Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/naldor

Marketing

Vježbe za koncentraciju


1. Vježba

treba ojačati moć zapažanja i koncentraciju na određenu stvar. Nakon kratkog opuštanja, oko 20 sekunda promatrajte neki predmet sa udaljenosti od oko 2 m. Zatim zatvorite oči i pokušajte zamisliti isti predmet što detaljnije. Čim vam to uspije otvorite oči i usporedite zamišljenu stvar sa objektom. Vježbu ponovite pet puta uzastopno.
Obično će svaki puta rezultat biti sve bolji. Na početku će vam se, doduše , nametnuti druge misli, ali ćete stalnim treningom uskoro postići zadovoljavajuće rezultate.

2. Vježba

ova vježba produbljuje koncentraciju i počinje samo posmatranjem . Sasvim opušteno stanite pred veliko ogledalo, ruke prekrižite na zatiljku, ramena povucite unatrag, stomak uvucite. Dvije do pet minuta koncentrirani gledajte svoj lik u ogledalu. Što je moguće duže nemojte obraćati pažnju na osjećaje koji se pri tome javljaju na tijelu, npr. Svrab. Samoposmatranje završite dubokim udisajem. Zatim sasvim opušteno sjednite na pod i očima fokusirajte određenu točku u svojoj okolini. Misli pustite da dolaze i odlaze, bez da njih obraćate pažnju. Nakon pet minuta ponovno polako, duboko izdahnite i sugerirajte si: od sada ću misliti samo na jednu jedinu stvar. Zatim se potpuno skoncentrirajte na jednu misao koju ćete zamisliti u svim pojedinostima i mogućnostima. Ne dozvolite da vas druge misli ometaju, već se stalno vraćajte na prvu misao. Nakon 15 minuta ovu vježbu završite dubokim izdisajem.

3. Vježba

njen zadatak je da utječete na osjećaje i da ih koncentrirate. Apstraktni pojam ljubavi zamislite u svim pojedinostima. Prvo sebi objasnite koji oblici ljubavi postoje, a zatim što detaljnije ilustrirajte sve oblike u kojima se ljubav može javiti. Ova vježba traje 10 do 15 minuta.

4. Vježba

Njome se tijelo privikava na neobične situacije. Tehnički je jednostavna, ali je za njeno izvođenje potrebna pomoć druge osobe koja će iznenadno i neočekivano viknuti ¨Stop¨!
U tom trenutku osoba koja izvodi vježbu ostaje u položaju koji je upravo zauzimao , ma koliko neudoban i neobičan bio, nakon dvije minute može se ponovno pomaknuti. Na početku će vam ova vježba teško pasti, ali će vam tokom vremena sve bolje uspijevati.


Post je objavljen 04.05.2006. u 23:29 sati.