Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

83-POSLJEDNJA VEČERA


Tekstovi iz Evanđelja:

(Mt 26,17-29; Mk 14,12-25; Lk 22, 7-20; Iv 13-17 pogl.)



U duhovnim vježbama definitivno sam se opredijelio za Krista. Želim se do kraja dati Kristu koji se do kraja dao nama; živjeti u zajedništvu s Kristom; poprimiti Kristove dimenzije ljubavi koja se do kraja daje Ocu i ljudima. Po Euharistiji ne živim više ja, nego Krist živi u meni po meni u svijetu u kome mi živim. Po Euharistiji moj ljudski život postiže puninu za koju sam stvoren. Euharistija je središte mog bivstvovanja. Sjedinjenje s Vječnim Bogom. Vječni život u klici. "Kao što je mene poslao živi Otac i kao što ja živim zbog Oca, tako će i onaj koji mene jede živjeti zbog mene" (Iv 6,57).

Po Euharistiji Krist je prisutan u meni kada sam slab, da me ojača; kada sam kolebljiv da bude moja sigurnost; kad patim da posveti moju patnju; kad zlo činim da pati zbog mene; kada umirem da s Njim umirem i s Njim uđem u vječni život.

Molitva Euharistijskom Isusu jednostavna je, kontemplativna, nesebična, bliska svakodnevici, upućuje na djelotvornu ljubav, pomaže mi da pronađem Boga u svemu. U molitvi jednostavno stojim pred Gospodinom, klanjam Mu se, zahvaljujem Mu, ili ništa ne govorim; dopuštam Kristovoj ljubavi da me oslobađa samoga sebe i preda Isusu i ljudima.

"Vruće sam želio da blagujem s vama ovu pashalnu večeru..." (Lk 22,15). Isusova ljubav prema čovjeku dovela Ga je na ovu zemlju. Ljubav Ga tjera da se dadne meni. Ljubav Njegova Srca jača je od svega onoga što mora trpjeti. Radi ljubavi ljudi su Ga obukli u luđačku haljinu... Može li mentalitet ovoga svijeta razumjeti što je prava ljubav?

Isus se htio Posljednjom Večerom oprostiti od svojih dragih učenika. Kao što gozba simbolizira vrednote nebeskog kraljevstva, tako večera simbolizira toplinu i intimnost koja treba biti između čovjeka i Boga. Isus je rekao da će onom koji vrši njegove zapovijedi doći i da će s njim večerati. Njegov oproštajni govor pun je intimnosti. "Idem vam pripraviti mjesto, da i vi budete gdje sam ja" (Iv 14,3). "Nazvao sam vas prijateljima, jer sam vam priopćio sve što sam čuo od Oca" (Iv 15,15). "Ostanite u mojoj ljubavi" (Iv 15,9). Povjerljivost i toplina došla je do izražaja i u trenutku kada je Isus zagrlio svog ljubljenog učenika Ivana.

Bog želi da do kraja povjerujem Njegovoj Ljubavi; da mu uvijek kao dijete Ocu iznosim sve što nosim u srcu, da s njim podijelim sva raspoloženja i neraspoloženja, uspjehe i neuspjehe, radosti i žalosti. Veličina i snaga moje vjere očituje se u trajnom prijateljevanju s Bogom u svim životnim situacijama, posebno u teškima. Isus je raspet na križu sačuvao potpuno povjerenje u Oca: "Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj!" (Lk 23,46).

Povjerljivost i bliskost s Bogom pomaže nam da budemo povjerljivi i bliski s ljudima, da znademo u njima otkriti prave vrednote, da možemo s njima podijeliti dobro i zlo, da naučimo živjeti ne "uz ljude", nego "s ljudima".

Prijateljstvo s Kristom čisti me od sebičnosti i uči me nesebičnoj ljubavi. Kad se očistim, Krist će me "uvesti u svoju ložnicu" intimnog prijateljstva. Ukoliko se ne dam čistiti, prije ili poslije napustit ću Krista, i poput Jude prodat ću Njegovo prijateljstvo za srebrnjake bogatstva, užitka, slave, moći. Koja je moja slaba točka, stvorenje uz koje se priklanjam. Moram više bdjeti na tom području. Moram neprestano premještati težište svoga života od "imati" na "biti", od "posjedovati " na "davati" (= ljubiti). Tako ću biti u trajnom prijateljstvu s Isusom.

Za vrijeme večere Isus je oprao noge učenicima i rekao: "Dao sam vam primjer, da i vi činite kako ja učinih vama" (Iv 13,15). Ponizna ljubav je tajna. Isus želi da je otkrijem: "Učite od mene, jer sam krotka i ponizna srca!" (Mt 11,29).

Euharistija je prisutnost Krista Spasitelja pod vidljivim, opipljivim prilikama kruha i vina. ne da bude preda mnom, nego da bude u meni i po meni u svima, u cijelom svijetu. Po Euharistiji ostvaruje se trajno zajedništvo koje ni smrću neće biti prekinuto. "Ovo je onaj kruh što s neba silazi da onaj koji jede od njega, ne umre" (Iv 6,50).



Post je objavljen 03.05.2006. u 15:36 sati.