Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hawkmoon

Marketing

Will Self

Dvije godine nakon zbirke kratkih priča Dr. Mukti and other Tales of Woe, Will Self se vraća sa novim djelom. Ovaj put je riječ o romanu, a izlazak je najavljen za lipanj 2006.

Roman se zove Book of Dave, a evo što najavljuje Amazon:

“The Book of Dave” is based around the rants of Dave Roth, a disgruntled East End taxi driver, who writes his woes down and buries them only to have them discovered 500 years later and used as the sacred text for a religion that has taken hold in the flooded remnants of London. Will Self’s big bold book dares to take on the grand themes in the grand manner. It is at once a profound meditation upon the nature of received religion; a love story; a caustic satire of contemporary urban life and a historical detective story set in the far future.

Image Hosted by ImageShack.us

Dakle, još jedan postapokaliptični roman! Sa određene razdaljine se taj epitet može pripisati i romanu-alegoriji Big Apes, vjerojatno najboljem Selfovom djelu dosad, koji je dobio neku vrstu epiloga u posljednjoj priči u zbrici navedenoj na početku ovog teksta; Return to the Planet of Humans. Simon Dykes se ovaj put 'vraća' u ljudski svijet, no postupak odvajanja od onog 'majmunskog', koje je rudimentarno skriveno u temeljnoj ljudskoj prirodi, očito i nije baš lagan.

I ostale priče iz Dr. Mukti and other Tales of Woe igraju na kartu neprilagođenosti i otuđenosti, svejedno je li riječ o psihijatru Shivi Muktiju čija je nesigurnost u početku možda paranoidnog tipa ali se na kraju na određenoj simboličkoj razini pokazuje razložnom, starom Dermotu O'Learyju koji svjesno prihvaća uljeza u stanu ali ne zbog filantropskih razloga ili razbijanja samoće već iskalkulirano zbog osobne koristi, ili pak glavnom junaku priče Conversations with Ord koji će u očekivanoj balonskoj debati skočiti sa nekoliko stotina metara visine u industrijska bespuća južne obale Temze između Vauxhalla i elektrane Battersea, a da nam autor ostavlja nerazjašnjenim da li je otvorio padobran spominjan u tekstu.




Post je objavljen 29.05.2006. u 17:06 sati.