Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

anoreksija i bulimija-nastavak

Anoreksija nervoza

Anoreksija doslovno znači"bez teka"Osobe koje od toga pate opsjednute su mršavošću.Izgladnjuju se da bi postigle taj cilj.
Mogu biti ekstremnosvjesne kalorija i masti u namirnicama, pretjeruju sa tjelovježbom, ili uzimaju dijetne pilule, laksative i diuretike kako bi izgubile na težini. Čak i kad promatraju svoj odraz sličan kosturu u zrcalu, vide se kao gojazne.
Anoreksija se može dijagnosticirati, kad osoba , bez znakova bolesti, znatno izgubi na težini, te kad su stavovi i ponašanje pretjerano usredotočeni na hranu.
Anoreksija nervoza ima ozbiljne zdravstvene posljedice- uključujući zaostajanje u fizičkom rastu i spolnom sazrijevanju, srčane probleme,probavne poremećaje, menstruacijske poremećaje, probleme kože i kose , depresiju...

Liječenje
U slučaju totalne pothranjenosti počinje se s prehrambenom terapijom. Nekad je neophodan ostanak u bolnici , jer je prehrana moguća samo putem infuzija. Ukoliko stanje nije baš tako jako teško, liječenje je ambulantno i jako dugotrajno.Savjetovanja o prehrani, lijekovi protiv depresije, individualne i obiteljske psihoterapije... Čak i uz godine liječenja, gotovo 20% osoba koje pate od anoreksije nervoze ostaje kronično premršavo do zrelih godina.Neredovita menstruacija i depresija također ostaju problemi za mnoge odrasle osobe koje su imale anoreksiju.

Bulimija

To je sindrom prežderavanja i pročišćavanja.Osobe u kratkom vremenskom roku pojedu velike količine hrane , potom se povraćanjem ili uzimanjem laksativa pročišćavaju.Pored toga uzimaju diuretike, klistir, post, tjelovježbu i sredstva za suzbijanje teka. Za razliku od anoreksičara ove osobe nisu premršave, održavaju tjelesnu težinu te tako mogu godinama skrivati postojanje problema.
Ljudi koji pate od bulimije obično su svjesni da postoji problem, ali osjećaju veliki stid i skrivaju svoje ponašanje.
Znakovi bulimije mogu biti žuljevi na prstima( od trljanja o nepce rdi izazivanja povraćanja), zaobljenost lica( uvećanje žlijezda izazvno povrčanjem), bolovi u trbuhu,oštećena zubna caklina od želučane kiseline, umor i ekstremne promjene raspoloženja.Zdravstveni problemi su-problemi sa bubrezima, srčane bolesti, depresija,probavni poremećaji...Bulimiji katkad prethodi emocionlni doživljaj kao što je rastanak, razvod bolest, smrt... Takvi događaji potkopavaju smopoštovanje mlade žene i mogu izazvati osjećaje bespomoćnosti i usmljenosti.

Bez obzira na uzroke , anoreksija i bulimija su psihološki poremećaji koji mogu ugoziti život.Liječe se jednako teško kao bilo koja ovisnost o drogi ili alkoholu.

Post je objavljen 17.08.2006. u 23:07 sati.