Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prilika

Marketing

Anoreksija








Ispit je proša i više nego dobro tako da se sad mogu posvetit nekim drugim stvarima -barem na kratko vrijeme.
Htjela sam samo iskomentirat ovu zadnju Latinicu jer mi je tema bila izuzetno zanimljiva
Radilo se o tome što sve činimo za ljepotu, a gošce su bile i dvi cure koje boluju od anoreksije i bulimije.
Užasno mi ih je teško bilo gledat jer ne mogu sebi predočit što se događa u tim glavama koje same sebe uništavaju.
Prva je možda bila malo deblja (po njenoj priči) ali s obzirom na njenu visinu i kilažu koju je spomenila da je tad imala ne čini mi se nešto tako tragično .Uzmimo u obzir da se sve događalo u osjetljivoj dobi (15, 16 god) kad nam je izgled najvažniji na svijetu. Tako da su stalna zadirkivanja njenih “prijatelja” i “prijateljica” dovele do toga da počne razmišljat o raznim dijetama i kurama mršavljenja.
Počelo je s tim da mora smršavit nekih 5 kg ali onda je to bilo 10 pa 15 i tako dalje. To je postala kao neka vrsta ovisnosti kad ne možeš stat i koja te tjera sve dalje i dalje kad ti treba . Više nije bila sretna sa ni jednom brojkom jer nikad nije bilo dovoljno dobro, dovoljno mršavo- kad bi pogledala u ogledalo vidila je debelu osobu .Onda je saznala za “dijetu” u kojoj možeš jest što ti god padne na pamet i koliko ti padne na pamet ali uz uvijet da sve to lijepo nakon što si utrpao u sebe –izbaciš van . U početku je upotrebljavala četkicu za zube da bi nadražila grlo i počela povračat ali nakon nekog vremena joj četkica nije ni trebala a jednom je skoro i progutala četkicu .
Nakon nekoliko godina kad više nije mogla ni spavat ni sjedit jer nije bilo masnog tkiva kao potpore i zaštite odlučila je zatražit pomoc i primili su je u neku kliniku ali samo na kratko vrijeme uz objašnjenje da oni imaju i ozbiljnijih slučajeva i nemaju vremena se bavit njenim glupostima.
Za svo to vrijeme izgubila je prijatelje i rijetko je izlazila iz kuce
A ja se sad pitam gdje je bila mama (jer otac ne živi s njima) koja nije primjetila što joj se događa sa kcerkom i da gubi tolike kilograme jer to ne može proc nezapaženo.
Mislim da je čak rekla da je brat pokušao reagirat i rekao da ce joj bacit vagu ako ne prestane s tim glupostima ali ona je naravno počela histerizirat tako da je vaga ostala.
Danas izgleda dobro izvana ali ono što se događa unutra, u njenoj glavi ne znam koliko je dobro –ali želim joj svu srecu ovoga svijeta u borbi protiv te bolesti.

Mislim da nije kriva ona nego iskrivljena slika društva koje nam namece mršavice koje šetkaju modnim pistama, razne časopise za mlade u kojima nisam primjetila ni jednu malo puniju curu vec su to sve doslovno vješalice .
Na veliku žalost mladi se s njima poistovječuju i večina cura želi postat manekenka, fotomodel … Ali nismo svi isti- ima nas svakakvih-
debelih i mršavih, niskih i visokih, bijelih i crnih. A bože moj kakav bi to bio svijet da smo svi jednaki. Važno je ono što čovjek nosi u sebi a ne vanjski izgled iako ne umanjujem važnost i vanjskog izgleda jer svaki čovjek mora držati do sebe- prvenstveno do osobne higijene.
Mislim da tu veliku ulogu imaju roditelji i obitelj koji pravilnim odgojem i učenjem djeteta što su prave vrijednosti u životu pomažu toj mladoj osobi da se odupre takvim razmišljanjima i da ne poklekne utjecaju mase ,da bude ono što je i da se razvija u normalnu i zdravu mladu osobu.
Naišla sam i na neke blogove u kojima se raspravlja o raznim dijetama ,mislim to je žalosno za slušat, odnosno čitat- kliknite i uvjerite se sami


proanna.blog.hr
ninaproana.blog.hr

ovo su neki tekstovi o anoreksiji

www.24sata.hr
24sata.hr
www.medicicom.com
www.vanis.hr
www.pliva zdravlje.hr


Post je objavljen 23.07.2006. u 02:16 sati.