Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragonrage

Marketing

Recenzija/komentar - Film: Poseidon

Posejdon

Eng. Poseidon
God. 2006.
Redatelj: Wolfgang Petersen
Scenarij: Mark Protosevich, Paul Gallic
Glume: Josh Lucas, Kurt Russell, Jacinda Barrett, Richard Dreyfuss, Jimmy Bennett, Emmy Rossum, Mike Vogel, Mía Maestro, Andre Braugher, Kevin Dillon, Freddy Rodríguez, Kirk B.R. Woller, Kelly McNair, Stacy Ferguson, Gabriel Jarret, David Reivers, Gordon Thomson, Jan Munroe, Caroline Lagerfelt, Jesse Henecke, Valerie Azlynn, Carrie Frymer, Kimberly Patterson, David Dittmer, Andy Deal, Rachel Vanderwoude, Beverly Overstreet, Jenae Altschwager, Ed Aristone, Erik Aude, Andreas Beckett, Jordi Caballero, Will Carter, Kate Clarke, Frederick Dechow, Natasha Delahunt, Menina Fortunato, Spencer Hawken, David McDivitt, Anthony Okungbowa, Austin Priester, Christos Sourmelis, Jason Thornton, Brannon Bates, Joe Bell, Juliette Tinelle...itd.

Image Hosted by ImageShack.us

Pretpostavljam da ste več sigurno svi imali prilike pogledati originalni film katastrofe "The Poseidon Adventure" iz 1972. godine sa Gene Hackmanom u glavnoj ulozi, te znate od prilike što se u tom filmu zbiva. E pa skoro ista radnja, uz neke sitne preinake u odnosu na original, krasi i ovaj remake, nazvan jednostavno "Poseidon"...
Posejdon je inače kao što svi znamo Grčki Bog mora, no u ovom slučaju, Posejdon je luksuzni putnički brod, koji se nalazi na krstarenju negdje na otvorenom moru Sjevernog Atlantika. Putnici broda upravo ispraćaju Staru godinu, i dočekuju Novu. Atmosfera je vesela i razigrana, neki plešu, neki se kockaju, neki piju...itd., kako to več biva na proslavama Nove godine. I nedugo nakon što putnici isprate Staru godinu tradicionalnim odbrojavanjem od 10-1, i dok kapetan Bradford nazdravlja i čestita svima, na brod naleti golemi 45 metarski val, koji ga udari maksimalnom snagom i prvo ga naginje na bok, da bi ga na kraju skroz preokrenuo. Putnici i posada lete naokolo, svi su u panici, potpornji popuštaju, lome se stakla, namještaj, pucaju raznorazne cijevi, počinju izbijati požari, te na kraju na velikom dijelu broda nestane struje, što stvori još veći kaos i nemir među preživjelim putnicima i članovima posade koji ostanu zarobljeni u utrobi broda koja se nalazi duboko ispod vode.
A među tim preživjelim putnicima nađu se i profesionalni kockar Dylan Johns ( Josh Lucas ), bivši vatrogasac i gradonačelnik New Yorka Robert Ramsay ( Kurt Russell ), Ramsayeva kći Jennifer ( Emmy Rossum ) sa svojim zaručnik Christian ( Mike Vogel ), majka Maggie James ( Jacinda Barrett ) sa svojim sinom Conorom ( Jimmy Bennett ), gay arhitekt Richard Nelson ( Richard Dreyfuss ) te slijepa putnica Elena ( Mía Maestro ).
Dylan odluči na svoju odgovornost unatoč kapetanovim upozoravanjima pronaći izlaz iz te prostorije, te krene prema gornjim razinama broda, a unatoč njegovom negodovanju, za njim krene i spomenuta skupina, dok ostatak putnika ostane zajedno sa kapetanom u toj prostoriji čekajući spasioce koji bi trebali doći kroz nekoliko sati. No ni kapetan, ni ostali putnici nisu svjesni opasnosti ostanka, što ih kasnije košta glave. A tko na kraju preživi i pronađe izlaz, odnosno ne preživi od spomenute skupine...pogledajte sami.

Image Hosted by ImageShack.us

O ovom filmu sam čuo i pročitao većinom sve samo loše kritike, rijetke su bile one dobre ili djelomično pozitivne, no ipak, nekako me je zanimalo kakav je, i htio sam se sam uvjeriti u istinitost tih negativnih kritika, pa sam ga odlučio pogledati sa veoma niskim očekivanjima. Doduše, moram odmah priznati da sam i ja od samog početka kako je ovaj projekt bio najavljen, bio mišljenja kako je ovo jedan od najnepotrebnijih remakova. Originalna "Posejdonova avantura" iz 1972 je bio i ostao odličan film koji još i dan danas izgleda jednako svježe kao i tih godina, no kao što ja znam reći...što je tu je....
Ispostavilo se na kraju da filmić uopće nije loš, doduše ima dosta negativnih stvari u njemu, ali isto tako ima i dosta onih pozitivnih, pa u cjelini može proći.
Krenut ću prvo od onih negativnih...dakle, priča je totalno predvidljiva, i to ne zato jer se radi o remakeu, jer je od originala preuzet samo koncept, dok su likovi i tok situacija izmijenjeni, ali je sve jedno priča predvidljiva. Ja i frend s kojim sam gledao film smo pogađali tko će otprilike gdje i kada umrijeti, i zbog kojeg razloga...i kaj je najbolje, ja sam pogodio apsolutno sve, koji lik će umrijeti, i kad, pa čak i koji će se žrtvovati i za koga. Osim što je priča predvidljiva, isto tako je i plitka i nedorečena. Neke stvari su započete ili natuknute da bi poslije bile potpuno ignorirane, a ima i nekoliko nelogičnosti, npr. od kud se na otvorenom moru za vedra neba pojavi 45 metarski val...doduše u filmu objasne da je to tkz. "čudni val" (na eng. rogue wave iliti "odbjegli val"), te da je to rijetka ali smrtonosna pojava...ne znam za vas, ali meni je to zvučalo prilično glupo i nerealno, ali dobro, neka im bude. Ima tu još nekoliko nejasnih stvari, ali neću ih sad nabrajati, no ovu bih svakako izdvojio kao najvažniju, jer je ta situacija pokretač cijele priče. Uz to karakterizacija likova je prilično površna i likovi djeluju prilično jednodimenzionalni, te se kroz film nikako ne možete poistovjetiti ili sažaliti nad njima, več vam je sve jedno tko će od njih umrijeti sljedeći...kao što rekoh, ja i frend smo pogađali koji će to biti. Također o njima osim par detalja ne znamo apsolutno ništa, a i ti neki sitni detalji koje saznamo, nemaju neku posebnu ili nikakvu funkciju u cijeloj priči, tu su tek toliko da ih se spomene. Npr. na početku filma saznajemo da je jedan od likova, Richard, gay, te da ga je nedavno ostavio dečko, on ga zove i ostavlja mu poruku da ga nazove u ponoć u ime starih vremena. Kada ovaj to ne učini, Richarda to toliko pogodi da se odluči ubiti, i taman kad se popne na ogradu da skoči u more, pojavi se val...tu on odjednom preokreće ploču, i više ne želi umrijeti, i to u tolikoj mjeri ne želi umrijeti da malo kasnije zbog te njegove želje za životom umire jedan drugi lik...sad se ja pitam, od kuda odjednom ta želja za životom kod njega, kad je malo prije bez problema bio spreman skočiti u more i utopiti se, također ne postoji objašnjenje zašto je on gay, jer ta činjenica nije nigdje iskorištena u filmu, mogao je isto tako biti i straight, ne bi imalo nikakve veze. Mogao bih slične detalje napisati i o drugim likovima, ali mislim da ste skužili što sam htio reći.

Image Hosted by ImageShack.us

A sad nekoliko pozitivnih stvari...dakle, unatoč svim tim nedostacima u priči i karakterizaciji, moram priznati da je film uzbudljiv, pa čak i napet na nekim mjestima, dosta zabavan kao i strašan na nekim mjestima...npr. mislim da sam prvi puta vidio realno utapljanje na filmu, zbilja se ne sjećam da sam to negdje prije vidio, i moram priznati da je izgledalo prilično zastašujući i odvratno...ne bih nikome poželio takvu smrt...Brrr.
Uz sve to, film i kratko traje, svega 98 minuta, pa vam vrijeme brzo preleti. Nakon uvodnih 10-ak minuta uvoda u priču i "upoznavanja" sa likovima radnja filma krene ubrzanim tempom, te kad jednom krene, ne staje do samog kraja. Tako da smo pošteđeni onih dosadnih emotivnih dijelova u kojima likovi govore jedni drugima da će se izvući i da se vole, koji se obično znaju zalomit u gotovo svakom filmu katastrofe, i upravo zbog toga film nije naporan. Također plus je što nisu ubacivali nikakvu ljubavnu priču, iako je bilo štofa za to, pa čak se na samom početku filma i naglasi da bi se mogla dogoditi neka romansa između nekih likova jer su se pojavile neke iskrice, ali na sreću do toga kasnije nije došlo, več su se autori usredotočili samo na preživljavanje likova i njihove napore da se što prije izvuku iz preokrenutog broda.
Glumci su svoj dio posla odradili sasvim solidno, no njihove uloge su i onako bile više fizički zahtjevne nego glumački, neki su se čak uspjeli i razboljeti na snimanju zbog čestog boravljenja u hladnoj i zaprljanoj vodi, što je čisti dokaz koliko je snimanje bilo naporno. Kao što rekoh, karakterizacija likova je dosta površna pa i nisu imali baš materijala za dublju razradu likova i njihovih međusobnih odnosa, no neki od njih, npr. Russel i Lucas su prema kraju filma uspjeli svojim jednodimenzionalnim likovima udahnuti malo duha, iako je rasplet sudbina njihovih likova bilo i za očekivat.
Također Wolfgang Petersen je napravio dobar posao, što zapravo nimalo ne čudi kad je čovjek snimio več nekoliko filmova morske tematike...kultni "Das Boot" i nešto manje kultni, ali uspiješan "The Perfect Storm", pa je znao što i kako radi. On uspješno gradi napetost, vodi nas kroz priču, pametno koristi efekte u da bi upotpunio priču a ne obratno itd, ali kao što rekoh, na žalost zbog predvidljivog scenarija ne uspijeva nas ničim posebno iznenadit.
Budžet filma inače iznosi enormnih 160 milijuna, što je svakako previše, no Petersen je pametno iskoristio te novce, nije ih samo "bacio u vodu", i šteta što ih nije uspio i povratiti na kino blagajnama.

Sve u svemu sasvim solidno, zabavno, ali i nepotrebno, no kad je več tu...šta sad...pogledajte ga ako nemate pametnijeg posla. Tijekom filma će te imate onaj osjećaj "deja vu"-a i vjerojatno će vam sve izgledati ko klišej na klišeju, ali mislim da će te biti zabavljeni i djelomično zadovoljeni, posebice ako su vam očekivanja niska ili nikakav...mene je zadovoljio.
Zaboravio sam spomenuti još jedan plus ovoga filma koji zapravo i nema izravne veze sa filmom, a to je to da su distributeri odlučili izdati i DVD izdanje, i to dvostruko, originalnog filma, a to se vjerojatno ne bi dogodilo na nema ovog remakea, dakle, kako se ono kaže, "u svakom "zlu" neko dobro"

Ocjena: 3/5

Post je objavljen 03.08.2006. u 15:07 sati.