tražiti utjehu kod svog, stripovima opsjednutog, najboljeg frenda Brodiea. Igrom slučaja je i Brodie isti taj dan dobio šup kartu od svoje cure Rene, i predlaže mu da utjehu te sućut potraže u lokalnom shopping centru (mallu). Po svom dolasku u taj hram kapitalizma, T.S. otkriva da se upravo u njihovom mallu snima prokleti show Truth Or Date, a Brodie otkriva da je njegovu curu zaposjeo njegov arch-enemy Shannon Hamilton, vlasnik nekog gayish butika. Dakle, T.S. planira sabotirati Truth Or Date i unajmi lokalne barabe Jaya i Silent Boba da izvrše taj zlokobni plan, a Brodie je za to vrijeme suočen s činjenicom da je Hamiltonova jedina agenda sa njegovom Rene to da je zavede i poševi citiram: "in an uncomfortable place". Pojam "neudobno mjesto" u ovom slučaju ne označava stražnje sjedište Volkswagena, nego ono drugo "neudobno mjesto", neudobno za nju. Evo to je otprilike to.

Nema ovdje nekih tehnikalija za istaknuti, najbolja stvar u filmu je Jason Lee (Brodie), ovo mu je i prva uloga. Njegov lik je fenomenalno razrađen, realan je ali i komičan do suza. Moram napomenuti da su dijalozi u filmu izvrsni i da sumnjam da se nekome neće svidjeti rasprave o tome bi li Lois Lane mogla nositi Supermanovu bebu ili uopće izdržati ejakulaciju dotičnog superjunaka neozlijeđene maternice. Također imamo razgovor o spolovilima i seksualnom životu raznih strip junaka sa samim njihovim tvorcem; Stan "the man" Leeom, raspravu o geografskoj mall klasifikaciji cookie štanda etc.

viđe slike

Mallrats je jedan od onih filmova koji neće biti u nikakvim filmskim enciklopedijama kao neko groundbreaking ostvarenje ali količina zabave i nepatvorenog smijeha koji pruža je ogromna. Svi likovi su dovoljno luckasti da vas zainteresiraju, a i nasmiju do suza. Prvenstveno Brodie. No, svi imaju svojih trenutaka, ako nisu smiješni, zanimljivi su i obrnuto. Brodie je jedini savršena simbioza to dvoje.

Ja obožavam Mallratse i vjerojatno je jedan od filmova koji sam najviše puta gledao. Iz nekog razloga mu se uvijek vraćam. Mada, realno gledajući, Clerks je puno bolji film od Mallrats. Mnogi kažu da su Mallrats najlošiji Kevin Smithov film, a kritičari su ga do kraja popljuvali. Meni baš sve to i ne igra neku ulogu, film mi je predrag bez obzira na katastrofalne kritike i uvijek ću ga rado pogledati, a preporučam i svima koji ga nisu gledali da ga provjere. Zato što volim povlačit paralele između Smithovih filmova i zato što guštam u njegovom New Jersey svemiru dajem 9/10.

Btw. evo vam jedan link u vezi filma, svi strip coveri glavnih junaka iz otvarajućih creditsa. Moji favoriti su Fantastic Two :) i Brodieman.

Post je objavljen 19.08.2006. u 15:01 sati.