Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/debelamama

Marketing

NOVINE O NAŠEM GRADU


Dok ne dođe taj dan i ja preselim u svoju kuću, živjet ću kod muževih staraca. Mi (suprug, djeca i ja) smo na katu, svekar i svekrva su dolje. I tako jučer netko sjeo na zvono. Izlazimo i ja i svekrva. Znači nepoznat, čim je zvonio na oba zvona. Dobar dan-dobar dan. Stoji malo jači čovjek, i kaže nešto ovako: Evo ovo su jedne novine, O NAŠEM GRADU, ako ste zainteresirani, tu vam svašta piše, zovu se "Građanin", cijena je pet kuna,.... Svekrva kaže da će ona uzeti jedne. Ja pitam čovjeka da li su to novine O NAŠEM GRADU, on kaže "Da!". Na prvi pogled, "novine" izgledaju poprilično jadno, ali to im je prvi broj, mislim si ja, pa valjda kad vide kako to sve ide, onda će urednik to srediti, ... A4 format, i liči na veliki letak, samo što nije u boji. Dobro.
Ja zaboravila na to, i odem tako dolje kod mame, i slučajno vidim novine. Hm, novine. O čemu se zapravo radi; 10-ak stranica, sa strane priklamano klamericom, naslovna strana je onda samo zaljepljena ljepilom na taj sastav od klamerice, običan fotokopirni papir, mislim da bi djeca u OŠ napravila mnogo bolje novine. Živa lakrdija. 5 kuna? Ne kupujem novine, ali mislim da je Jutarnji i Večernji 6 kuna, znači samo kunu skuplji, a 24 sata oko pet kuna. A ipak su to kakve-takve novine. Mislim, prave, iz tiskare, i u boji!! I ima puno slika, i još svašta. Ajd dobro. Šta ima unutra? Pa, kao prvo i prvo, vidi se slika urednika koji se preziva Duga. Urednik, kako to obično biva, obratio se cijenjenom čitateljstvu, predstavio tiskovinu, po onoj slici bih rekla da jako sliči onom stričeku koji je prodavao novine od vrata do vrata. Ima nekoliko reklama, i to za fotokopirnu radnju, knjižaru, i sl. U čemu još govore te novine; pa imaju razne novosti, ima priča o ženi koja se sudi za skrbništvo nad djetetom (2 stranice), i detaljan prikaz jednog sudskog procesa, nisam imala vremena to detaljno proučiti, samo sam primjetila da se sudski proces vodi protiv osobe koja se preziva isto kao i "urednik" - Duga. Čovjeku prvo pada na pamet da su on i urednik u nekom rodu. Bilo mi je čudno jer u našem gradu uopće nema tog prezimena, bar ja nisam čula za nekog tko se preziva "Duga". Ali kako dolaze novi mještani, i sama sam pridošlica, pomislila sam da su i ovi došljaci. Idemo dalje. Imamo fotokopije tužbi, sudskih rješenja, presuda, uplatnica, nisam uopće čitala tekst, kako se okreću stranice vidi se prikaz tog čovjeka i njegove borbe protiv sustava, a jedan od naslova je bio i "Ali to nije sve, nisu mu priznali ni troškove putovanja"... pa malo ja bacih pogled šta je ta hladna, birokratska ustanova ovaj put napravila prema nekom našem jadnom sugrađanu. Veli " kako tuženik ima godišnje prihode u iznosu od 243.543 kuna!!!!! , nije oslobođen plaćanja ....". I onda tekst o jadniku koji jedva preživljava od te crkavice. Samo ću napomenuti da ja za taj iznos godišnjih primanja, moram raditi 10 godina. Od desetak stranica te kupusare, više nego pola je o sudskom procesu.
Stječe se dojam da su "novine" pokrenute samo zbog tog sudskog procesa. Osim toga, istaknut je oglas gdje se nudi odlična zarada, a osim toga, traže i prodavače novina. Oba oglasa su povezana. Ne znam da li će se opet pojaviti na vratima. Mislim, htjela bih pitati da li će biti još vijesti o našem gradu. Naime, ja znam gdje živim, a to svakako nije Đurđevac! Jer osim sudskog procesa, reklama za fotokopirnicu i knjižaru, borbe jedne majke za skrbništvo (ništa me ne bi čudilo ako je ta žena susjeda od obitelji Duga), i koje vijesti iz Đurđevca, nema više ničega. Ja ne živim u Đurđevcu! Kad kažem "naš grad" pri tome ne mislim na Đurđevac! Da li je Đurđevac uopće grad? Ne želim vrijeđati nikoga, ali ne znam. Svekrva je dala pet kuna za tu glupost, misleći da će tu naći ponudu sa naše tržnice, cijene komunalnih usluga, koji članak i sve ono što jedna starija žena može očekivati od lokalnih novina. Kažu "izvrsna zarada". Pa normalno, nekog vraga nakucam, odem kod sestre koja vodi proces zbog oduzete puške i živi u drugom mjestu, na netu nađem novosti iz recimo, Virovitice, obećam teti u fotokopirnici da ću joj objaviti oglas ako mi jeftinije naplati kopiranje, i evo love! Jedino ako urednik nije kod sebe na poslu, na račun države, sve to iskopirao, priklamao i priljepio tzv. naslovnicu ljepilom "TOZ". Kako bih ja zaradila? Sa kolicima i bebom hodam po gradu, a ne da čekam 1.600 kuna i jedva krpam kraj s krajem dok adaptiramo kuću. Mislim da bih imala više uspjeha, jer kakva sam ja majka ako ne bih pucala na sentiment i sažaljenje zbog bebe koja se kuha na 30 stupnjeva, dok se majka bori za život i od vrata do vrata prodaje novine. Bilo bi love. Dok me slijedeći put netko ne dočeka sa sikiricom. Čovjek je rekao "novosti iz NAŠEG grada". Sigurno o ovome nije lagao, kad uopće ne živi ovdje, nego u Đurđevcu, a to je "NJEGOV" grad. I kad kaže "NAŠ" misli na Đurđevac. (jesam ga udavila sa ovim Đurđevac, Đurđevac...). Pitam svekrvu kako joj se čine novine; "Pa to je sve o Đurđevcu i nekoj sutkinji. Glupost!"
Pitam se na koliko je još vrata pozvonio i prevario ljude. Najbolje od svega je što listaš i listaš, očima tražiš nešto tebi blisko, dođeš na kraj, a ono samo tekst o izvrsnoj zaradi i potražnji za novim prodavačima, i više ništa. Heh! Mislim da neće dugo tako. Naći će se tu netko i sigurno će policija imati posla. Koliko je zakona prekršio? Pa sigurno mora imati neku dozvolu za izdavanje novina, registriranu firmu, negdje mora pisati što su točno "novine", kako trebaju izgledati, osim toga, radi se i o prevari, utaji poreza, itd.

Tko je iz Virov.-podravske županije i šire, ako vam dođe buckasti striček sa novinama na vrata, i ako vas zanima jedan sudski proces i novosti iz Đurđevca, samo izvolite






Post je objavljen 29.05.2006. u 10:44 sati.