Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaizgrada

Marketing

Ljetne igre kao nikada do sada

VJERUJTE MI I ON SE SAKRIO OD SRAMOTE
Image Hosted by ImageShack.us

Pisala mi je draga helix pita kako je bilo na otvaranju. Što reći, a pri tome ne biti previše kritičan. Pokušavam smisliti barem jedno suvislo opravdanje ali naprosto ga nema. Nikada do sada na otvaranju nisam osjetila takvu gorčinu, jad i sram što pripadam ovom Gradu. Uvijek sa ponosom ističem da sam Mala iz Grada u srcu i duši. Što nam čine samo se pitam iz dana u dan. Dok gradonačelnica Šuica bez imalo srama izjavi da joj je bio cilj isprazniti sve parkinge u Gradu kako bi načinili mjesta strancima, ljudi ogorčeni više i ne idu u Grad. Sat parkinga na Pilama je 30 kn, iza Grada 10 kn. Užas i tuga. Nitko ne misli na ljude koji iz Gruža, Lapada u ljetnim mjesecima moraju u apoteku koja je dežurna u Gradu. Za poći uzeti lijek morate izdvojiti veću svotu novca.
Dan uoči otvaranja Ljetnih igara održava se generalna prova. Od davnina je ta večer trenutak da se izvižde glumci, da im se dobaciva kojekakvih ali sve sa ciljem dobre zabave i jednih i drugih. Nikada se glumci nisu ljutili iako su generalke zbog publike znale potrajati do sitnih sati. Baš nikada nije bilo nekakvih mučnih situacija iako je bilo tu i teških riječi. Prije par godina na generalku je "netko" poslao specijalce. I te večeri sve je izgubilo svoj smisao…..Trenirati strogoću na svojim sugrađanima koji jednostavno održavaju tradiciju još od Držićevih dana. Pa zar mi nismo njarnjas Grad. Ove godine mladi iz Karmena (dio Grada) došli su ponovo na otvaranje sve sa malenom dječicom u skutima da ostali vide i čuju kakva treba biti generalka. Kad se pojavila gradonačelnica Šuica od zvižduka i dobacivanja nije uspjela pročitati svoj uredno nakucani tekst. Uzvici "Tete Štuje i mi bi 50 tisuća kuna!" koje je ona podijelila svojim vjernim pročelnicima prelila je čašu, nakon čega se brzinom munje skupila i pobjegla.Samo otvaranje Ljetnih igara bilo je drama za sebe. Da puno ne pričam prenosim tekst iz Jutarnjeg lista :»Jedino su autoriteti kakvi su u hrvatskom glumištu Pero Kvrgi ili umiše Martinovi imali hrabrosti otvoreno i bez ikakva sustezanja reći ono o čemu je nakon otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara brujao cijeli Grad. Ostali umjetnički svijet o tome je “šaputao” po skalnima dubrovačkih kafića, no bez želje da se javno, medijski zamjeri čelništvu dubrovačkog festivala. Primjedbe bi se moglo sažeti u rečenicu da Dubrovačke ljetne igre moraju biti hrvatski umjetnički izlog u svijet, a ne debitantska predstava studenata početnih godina dramske akademije.

Praizvedba Primovićeva komada “Euridiče” bila je preduga za ceremoniju svečanosti otvaranja, nerazumljiva velikom dijelu gledateljstva, te izgovorena na loše svladanom dubrovačkom. Na posebno žestoko neodobravanje naišao je izostanak nastupa folklornog ansambla Linđo, Orsatova monologa i Negromantova govora o ljudima nazbilj i ljudima nahvao. Dubrovačke ljetne igre su nekad bile elitni festival, a danas su na rubu diletantizma, amaterizma i malo profesionalizma - oštar komentar dao je pred televizijskim kamerama Pero Kvrgić, glumac kojemu bi u 57 godina dugoj povijesti Igara pripalo jedno od najvećih poglavlja glumačkih ostvarenja i antologijskih uloga u komadima koji su dubrovački festival visoko pozicionirali na europskoj sceni sličnih manifestacija.(…) Izet Hajdarhodžić: Problem je u odnosu prema najvažnijim institucijama
Tamo su bila dva predsjednika i ni jedan ni drugi ništa nisu razumjeli, sasvim sam uvjeren da kazahstanski predsjednik nije ništa razumio u toj predstavi, kao ni naš. Umrcvariti sat vremena predstavom u takvom obliku i na taj način..., mogu samo dodati da je sreća što je crnogorski predsjednik uspio tome ne prisustvovati. Problem nije ni u predstavi, ni redatelju, ni u toj djeci, uključujući i Petru Sanader, za koju vjerujem da je talentirana. Problem je u našem odnosu prema najvažnijim kulturnim institucijama.«

Što još dodati u Grad kulture došli su neki koji silom žele nametnuti svoj oblik kulture. Te večeri sam bila užasno tužna, a onaj mjesec na vrhu tužan poput mene pokunjeno je otišao na spavanje.






Post je objavljen 13.07.2006. u 14:32 sati.