Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timonthegreat

Marketing

KAKO SU UMIRALI NAŠI STARI, part I

Jim Morrison, Freddie Mercury, Bob Marley, Jimi Hendrix, Kurt Cobain, John Lennon, Elvis najpoznatiji su predstavnici ove bizarne pojave. Govorimo o smrti kao o (naj)boljoj reklami. Bez obzira kaj su i prije smrti bili (mega)popularni. Al nema ništa bolje od mračne, iznenadne a opet tako jednostavne- smrti.
Pa, dakle, krenimo redom:
Bila jednom jedna «Vrata» iliti «The Doors» osnovana 1965. u L.A.-u. Zanimljivo za ovu grupu je da nikad nisu imali basista. No, as zanima jedan od osnivača- Jim Morisson. On je oduvijek predstavljao svojevrsnog frontmena i centar benda. Bio je nestabilna osoba: uhićen je zbog skidanja na stageu, bogohuljenja, raznoraznih optužbi i niza drugih skandala zbog kojih su The Doors i bili tako popularni za vrijeme njegovog života. Al i zbog zanimljive glazbe i tekstova, naravno. Sredinom 1970. Morrison odlazi u Pariz da bi pisao pjesme. Godinu dana nakon toga umire, navodno, od srčanog udara. Dosta vremena nakon njegove smrti ljudi su mislili da je lažirao svoju smrt kako bi ga ostavili na miru i(li) da bi izbjegao zatvor u Americi. Naravno, on postaje kultna ličnost. Bend postaje još popularniji nakon filma Olivera Stonea «The Doors» s Valom Kilmerom u ulozi Morrisona iz 91'. Moram vam preporučiti taj film bez obzira kakvu muziku slušate. Jim Morrison umro je u 28. godini života.
Photobucket - Video and Image Hosting
Jim Morrison

Freddie Mercury. Široj publici poznatiji kao vokal grupa «The Queen». Ta je, pak, grupa najpoznatija po «We will rock you» i «We are the champions». A još su tu i «Radio Ga Ga», «Bohemian rhapsody»... i «Barcelona» koju je Freddie snimio u duetu s Montserrat Caballe. Ali, da ne pričam puno o njihovim usponima i padovima, pričajmo o njegovoj smrti. Kratko i jasno. 22. 11. 1991. godine šokirao je svijet izjavom da je biseksualac i da umire od, tada još nove bolesti, AIDS-a. Dva dana kasnije je umro. Imao je 45 godina.
Photobucket - Video and Image Hosting
Freddie Mercury

Jim i Freddie dovoljno bizarni?? Ma nee, idemo dalje.

Bob Marley. Jadan, pokušavao na sve moguće načine uspjeti u glazbi i osigurati svojoj obitelji izlazak iz bijede na Jamajci. Uspio je to tek sa singlom «I shot the sheriff» koji je preradio i veliki Eric Clapton i Marley i njegov bend su tom gestom krenuli uzlaznom putanjom. Od (naj)poznatijih stvari tu su još «Get up, stand up», «No woman no cry», «Buffalo solider»... U svibnju 1977. Bobu je dijagnosticiran rak čije se daljnje napredovanje moglo spriječiti tako da mu amputiraju nožni palac. Odbio je to. To je bilo protiv njegove rastafarijanske vjere (Rastafarijanci vjeruju da će ih pušenje svete biljke ganje(iliti kod nas poznatije kao marihuane) približiti Jahu(bogu)). Bob je, unatoč bolesti, nastavio s pisanjem pjesama. I tako, bend Bob bili su popularniji no ikad. Bobu je dodjeljena i nagrada za mir u trećem svijetuod strane Ujedinjenih naroda. Sve je bilo lijepo i divno. Sve se činilo blistavim. Sve do turneje 1980. godine. Stanje mu se pogoršalo. Održao je par koncerata. Zadnji u Pittsburghu. Umro je 11. 5. 1981. u bolnici u Miamiu. U 37. godini života...
Photobucket - Video and Image Hosting
Bob Marley

Eto, to je sve za danas. Sutra slijedi nastavak/završetak ove sage o smrti i njenim posljedicama za (samo)reklamu. zujo


Post je objavljen 03.07.2006. u 14:26 sati.