Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monsoon

Marketing

Brazil se pridružio nuklearnom klubu

Kako javljaju svjetske agencije Brazil se pridružio elitnoj skupini zemalja sposobnih proizvesti obogaćeni uran. Nova centrifuga za obogaćivanje urana službeno je otvorena u brazilskom nuklearnom postrojenju Resende u državi Rio de Janeiro, a ono je uslijedilo nakon dugih pregovora s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), javlja BBC.
Vlada Brazila smatra da se radi o najnaprednijoj tehnologiji obogaćivanja urana na svijetu. Brazilski znanstvenici tvrde da je njihova tehnologija bolja drugih nuklearnih sila i da će centrifuga u Resedeu biti 25 puta učinkovitija od onih u Francuskoj i Sjedinjenim Državama.
Brazil je zemlja s jednom od najvećih rezervi urana na svijetu, ali do sada se njegovo obogaćivanje obavljalo izvan zemlje europskom konzorciju. Uran će bogatiti samo za civilne svrhe jer nuklearno oružje ne žele. Brazilska vlada je objavila da će u roku od deset godina zemlja moći zadovoljiti sve unutarnje potrebe za nuklearnom energijom.
Ministar znanosti i tehnologije Sergio Rezende je rekao za brazilsku agenciju u subotu da će centar za obogaćivanje urana uštedjeti Brazilu milijune dolara koje sada troši za obgaćivanje u Urencu, europskom konzorciju za obogaćivanje.
Vojna upotreba nuklearne energije zabranjena je prema brazilskom ustavu, a zemlja je potpisala Sporazum o nuklearnoj neproliferaciji.
Nuklearna tvrtka Nuceares do Brasil tvrdi da će postrojenje moći obogatiti prirodni uran za pet posto, što je dovoljno za korištenje u civilne svrhe. Za izradu nuklearnih bojevih glava uran je potrebno obogatiti do iznosa od 95 posto, što Brazil neće i ne želi raditi, javlja agencija AP.


Sad stavimo ovo u kontekst Irana koji takodjer ima 'ustavom' zabranjenu upotrebu u vojne svrhe i takodjer je potpisao Sporazum o nuklearnoj neproliferaciji (za razliku od Indije i Pakistana!)...
Poseban naglasak na potrebu obogacivanja urana od 95%...


Post je objavljen 07.05.2006. u 16:29 sati.