Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whiskybar

Marketing

Deseti Art and music festival



Započelo je prikazivanjem dokumentarnog filma «Kuća» u pulskom rock caffeu. Zanimljiv lo-fi dokumentarac koji se bavi kućom čiji je svaki prostor iznajmljen lokalnim Zagrebačkim bendovima za probe i živopisnim čovjekom koji sve to vodi.
Zatim je započela prva natjecateljska večer.
Po mišljenju mnogi, Riječka grupa Sjekire je održala jedan od svojih najboljih nastupa da sada. Ipak to im nije bilo dovoljno za finale. Nakon njih je svirao zanimljiv noise-psychodelic bend Petrol iz Beograda. Nažalost previše su ličili na Sonic Youth, što je izgleda bilo presudno da ne dobiju prostor u finalu. U finale je prošla grupa Goribor iz grada Bora. Oni su cijeli Art & Music slovili kao jedan od favorita, iako meni nije jasno zašto. Naime, da li je dovoljno da se bend proglasi originalnim to što u svoju svirku uključi kompjuter i semplove? Nije, kao što je to jasno pokazao idući bend Fetisha koji unatoč svoj količini techno inovacija nije mogao a ne ličiti na bijednu imitaciju Marillyn Mansona. Ipak, da se vratim na Goribor. Dakle to što imaju ritam mašinu preko koje razvlače desetominutni rock riff ne čini ih originalnim već pomalo dosadnim. Kada se na takvu dosadnjikavu muziku nakalemi patetičan tekst o izgubljenom pojedincu u surovoj stvarnosti s tendencijom na često ponavljanje refrena i banalnih fraza dobije se nešto što će se teško staviti u cd player i slušati kod kuće.
Nakon natjecateljskog djela stage su pruzeli gosti. Tako je svirao trojac iz Gustafa (gitarist, basist i bunjar) koji je publici predstavio mješavinu čakavskog bluesa i reaggea. Nepretenciozno, ali niš posebno.
Onda je svirala španjolska Jugoplastika. Oni svoje ime i opremu duguju ocu osnivača benda koji je na kladionici na račun poznatog Splitskog košarkaškog kluba zaradio ogromne pare. Po onome što sam čuo i vidio bolje je da nikada nije dobio na kladionici.
Vrhunac večeri i desetog Art & music festivala je bio nastup novog benda Jona Spencera- grupe Heavy Trash. Spencer, koji se proslavio destrukciom klasične rock forme, vraća se tradicionalnom pristupu muzici, odnosno rockabilliju. I to čini odlično.Energična svirka od sat i pol nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pogotovo treba pohvaliti virtuozno sviranje gitariste Matta-Verta Raya. Nakon nastupa imao sam priliku razgovarati sa Rayom i Spencerom. U tom razgovoru su naglasili da svoje bendove Blues explosion i Speedball baby stavljaju u privremeno mirovanje i u potpunosti se posvećuju heavy trashu s kojim snimaju drugi album.
Idući dan prošao je u znaku apokaliptičnog potopa. Započelo je predstavljanjem kompilacije «Strašni Riječani» u rack caffeu. Tada je najavljen i idući projekt Dallas recordsa, izdavanje prve Hrvatske heavy metal kompilcije. Budući da se Riječka grupa Downfall nalazi na Strašnim Riječanima i da će se naći na heavy metal kompilaciji, oni su zabavili prisutne svojom jednosatnom energičnom svirkom usred bijela dana. Svakako oni su bend na koji treba računati.
Budući da je cijelo vrijeme pljuštalo, nas desetak ljudi iz Rijeke koji smo se našli u rock caffeu bili smo zarobljeni, stoga smo bili prisiljeni trošiti naš teško stečen novac na pive i juke box.
To nam je teško palo.
Pa dok smo tako trošili novac započelo je sa projekcijom filmova. Prikazan je dokumentarni film o američkoj turneji Laibacha 2005. godine. Film koji se kritički osvrče na Bushovu diktaturu i postavlja paralele između nacizma i aktualne američke vlade. Čak i onoga tko ne voli Laibach film ne može ostaviti ravnodušnim. Konačna ocijena-poučno.
Natjecateljski dio drugog dana su otvorili budući pobjednici Riječka grupa One piece puzzle. Oni su svog karizmatskog pjevača zamijenili jednako karizmatičnom pjevačicom. Malo su smanjili atnosferske dijelove, svoj zvuk još više izoštrili i usmjerili prema industrialu. Muzičku izvedbu je savršeno pratio light, tako da je njihov nastup bio jedan od najdojmljivijih i s pravom su na kraju pobijedili. Nakon njih je slijedio jako dobar rock and roll band Erotic Biljan and his heretic s porukama pobune na tragu MC 5, White panthers party i energičnom svirkom koja ipak ne gubi groove što se često zna dogoditi mnogim rock bandovima. To je prepoznala publika koja im je dala najviše glasova, pa su se uz One piece puzzle oni također plasirali u finale.
Ipak da cijela večer ne prođe odlično pobrinuli su se Justin's Johnson sa svojim dosadnim dječijim ska punkom. Valjda je žiri bio impresioniran količinom njihove brass sekcije pa im je omogučio svirku na idućem festivalu Exit. Ne znam, ja bih Justin's Johnson najradije poslao na Šibenski festival djeteta.
Zatim su kao gosti svirali ponovno oformljeni Overflow. Je, njihova svirka je energična, ali njihov scenski nastup sa pretjeranim naglaskom na komičnost iritira. Šteta.
Onda su trebali nastupiti amarčka grupa Bellrays, međutim tada se sručio ogroman pljusak koji je osim posjetitelja zalio i razglas tako da je ekipa iz GIS-a, koja je upravljala razglasom, odlučila završiti sa danom. Još jednom šteta, ipak uvjeti su bili nemogući što sam najbolje sam osjetio na svojoj mokroj i promrzloj koži.
Zato sam se idući dan opskrbio kišobranom.
Nakon žestoke svirke gostiju grupe Barrakuda koja podsjeća na Motorhead, žiri je proglasio pobjednike. Tako su One piece puzzle pobijedili sa jednim bodom razlike ispred Goribora. Erotic Biljan and his Haretics su zauzeli treće mjesto. Pobjednici su osvojili snimanje albuma za diskografsku kuću Menart, snimanje spota i kreiranje internet stranice, dok će Goriboru udruga Tempus fugit organizirati koncert u Zagrebu.
Nakon proglašenja svirali su dosadni Muškat i zanimljivi Eyesburn koji kombiniraju metal i reagge, ali ipak imaju preduge stvari, što zna čovjeka uspavati. Na kraju je svirao Kultur shock. Tu su mišljenja podvojena, jednima se dopala ta kombinacija narodnjaka sa metalom i punkom, dok je drugima, među kojima sam i ja to najobičniji narodnjak, bez obzira što se svira na električnim gitarama.
Uglavnom, svatko je mogao naći nešto za sebe što će ga u potpunosti zadovoljiti, tako da one grupe koje nisu nekoj osobi bile po volji nisu uspjele pokvariti ukupni više nego pozitivan dojam desetog Art and music festivala.

Marin Tomić




Post je objavljen 19.08.2006. u 11:18 sati.