Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blondygirl

Marketing

Ooooo,napokon i novi post...

Image Hosted by ImageShack.us

Evo me, napokon sam napisal novi post pa sad imate nešto novo za komentirati (hehe)... Ovih dana nisam baš bila od volje pisati ali evo danas sam baš happy pa onda mi se da... Prošlo me loše raspoloženje i zub mi više nije natečen tako da imam dosta razloga za sreću.Evo petak je napokon malo odmora, a još mama i ja suta idemo u shopping (jeeee!!!). Ah samo moram spomenuti srijedu, jer mi je bilo pre dobro taj dan... Ja i sara smo se išle malo voziti motorom i završile smo u Šijanskoj šumi, hehe. Tamo smo se glupirale, skakale vozile motor i snimalo smo se - hehe. Aj stvarno je bilo super baš mi je drago da smo se opet malo družile, jer pored škole i ''drugih'' obveza ne provodim baš jako puno vremena skupa.
I tako evo ja sam pripremala nešto da malo poboljšam post i da imate više za čitati. Našla sam nešto o bojama što se meni sviđalo pa se nadam da ćete i vi saznati nešto novo o omiljenoj boji i da ćete se zabaviti. Evo pa uživajte.....


LEGENDA O BOJAMA



BIJELAImage Hosted by ImageShack.us
kombinacija svih boja, bijela, sačuvala je svu svoju čistoću. Po definiciji, bijelo odgovara svemu što je bez mrlja i svemu što je čisto. Bilo da se radi o tijelu ili o duši. Zato je u antičko doba predstavljalo čistoću, bezazlenost, djevičanstvo, kvalitete onih čiji su duh i tijelo bili čisti. Rimljani su također bili obučeni u tkaninu prirodno bijele boje. Stupanj čistoće i finoće tkanine, znači njena bijelina. S pojavom kršćanstva, koje grijeh opisuje kao prljavštinu duše, bijelo postaje boja bezgriješnih: djece, djevica, mučenika, preobraćenih, uskrslih odabranika nakon Sudnjeg dana, svetaca, rajskih anđela … Njome se kite svi oni koji traže blizinu Boga. Izbjeljivanje tkanine bila je krajnje delikatna procedura i veoma skupa sve do srednjeg vijeka. Najzad, bijela boja postaje simbolom pomirenja, mira, neutralnosti (u nekom se mirotvornim situacijama podiže bijela zastava). U 19. stoljeću bijela postaje boja vjenčanica na Zapadu, zato što su djevojke smatrane nevinim i čistim, prema građanskom moralu. Danas se bijela povezuje s : čistoćom, higijenom i hladnoćom.
Image Hosted by ImageShack.us



CRVENAImage Hosted by ImageShack.us
nekoliko milenija prije naše ere, bojaonice koriste morske školjke koje daju razne tonove prelijevajućeg refleksa od crvenog do crnog, prolazeći kroz gamu plavog i ljubičastog. U to vrijeme najcijenjenija boja bila je purpurna, pa su ju za vrijeme Rima smatrali carskom bojom. Svuda povezano s vatrom i krvlju, crveno je istodobno i dobro i zlo. Vatra grije, ali može i opržiti. U Starom zavjetu crveno je vezano uz mnogobrojne tabue i zločine. U Novom zavjetu Isus daje svoju krv za otkup grijeha čovječanstva. Za kršćane krv je, dakle, znak života i iskupljenja grijeha ako je dana, ali znak smrti i krivice ako je prolivena. Crveno simbolizira i uzbuđenje, gubitak kontrole, snažne emocije (ponos, ljutnju, strast, ljubav…). Crvena kosa je u prošlosti smatrana privilegijom prostih zavodnika, prostitutki, lukavih osoba i strastvenih junaka i ljubavnika. Sve do 18. stoljeća crvena je najpopularnija i najcjenjenija boja. Prije revolucije crvena zastava je znak za okupljanje ili rastjerivanje naroda, poziv na disciplinu i red. Odnedavno se živahnost crvene boje koristi u marketingu i signalizaciji. Crveno služi da se privuče pažnja, bilo da ukazuje na opasnost, bilo da stimulira naše želje.
Image Hosted by ImageShack.us



PLAVAImage Hosted by ImageShack.us
je omiljena boja Europljana, Amerikanaca, Kanađana, Australaca i Novozelanđana. Uostalom, zahvaljujući traperu, njena popularnost još je u usponu, ali nije uvijek bilo tako. Za slavne Rimljane, najuglednije osvajače Europe, plava je bila boja Barbara, odvratnih Gala, surovih Germana i drugih neciviliziranih ratničkih hordi čiji su pripadnici imali plave oči. U plavo su također bojali odjeću, pa čak i kosu…. Zamislite, u latinskom čak nije postojala adekvatna riječ koja bi oslikala tu groznu boju. Svijetlo plava korištena je za iluminaciju, da bi se istakle žive boje ličnosti, a postepeno se asimiliralo u boju svjetlosti, boju neba (gdje, prema vjerovanjima živi Bog). Postavši ''božanskom'', plava boja osvaja kraljeve: to je sada svijetlo plava boja dobivena iz nove egzotične i skupe supstance, kamena lazurita. Tako boja postaje boja kralja Francuske, Engleske i drugih kraljeva i prinčeva Europe. Otuda i izreka da plemstvo ima plavu krv. Plava postaje muška, a crvena ženska boja. Srednjovjekovna plava smatrala se toplom bojom, ali od 17. stoljeća ona se hladi i postaje hladna boja koja se sve više koristi za oslikavanje mora i vode. I kao da to nije bilo dovoljno, plava boja prisvaja i boju noći. Danas, kao i u srednjem vijeku plavu boju odjeće sve više nose Zapadnjaci, od najutjecajnijih ličnosti do običnih radnika. Zbog te široke primjene danas je plava vjerovatno najpopularnija boja na svijetu.
Image Hosted by ImageShack.us



ZELENAImage Hosted by ImageShack.us
trava, jabuka, menta, bor, maslina … sve zelene boje su u prirodi. Možda stoga što je bila najnestabilnija boja u bojaonicama, zeleno se uvijek vezalo za slučaj i sudbinu, za sreću kao i za nesreću. To je boja prolaznosti i mladosti, sreće i nade… Zeleno donosi nesreću glumcima, ali zato donosi sreću kockarima (zato su i stolovi prekrivene zelenim platnom). Tokom srednjeg vijeka zeleno se veže za proljeće, za mladost i seksualnost… Otuda asocira na pobunu protiv morala, na nered. Zato je srednjovjekovni vrag bio zelen (a ne crven, smeđ ili crn). Vezano za zdravlje i prirodu, zelena boja je boja ljekarni, simbolizira svježinu i blagostanje. Zeleni zidovi u bolnicama, školama, vojarnama, uredima djeluju umirujuće. Danas je zelena boja okoliša (u svim gradovima postoje zelene površine i ekološki pokreti). Ah, da pa i mali zeleni su zeleni.
Image Hosted by ImageShack.us



ŽUTA Image Hosted by ImageShack.us
to je okrepljujuća boja, boja koja uveseljava ali i plaši. Boja Sunca, topline i energije, omiljene je boja među djecom cijelog svijeta. Boja klasja žita, zlata i bronce koje su postali novac, žuta se od pradavnih vremena povezuje s obiljem i bogatstvom. U kršćanskoj simbolici žuto oslikava najprije izdajnike, a kasnije i Židove koji su smatrani neprijateljima Krista. U srednjem vijeku žuto izražava ludost i nastranost ( u žuto i zeleno su obuče dvorske lude i lakrdijaši – to je ujedno i boja zabrane i prezira). Žuto se nameće i kao boja krivotvoritelja i lažljivaca (to se bojom boje kuće vitezova izdajnika kako bi se ih ponizilo). Povezivanje izdajnika sa žutom traje do danas. Tokom Drugog svjetskog rata Židovi su morali nositi žutu Davidovu zvijezdu kako bi se ih identificiralo. Zašto baš ta boja? Uvijek ista stvar, je se smatralo da su Židovi krivi za Kristovu smrt. Žuto, boja zlata, simbolizira novac koji je Juda primio da bi izručio Isusa Rimljanina.
Image Hosted by ImageShack.us



CRNAImage Hosted by ImageShack.us
nasuprot svim drugim bojama, ova boja je lišena svjetlosti, boja je ekstremna. '' Crno da ne može biti crnje!!! '' Crna prije svega označava nešto što je prljavo (fizička prljavost i prljavština duše). Crna simbolizira odsustvo svijetlosti – simbol smrti, nesreće, pakla, podzemlja, tjeskobe, tuge (crna se suprostavlja svijetlim bojama koje simboliziraju obilje, život, zadovoljstvo). Crna odjeća izražava požrtvovanje, tugu (žalost) i uzdržljivost monaha. Postizanje dobre i stabilne crne boje i danas je prilično teško. Prava lijepa crna boja rezervirana je za bogate (eto, kao se dokaz o skromnosti i suzdržljivosti mijenja u obilježje elegancije i luksuza. Dostojanstvena boja, boja ''časnih ljudi'', kako se govorilo u ono vrijeme, označavala je ljude ''iz dobrih obitelji'', obrazovane, kulturne… Ubrzo je crna postala boja vlasti (sudci, policajci, pozornici – tek se u 19. st. počela zamjenjivati tamnoplavom). Danas je crna poprimila ekstremnu političku važnost. U 19. st. mladi pokret anarhista odbacuje svaku vlast vitlajući crnom zastavom. Jedan vijek kasnije talijanski fašisti šire mržnju i nasilje odjeveni u karakteristične crne košulje. Danas se crno oblače i ''darkeri'' ili metalci koji slušaju rock, metal ili tako sličnu glazbu.( P.S. gore u naslovu ovo što se nevidi piše ''CRNA'', ali se ne vidi jer je pozadina isto crna, zato podebljajte s mišem da se uvijerite.)
Image Hosted by ImageShack.us

Šaljem vam puno pusa i sve vas puno puno volim. Hvala svima na komentarima. Kisich....



Post je objavljen 05.05.2006. u 20:46 sati.