Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kcspiro

Marketing

Moja najbolja nogometna liga je Engleska pa pisem ovo.Pobjednici engleskih nogometnih natjecanja

Prvi nogometni klubovi u Engleskoj su osnovani u pedesetim godinama 19. stoljeća (Sheffield i Oxford), a prva natjecanja bila su lokalnog karaktera.Prvo natjecanje na državnoj razini bilo je 1872. FA Challenge Cup poznat i kao FA kup, a prvi pobjednik je bio The Wanderers London.Prvenstvo Engleske je započelo u sezoni 1888/89. a prvi prvak je bio Preston North End.U godinama prije osnutka prvenstva, do 1888. najuspješniji klubovi su bili The Wanderers London i Blackburn Rovers.u devedesetim godinama 19. stoljeća i do početka prvog svjetskog rata najuspješniji klubovi su bili Aston Villa Birmingham i Newcastle United.Superkup Engleske (FA Charity Cup) se počeo odigravati od 1908. i uglavnom su u njemu igrali prvaci i pobjednici FA kupa, a prvi pobjednik je bio Manchester United.FA Charity Shieldu je prethodovao tzv. London Shield koji su igrali najbolji klubovi tog vremena.
U godinama između dva svjetska rata najuspješniji klubovi su bili Arsenal London i Everton Liverpool, a Huddersfield Town je prva momčad koja je osvojila tri naslova za redom.Nakon Drugog svjetskog rata, u pedesetima i šesdesetima najuspješniji klubovi su bili Manchester United, Tottenham Hotspur London i Wolverhampton Wanderers.
Od 1960. se počeo igrati i Liga-kup, poznat pod nazivima FA League Cup, Milk Cup, Littlewoods Challenge Cup, Rumbelows Cup, Coca-Cola Cup i Carling Cup (to je u biti kup engleskih profesionalnih klubova), a prvi pobjednik je bila Aston Villa Birmingham.
U sedamdesetima i osamdesetima najuspješniji klub je bio Liverpool koji je od 1973. do 1992. osvojio 11 prvenstava, 4 FA kupa, 4 liga-kupa i 9 superkupova te je u to vrijeme bio četverostruki europski prvak.
Od sezone 1991/92. Engleska liga nosi naziv FA Premier Liga, a prvak prve sezone Premier lige je bio Leeds United.Inače od tad započinje vladavina Manchester Uniteda, koji od 1990. do danas osvaja 8 prvenstava, 5 FA kupova, 1 liga-kup i 6 superkupova.U posljednjih nekoliko godina najveći suparnici Manchester Uniteda su Arsenal i Chelsea London.
U Engleskoj također postoje i natjecanja koja su rezervirana za niželigaške klubove, a to su The Football League Trophy (poznat i kao Associate Members Cup i LDV Vans Trophy), FA Trophy (FA Amateur Cup) te FA Vase Cup, dok je FA Youth Cup kup u kojem igraju omladinske ekipe profesionalnih klubova.

Engleski klubovi su jedni od najuspkešnijih u euro-kupovima. Liverpool, Manchester United, Nottingham Forest i Aston Villa Birmingham su bili europski prvaci, Arsenal London, Tottenham Hotspur London, Chelsea London, West Ham United London, Everton Liverpool, Manchester City, Leeds United, Newcastle United i Ipswich Town su osvajali Kup pobjednika kupova Europe i Kup UEFA (Kup velesajamskih gradova), a Birmingham City i Wolverhampton Wanderers su dohvatili finale euro-kupova.Do sada su Ligu Prvaka osvajali Manchester United 1999.g. i Liverpool 2005.g.A Kup prvaka su osvajali Manchester United 1968.g.,Liverpool 1977. 1978. 1981. i 1984.g. Nottingham Forrest 1979. i 1980.g. I Aston Villa 1982.g.


A ja navijam za Manchester United,pa evo malo i slikica.
Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

I tooo je toooo.

Post je objavljen 19.07.2006. u 07:47 sati.