Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/series

Marketing

RECENZIJA

Američka mala klinika

Image Hosted by ImageShack.us

STAŽIST (SCRUBS)
Godina: 2001-
Sezona: zasad pet
Aktualna sezona: u RH četvrta, u SAD se očekuje šesta
Žanr: humoristična serija
Autor: Bill Lawrence
Glume: Zach Braff (Dr. John "J.D." Dorian), Sarah Chalke (Dr. Elliot Reid), John C. McGinley (Dr. Perry Cox), Donald Faison (Dr. Chris Turk), Judy Reyes (sestra Carla Espinosa), Ken Jenkins (Dr. Bob Kelso), Neil Flynn (domar)
Termin prikazivanja: pon-pet u 16:50 na HRT (RH), utorkom u 21:00 na NBC (SAD)
Pilot epizoda: 1. listopada 2001.
Nagrade: nominacije za Emmyje i Zlatni globus


Na radost svih obožavatelja i onih koji vole dobar humor, serija "Stažist" se odnedavno prikazuje u "normalnijem" terminu i to svaki radni dan. Pohvalno za HTV iako, ako smijem primjetiti, su se toga sjetili tek u četvrtoj sezoni. Naime, zbog neatraktivnog "vampirskog" termina utorkom iza ponoći kada je, nažalost, HTV prikazivao prve dvije sezone ove izvrsne serije, ona je u nas ostala jedva primjećena, no stekla je krug obožavatelja, a sada ih zasigurno ima mnogo više. "Stažist" je jedna od najhvaljenijih američkih serija posljednjih godina, a usudio bih se reći i najkvalitetnija humoristična serija koju je proizašla iz američke "tvornice snova" nakon "Prijatelja". Američki kritičari je veoma hvale, a gledatelji obožavaju. Bizarne situacije sa primjesama ironije, britki dijalozi, brza kamera, inteligentan humor, otkačeni karakteri te malo medicinske terminologije - sve to savršeno funkcionira kao mix zvan "Stažist".
Serija prati nervoznog i pomalo nesigurnog stažista J.D.-a (Zach Braff) te njegove prijatelje u, za njih pomalo novom i neotkrivenom, svijetu medicine. Naime, on, Elliot (Sarah Chalke), Turk (Donald Faison) i Carla (Judy Reyes) su stažisti u bolnici Sacred Heart. Mlade doktore poučava neugodan mentor dr. Cox (John C. McGinley), dok svima šefuje dr. Kelso (Ken Jenkins). Tu je i domar (Neil Flynn) čija je glavna zadaća namučiti J.D.-a. To je i više nego dovoljno da bi se pokrenula lavina komičnih situacija, što iz bolnice, što iz njihovih, ništa manje smiješnih, privatnih života.

"Još nijednom nisam izgovorio nijednu riječ iz scenarija", izjavio je Neil Flynn što još više govori o njegovoj glumačkoj sposobnosti i sposobnosti improvizacije na setu. Zato od četvrte sezone na mjestu njegovih dijaloga u scenariju piše "što god Neil kaže".


Image Hosted by ImageShack.us Nadalje, dr. Turk i sestra Carla postanu supružnici, a kroz seriju je prošlo i niz gostujućih glumaca, pogotovo zato što se gotovo stalno javljaju neki problematični pacijenti, ali i totalno bizarni slučajevi (npr. žarulja koja je zapela u stražnjici) koji jednostavno mame blok urnebesnog smijeha. U kod nas aktualnoj četvrtoj sezoni, ekipi se pridružuje naporna Molly Clock (Heather Graham), psihijatrica koja se zavadi s Carlom jer je jednostavno preuzela njenu ulogu davanja savjeta.

"Zadovoljstvo nam je odlaziti na snimanje "Stažista" jer se zezamo svaki dan.", složno su zaključili glavni glumci.


Kao što sam i rekao u prvom dijelu posta, "Stažist" je iznimno dobra studija bizarnih, ironičnih i neobičnih situacija, a osim toga je i komedija karaktera. Odlikuje je vješt, nabrijan i inteligentan scenarij sa vrlo dobrom karakterizacijom likova. Moram pohvaliti i snimanje jer kamera kao da "jurca" okolo, povećavajući ritam serije. Dodatan plus je izostanak namještenog smijeha koji "krasi" većinu humorističnih serija. Neki gledatelji su izjavili kako nijedna epizoda nije prošla, a da oni nisu pukli od smijeha. "Stažist" propituje i psihu čovjeka jer se neprestano pojavljuju J.D.-evi komentari i njegovo sarkastično gledanje na svijet oko sebe. Zato, na kraju, pažljiviji gledatelji mogu izvući i neku pouku ili bar naučiti kako izbjeći upadanje u neugodne situacije. Jedine mane ove serije su njeno trajanje jer 20-tak minuta proleti za tren te možda ipak prebrz tempo zbog kojeg neka nepažnja prilikom gledanja može uvjetovati neshvaćanje pojedine situacije. Isto tako, ponekad vam se može dogoditi da, dok se smijete jednoj zgodi, već se javlja nova i tako ste pomalo izgubljeni. No, to je specifičan humor "Stažista" koji ne traži nikakve dodatne grickalice za vrijeme gledanja. Mislim da ipak ne želite da vam izleti sadržaj usne šupljine zbog navale smijeha. No way!

Image Hosted by ImageShack.us

Da zaključim, ako vam se dogodi da nemate što raditi u ove ljetne dane, ne možete ići na more ili je vani ružno vrijeme, uključite TV u 16:50 i uzmite svoju dnevnu dozu humora!

Statistike:
- autor serije Bill Lawrence nije očekivao ovakav uspjeh serije jer je mislio da će prva sezona biti i posljednja, no kasnije je izjavio da bi volio da krenu putem "Willa & Grace" te da im je cilj da se izdvoje iz skupine sličnih projekata
- lokacija na kojoj se snima "Stažist" je zapravo napušteni medicinski centar u sjevernom djelu Hollywooda koji je NBC iznajmio i uredio te je tako ekipa mogla nesmetano snimati i improvizirati
- Lawrence je dobio ideju za snimanje ovakve serije kad je jedne večeri sjedio u baru sa tri najbolja prijatelja (sva tri liječnici) i slušao njihove zanimljive priče iz doba kad su bili stažisti. Kasnije je i upotrijebio te priče tako da je većina događaja iz serije istinita


Ocjena: 9,1/10

by Lost man

DODATAK:
Mogli ste primjetiti da sam osvježio boxeve. Čitajte novosti koje ću odsad češće mijenjati, glasujte u novoj anketi, a očekujte i obećane nove rubrike. Uskoro recenzija serije "Pravi poziv"!


Post je objavljen 20.06.2006. u 16:04 sati.