Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Film: THE ZODIAC


REDATELJ: Alexander Bulkley
ULOGE: Justin Chambers, Robin Tunney, Rory Culkin
ŽANR: misteriozni triler
GODINA: 2005.
TRAJANJE: approx. 95min.
STATUS (Hrvatska): ?
FORŠPAN: LINK
IMDb OCJENA: 5,8/10


Krajem 60-ih godina mali američki gradić potresaju stravična ubojstva serijskog ubojice koji se naziva 'The Zodiac killer'. Matt Parish (Justin Chambers) vodi istragu kako bi uhvatio manijaka, dok svladava i probleme kod kuće sa ženom Laurom (Robin Tunney) i sinom Johnnyem (Rory Culkin) koji, unatoč tome što ima 12 godina, uspijeva pronaći neke tragove... Tko je sljedeća Zodiacova meta?

Kao prvo, moram naglasiti da je 'Zodiac' film temeljen na istinitoj priči, što filmu daje dodatni osjećaj nelagode i straha. Ipak, mislim da film ne odaje te osjećaje nelagode u potpunosti, te da priča nije dovoljno razrađena. Mislim da bi ljudi bili itekako nezadovoljni filmom da nije temeljen na istinitoj priči, jer na ovaj način uspijevaju suosjećati sa žrtvama nemilosrdne ubojice. Vrhunac nelgode dolazi na samom kraju filma, kada, uz Zodiacovu sliku piše tekst o završecima istrage i da je Zodiac i dalje na slobodi. Ono što me fasciniralo jesu njegove posljednje riječi u posljednjem pismu: 'I am waiting for a good movie about me. Who will play me? I am now in control of all things.'

Mene inače posebno ovakvi filmovi fasciniraju, zaplaše i uliju strah u kosti. Zašto? Jer nema nerealnih ubojstava manijakalnih idiota koji lete okolo ili sa pilom ili sa sjekirom. Zodiac je jednostavan - ne ostavljaj tragove, ne dodiruj ništa, samo pričekaj da te pogledaju i ubij ih. No, imam problem sa filmom jer ispada da nema nikakav kraj. Činjenica je da on nikada nije uhvaćen, ali mislim da su ga mogli završiti sa tim posljednjim pismom i onda jednostavno napisati da tu prestaje istraga i da je Zodiac i dalje na slobodi. Ovako se čini kao da vam je netko prekinuo film u pola, prepičao vam kraj ukratko i zatim ste izgubili volju za gledanjem.


Film ima relativno poznatu glumačku ekipu - Justin Chambers tek se nedavno proslavio i to sa ulogom mladog stažista u seriji ' Grey's anatomy'. Još jedna glumica nedavno proslavljena serijom jest Robin Tunney, i to sa Foxovim lanjskim megahitom 'Prison break'. Tu je i još jedan član obitelji Culkin, i to najmlađi - Rory Culkin. Njih troje čine obitelj Parish u filmu. Svaki od njih obavio je svoj posao solidno, jedino sam bio skeptičan oko toga što je glavna uloga dodijeljena Chambersu, i zbog njegovog mogućeg neiskustva i zato što mi se nije činio kao pravi pdabir za ulogu. No, prevario sam se.

Ne znam hoće li ovog filma ikada biti u Hrvatskoj, s obzirom što je već došao i na DVDu i u Australiji. No, ako vas zanima Zodiac killer, strpite se još malo jer nagodinu stiže još jedan nastavak sa još popularnijom glumačkom ekipkom: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. i Mark Ruffalo. A ako vam kažem da je redatelj David Fincher, zasigurno će vas još više zaintrigirati...

OCJENA: 6,2/10

Post je objavljen 10.08.2006. u 00:08 sati.