Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mama44

Marketing

Beskraj - 3.dio

***
Konačno su se stvari smirile.Nije više jurcala za njime noževima.kao da su oboje shvatili da im sve to nije trebalo.Majka je počela kuhati, otac je ležao i pio puno mlijeka, jeo kekse, svi smo bili sretni.Nije ni pio ni pušio...Majka je konačno mogla biti zadovoljna.Seka i Ona bile su sretne.
Jednoga dana Majka je objavila da je trudna.Otac sretan, ona onako.I je i nije.
Netko je negdje u nekom dućanu na glas komentirao, dok su seka i Ona čekale kruh, da se ne zna čije je taj novi brat ili seka koje će one dobiti.Nisu baš bile sigurne o čemu se radi, ali nije bilo ugodno.
Kad je majka već imala popriličan trbuh, otac je opet počeo piti.Ona razočarana, možda više nego je trebala biti, napravila je scenu pred Njom:
"Što ću sada,on opet loče, sve je otišlo do vraga!Najbolje mi je da se bacim po stepenicama pa da nema ni mene ni ovoga djeteta!!!"
"Mama, molim te, nemoj to govoriti, molim te rodi ga, evo, ja ću ti sve raditi, samo ga rodi, da bude sve u redu..."
i bilo je u redu.Rodio se Braco, najslađi braco na svijetu.
Dvanaest i osam godina mlađi do svojih sestara.
I bio je Njeno prvo dijete.
Hranila ga je na bočicu.peglala mu pelene.oblačila ga.Vodila svaki dan u šetnju.Stavljala navečer u krevet uz longplejku Bijelog dugmeta ili Santane.
Majka je odlučila završiti fakultet.U drugom gradu.U roku od 6 mjeseci.A baš toliko je braco imao.Ostavila ga je ocu i sekama.Otac je bio više vani nego doma.Seka je bila premala.Ona je preuzela brigu o svemu.
Naučila ga je piškiti.Hodati.Govoriti prva slova.Nosila ga je svako jutro na čuvanje prije škole.Poslije škole odlazila je pon njega.
Vodila ga je na kupanje.jednom su mu ramena izgorjela na suncu, pa su zajedno plakali.padao joj je po stepenicama zajedno s kolicima.pala je na njega jednom noseći ga na rukama.pao joj je jednom preko ograde, pravo u vaze za cvijeće, a ispod je bila provalija.
TU JE ONA DRUGI PUT SHVATILA BOGA I NJEGOVU POMOĆ.
***
Nakon dugog niza godina, peripetija i tučnjava, umiranja i noževa, majka i otac konačno su se razveli.Nešto prije njenog osamnaestog rođendana.Nedugo nakon toga, Ona je dobila neurodermitis i kroničnu kožnu bolest.Nasljednu.Kojoj se ne zna uzrok, ali je pojavljivanje potpomognuto dugotrajnim konstantnim stresom.
***
Srednja škola.Šuvarica.Loše društvo.pijančevanje po parkovima.Biti sa svim i svakim, samo da se ne ide doma.Doći do škole, ali ne ući u nju.Skupljanje neopravdanih sati.kidanje stranica dnevnika gdje su pisali neopravdani.Prve cigarete.Zakašnjavanja kući.Batine, zakašnjavanja, batine. zakašnjavanja....u nedogled...
Drugi razred, opet isto.Da je ne bi izbacili iz škole, Majka je trpa u popravni dom na opservaciju.Među delinkvente i mentalno retardirane.Ostalo društvo koje je trebalo biti izbačeno, nije išlo u dom.Izvukli su se na Njen račun.Taj dom nešto je pokraj čega dugo nije pročazila...a ni danas se ne osjeća najbolje kada mora pogledati u njegovom pravcu...
Dva mjeseca, Ona je putovala u školu iz većeg grada.U tom gradu radila je i njena Majka i svaki dan prolazila na posao i sa posla autom.Ni jednom je nije došla pojetiti.Poslije je rekla da nije mogla jer ju je boljelo srce od tuge za Njom.
Razred je završila s vrlo dobrim.Ludilo puberteta i adolescenscije, kako je brzo i naglo došlo, tako je prhoujalo i prošlo.Od danas do sutra.
Upisala je treći razred.Dvije godine bila je opet odlikašica.Ako je imala školu ujutro, žurila je doma da skuha dok Majka i seka dođu.Ako je imala popodne, ujutro je to obavljala.Majka, ipak, nikad nije bila pretjerano zadovoljna.Nikad osmjeha ni dobre volje.otac se zavukao u tavansku sobicu i tamo životario.bez kontakta s nama.Pio je i pio.
U međuvremenu je bio na psihijatriji i na Rabu.majka ga nije posjećivala, ali su zato seke redovito odlazile k njemu.
Busom do Raba i onda pješice kilometrima do Kampora.I tako nazad.
Upisala je pravo.Jer je Majka pravnica i ona najbolje zna što je za nju najbolje.kad je Ona sasvim tiho napomenula da bi hortikulturu, pale su salve smijeha..."Jesi li ti luda?Kopati zemlju?TI? Iz ove obitelji??"
Pravo i Ona.Nije joj bilo jasno kako je uspjela završiti prvu godinu.Sa samo jednim uvjetom.Pitali su je u evidenciji kako je uspjela nakalemiti sve same dvojke.
U međuvremenu spanđala se sa nekim dečkom.Bio je njena prva ljubav.Bio je "nitko i ništa", bez škole. problematičan, iz lošeg društva.Ali šarmantan.Zgodan.I što je najljepše od svega, pričao joj je lijepe stvari, činilo joj se da je konačno netko voli.Ali, počela ga je gušiti.Od straha da je neostavi.Gušila ga je svojim problemima, svojom obitelji, svojim nezrelim postupcima.pa ju je ostavio.A kako i ne bi?
Nedugo nakon toga, a poklopilo se sa razvodom njenih roditelja, naišla je na čovjeka starijeg od sebe 11 godina.Riječ po riječ, na istu foru kao i s prvim, od puste želje da je netko voli, krenula je s njim.ostala je trudna...

Post je objavljen 07.06.2006. u 12:30 sati.