Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Celozija (lat. Celosia)

To su nježne jednogodišnje biljke koje svojim rasčupanim cvjetovima ukrašavaju vrtove ili cvjetne lonce. Potječu iz toplih krajeva Azije i Afrike, a razlikujemo dvije osnovne vrste.

- Celosia "Plumosa" čiji cvijet nalikuje perjanici i često je zovu i lisičji rep. Visoka je 20-60 cm, a klasasti cvjetovi mogu biti u bijeloj, žutoj, narančastoj, ružičastoj i crvenoj boji.

- Celosia "Cristata" čiji cvijet je zbijen, čvrst, valovit i zovu je pjetlova krijesta. Ona može narasti i do jednog metra, a zanimljivo je da stabljika i lisne žile kod intenzivnijih boja (crvena, ljubičasta) imaju boju cvijeta.

Obje vrste treba posadit na sunčano mjesto u bogato humusno tlo i redovito ih zalijevati. Počinju cvjetati u srpnju i cvatu sve do kasne jeseni. Pijetlovu krijestu može se koristiti i kao rezano cvijeće, a pogodna je i za suhe aranžmane. Pri sušenju cvjetove sa stapkom treba okrenuti naopako i staviti na sjenovito i prozračni mjesto.

Celozije su veoma osjetljive na mraz pa se na otvoreno sade tek kada prođe opasnost od mraza. U ožujku se mogu posaditi u kući pa se onda sredinom svibnja mlade biljčice presade na željeno mjesto u vrtu.
Image Hosted by ImageShack.us Celosia Cristata



Post je objavljen 21.07.2006. u 19:44 sati.