Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/quikfilms

Marketing

Quik trivia, vol. 1

Wikipedia kaže: pojam "trivia" (ili "trivijalno") označava nevažne, zanemarive predmete, a osobito se odnosi na informacije. U kasnom 20. stoljeću taj pojam se počeo izričito odnositi na vrstu informacija koja je gotovo isključivo korisna samo za odgovaranje na pitanja u kojekavim testovima ili kvizovima. Daklem, vrijeme je za malo filmske trivie.

Jaws (Steven Spielberg) - nakon iznenadnog uspjeha filma, holivudski "znalci" su efektnost filma najvećim dijelom pripisali veteranu filmske montaže - Verni Fieldsu, a ne tada malo poznatom, 28 godišnjem Stevenu Spielbergu. Iako je nesumnjivo mnogo naučio od Fieldsa, Spielberg je želio dokazati vlastiti talent u svojim slijedećim filmovima i više nikad nije radio sa Fieldsom. Treba reći da je od Jawsa do Fieldsove smrti, Spielberg snimio samo 3 filma: Close Encounters of the Third Kind, 1941 i Raiders of the Lost Ark.

Full Metal Jacket (Stanley Kubrick) - u prvom dijelu filma, u sekvencama u vojarni tijekom obuke, napravljena je posebna leća jedinstveno dizajnirana da može svakog vojnika držati izoštrenog u kadru. Kubrickova je time htio reći da nitko od njih nije poseban i da svi zaslužuju isti tretman. Baš je picajzla.

The Shining (Stanley Kubrick) - Za scenu gdje Jack (Jack Nicholson) razvali vrata kupaonice sjekirom, odjel za rekvizite je napravio vrata koja su se vrlo lako mogla skršiti. Međutim, Jack Nicholson je jedno vrijeme radio kao dobrovoljni vatrogasac i rastrgao je ta vrata sa lakoćom. Odjel za rekvizite je tada bio primoran napraviti snažnija vrata. Here's Johnny!

The Doors (Oliver Stone) - Val Kilmer je nosio posebne kontakne leće koje su njegove zjenice činile raširenima u svim scenama gdje je Morrison bio drogiran 'ko smeće. Kilmer je također gadno slomio ruku kada je sa pozornice skočio u publiku i promašio kaskadera koji ga je trebao uhvatiti. Ili je kaskader promašio njega? Bilo kako bilo, Kilmeru je ostala abnormalna izraslina na desnom laktu kao uspomena.

Rocky (John G. Avildsen) - snimljen za 28 dana. Alternativni završetak za film je bio da Creeda iz ringa iznesu njegovi fanovi, a onda da Rockyevi fanovi iznesu Rockya. Međutim, budući da je bilo premalo statista, a i zato što su neki od postojećih počeli udarati (?!) Stallonea i Weathersa dok su ih nosili, ta scena je odbačena.

Friday (F. Gary Gray) - snimljen za 20 dana. U Smokeyevoj flashback sceni gdje sa Hectorom i njegovim frendom sjedi u autu, može se vidjeti čovjek kako sjedi na obližnjem zidiću u pozadini. Čovjek je živio u kvartu gdje se snimao film i jednostavno je htio stvarati poteškoće produkcijskom i inom osoblju znajući da mu ne mogu reći što da radi na njegovom privatnom vlasništvu. Ostao je u tom kadru usprkos ponuda od osoblja koji su mu nudili novčanu kompenzaciju i walk-on ulogu u filmu.

Braveheart (Mel Gibson) - Gibson, čuveni šaljivac, je neke scene režirao imitirajući glas Elmera Fudda i čak viknuo "CUT!" tijekom scene pogreba od Murron tako što je zagrlio glumicu koja je glumila njenu majku vičući: "Will you put a sock in it!". Glumica je iz suza izašla iz uloge i opalila se smijat. Gibson je također namjerno pokrenuo lažnu glasinu da je Sophie Marceau (princeza Isabella) kćerka poznatog francuskog pantomimičara Marcela Marceaua.

Gladiator (Ridley Scott) - Kao i moderni sportaši, Rimski gladijatori su imali sponzore i redovito su reklamirali njihove proizvode. Producenti su htjeli ovo uključiti u scenarij ali su tu ideju odbacili rekavši da je previše nevjerojatna.

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (George Lucas) - ovdje se može vidjeti najduži dvoboj u povijesti kinematografije: dug punih 12 i kusur minuta. Ovo je jedini Star Wars film koji nije dobio nominaciju za Oscara u kategoriji Najbolji Specijalni Efekti. Jedina nominacija je bila za šminku i make up u filmu, koju je izgubio od The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe. Totalno neopravdano, i might add.

Léon (Luc Besson) - tijekom snimanja koje je uključivalo gomile policijskih automobila na ulici, čovjek je istrčao iz trgovine koju je upravo opljačkao. Kada je slučajno nabasao na filmski set, vidio je svu tu "policiju" i predao se grupi statista u uniformama. rofl

The Fifth Element (Luc Besson) - Luc Besson je napisao scenarij za ovo dok je još išao u srednju školu. Eksplozija u glavnoj dvorani hotela Fhloston je bila najveća eksplozija u zatvorenom prostoru ikad snimljena. Uzrokovala je požar koji je gotovo imaknuo kontroli.


Post je objavljen 03.08.2006. u 11:01 sati.