Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiturbofolk

Marketing

Žrtve turbofolka....

za početak... hvala na slici :) super mi se sviđa ideja. Zato sam posvetio ovu današnju temu Žrtvama Turbo Folka.

Kako svaki modni glazbeni trend ima svoje 'žrtve', tako i TF stil ništa nije drukčiji. Ako za primjer pogledamo žrtve techno muzike, dobiti ćemo zanimljive konstitucije osoba koje se 'krcaju' bombonima i kao vjeverice skaču u stanju teškog delirija na party-ima. Oblačenje im postane istovjetno u svim prilikama, kako na raznim "partijanama", tako i među "običnim" ljudima. Fluorescentne boje trenerki, hi-tech tenisice, uglavnom MP3 playeri na ušima i "skakutanje" u nekom zamišljenom ritmu, čak i kada nigdje u blizini nema glazbe niti bilo kakvog ritma po kojima se usklađuju pokreti.

Rock, sa druge strane donosi nešto sasvim drukčije - nemarno obučene tinejdžere, rasparanih hlača, depresivno ponašanje i općenito - pesimistički stav prema svima iz okoline. Pošto ima dosta pravaca ove muzike, toliko ima i različitih stilova oblačenja, razmišljanja, zaključivanja i prosuđivanja stvarnosti. Obično su ovim zahvaćeni tinejdžeri dobi od 15-18 godina.

Turbo Folk, po svojoj definiciji nema nekog određenog pravila po oblačenju onih koji slijede taj famozni modno-glazbeni trend - naizgled su to obični dečki i cure, bez nekog posebnog dodatka koji bi isticao njihova usmjerenja, bilo da se tu radi o glazbenim ili kulturalnim porivima. ALI, jedno veliko ALI - kada pokušate ostvariti kakvu-takvu konverzaciju sa pripadnicima ove vrste, ubrzo shvatite koliko je komunikacija intuitivnija i opsežnija sa već gore opisanim osobama (techno i rock), nego sa pripadnicima TF stila. Objašnjenje je jendostavno: većina pripadnika TF stila je slabijeg obrazovanja, manjeg interesa za kulturu - kako opću tako i usmjerenu, te su orijentirani na one primitivne nagone, koji više priliče ponašanju životinja za vrijeme parenja, nego na mlade, kulturne i obrazovane tinejdžere(ovo možete vidjeti čak i po komentarima ostavljenim na ovome blogu), vokabular im se svodi na miks psovki bosansko-brdskih kuhinja, a bilo kakav pokušaj da nekome objasnite nešto za što treba bar malo upotrijebiti "sive stanice", pada u vodu par trenutaka kasnije nakon što vas prozovu 'dosadnim filozofom' ili sličnim fazonima šatrovačkog govora niskointelektualne konverzacije.

U jednoj žučnoj raspravi na jednom izrazito primitivnom blogu, koji čak i ne zaslužuje da ga "linkam" ovdje, vidio sam kako se raspravlja o oblačenju djevojki, te se radi komparacija izmedju onih koje slušaju Rock(i srodnu muziku) i one pripadnice primitivnog Turbo Folk stila. Zanimljivo da se cure koje se oblače u izlizane traperice, nose Martensice, Kickersice, Skaterice; imaju crvenu kosu, piercing i slično manje cijeni od onih koje se furaju na jeftini izgled bordelskih kurvi - minice do žesnkog spolnog organa, štikle cca 10cm, duboko dekoltirane majice sa bujnim poprsjem; bez obzira na ono što imaju "u glavi"....
Nažalost, TurboFolk svojim propagiranjem koji se vrši bilo kroz medije ili neke kućne uratke, diktira primitivno oblačenje ženki na zabavama u Narodnjačkim Smrdljivim Stajama, što savršeno dobro paše napaljenim mužjacima spremnim za parenje, namirisanih Axe dezodoransima, (koje su popušili dobro upućenim, jeftinim reklamnim trikovima) i kojima je njihov limeni ljubimac produžetak spolnog organa, koje vrlo dobro vole pokazati svojim primitivnim ženkicama, spremnima za parenje.. Dobar auto, pun džep love i jeftina priča i kraj... to je sve što trebaš imati da bi jedna od primitivnih TF ženki postala tvojom. Zgodno, zar ne?

U svakom slučaju, Turbo Folk stil, koji diktira primitivizam, je i sam po sebi kultura koja se odnosi na primitivna načela, jer kako drukčije opisati kulturu u kojoj je svaka riječ posvećena šovinizmu, seksulano nastrojenih ženki i mužjaka koji čak i ne skladaju svoje pjesme već ih uvoze i kradu? Lijepo zapakirani domaći rad stihova na silu sklepanih u nekoj kafani pod jakim utjecajem alkohola i testosterona u glavi? I uvijek se svodi na isto: kuknjava, plač, a u svakoj pjesmi se naslućuje tragedija ženki ili mužjaka prema ženkama i mužjacima. Dobro, ruku na srce, postoje takve teme i u ostalim žanrovima muzike, ali sami ambijentalni ugođaj, lijepo ukomponirani stihovi, tema, fabula te ideja pjesama sa svim elementima kompozicije čine takve pjesme dobrima, za razliku od onih sa harmonikama, 3/4 ritmovima i kukanjem.

Rijetke su pjesme TF stila u kojima se ne spominju seksualni delikti raznih vrsta, prokletstva i osvete. A sve to pridonosi za poticanje onih najprimitivnijh ljudskih nagona. Pogotovo na okupljalištima mladih- cure, odjevene kao bordelske kurve, 25 godina starijeg izgleda i mužjaci, rasni primjerci primitivnog ponašanja koji ponekad čak i znaju biti doslovno stariji od njih 25 godina. Recimo, ima jedna strofa jedne idiotske pjesme:

Što to krasi moje lepe none,
uske pantalone, uske pantalone


koja je u originalu od Lepe Brene, a na ovaj stih ima podosta varijacija na temu, bilo glazbenog ili tekstualnog karaktera. Uglavnom, očita kompozicija onoga što spomenuh gore - diktiranje primitivnog stava, čak i u oblačenju i predstavljanju u masi od strane TF Ženki. Mislim, kako ne nazvat neku curu primitivnom kada joj je smisao života da joj njen dragi, rasni mužjak, tvrdoga penisa, širokog džepa i prostranog automobila kaže kako - ima lepe none....

Post je objavljen 03.05.2006. u 14:21 sati.