Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/series

Marketing

Svijet magije i dobrih komada

Image Hosted by ImageShack.us
ČAROBNICE (CHARMED)

Sezona: osam
Aktualna sezona: u RH četvrta, u SAD osma
Žanr: fantastična/dramska serija
Autorica: Constance M. Burge
Glume: Allyssa Milano, Holly Marie Combs, Rose McGowan, Shannen Doherty
Termin prikazivanja: subotom prijepodne na Novoj Tv (RH) te nedjeljom u 20:00 na WB (SAD)
Pilot epizoda: 7. listopada 1998.






arobnice" nam dolaze iz kreativne radionice producenta Aarona Spellinga, a to je zapravo nadnaravna dramska serija o tri sestre Halliwell: Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) i Phoebe (Alyssa Milano) koje, nakon godina razdvojenosti, odluče započeti zajednički život u obiteljskoj kući. Njihova baka im je ostavila čarobne moći koje su jedinstvene za svaku od njih. Zajedno čine "moć trojke" koja je u borbi protiv demona, čudovišta, vještica, zlih čarobnjaka i ostalih gotovo nepobjediva. Pošto su u početku još neiskusne u svijetu u kojem su se našle, zanosnim sestrama pomaže "Knjiga sjenka" koja je također ostavština bake. "Knjiga sjenka" im pomaže da i razvijaju svoje moći. Uz niz zanimljivih i intrigantnih zapleta kao čto su putovanje kroz vrijeme, boravak u drugoj dimenziji, niz borbi protiv zlih sila i još bezbroj "magičnih", problema, sestre se moraju nositi i s "običnim" životom koji, kao i svima, donosi niz iskušenja i nevolja. Iako se činilo da ih nijedno zlo ne može savladati, najstarija sestra Prue ipak umire u trećoj sezoni serije. Shrvane njenom smrću, Piper i Phobe saznaju da imaju i polusestru, a to je Paige (Rose McGowan) koja im se priključuje u četvrtoj sezoni da bi im pomogla u daljnem spašavanju čovječanstva od zla.

Likovi:
Image Hosted by ImageShack.us
Pheobe (Alyssa Milano) je najmlađa sestra Halliwell, u početku vrlo vrckava i neozbiljna, kasnije shvati kako je to živjeti u svijetu u odraslih. Ima moći predviđanja budućnosti i viđenje prošlosti i levitacije. Teško joj je zadržati neki posao, a nema baš ni neke sreće s dečkima (u 2., 3. i 4. sezoni je u vezi s demonom Coleom Turnerom (Julian McMahon), no tu ljubav je teško održavati).




Image Hosted by ImageShack.us
Piper (Holly Marie Combs) je kreativna i romantična vještica koja vjeruje u vječnu ljubav. Otkad je u 2. sezoni upoznala dobrog Lea (Brian Krause) u njega se jako zaljubila te je kroz gotovo sve sezone s njim u vezi. No, ta veza je vrlo nestabilna jer su oni iz dva različita svijeta (Leo živi "na nebu" te pomaže dobroj sili za koje čarobnice i obavljaju zadatke). Piper ima zanimljivu moć zaustavljanja vremena. Iako njena sposobnost ne traje dugo, Piper može zamrznuti gotovo sve: predmete, ljude, čak i pojednine dijelove tijela.



Image Hosted by ImageShack.us
Prue (IShannen Doherthy) je najstarija i najsavjesnija sestra Halliwell. Želi pod svaku cijenu uspjeti u životu. Često ima probleme na poslu. U početku je u vezi s Andyjem, ali on na kraju 1. sezone umre. Prue je često najjača u magiji jer postupa tome vrlo savjesno te je jako povezana sa svojom preminulom bakom. Ima moći pomicanja predmeta i osoba, a ako djeluje jače može bacati i razarati neopisivom snagom. Kasnije Prue dobije i sposobnost astralne projekcije. Umire na kraju 3. sezone.





Image Hosted by ImageShack.us

Iako je drukčija od ostalih Spellingovih projekata, serija "Čarobnice" je stekla zapaženu popularnost i mnogo redovitih obožavatelja. Glavni aduti ove serije su izvanredni specijalni efekti koji impresivno uprizoruju svijet magije te atraktivna glumačka ekipa sa vrlo zgodnim glumicama Milano, Combs, Doherty i McGowan. Cure super glume, a i jako su zgodne. "Čarobnice" sadrže i niz zanimljivih fantasy priča koje intrigiraju gledatelje. Problem je u tome da serija ima previše sezona te pomalo zapada u svoju rutinu, a zapleti postaju sve dosadniji. Nerealno je da sestre gotovo uvijek, na kraći ili duži period, savladaju demone. Serija pati i zbog dramske neujednačenosti čega su posljedica često zapadanje u koncept sapunice i preslični zapleti epizoda.


Bez obzira, vrijedi pogledati dvije/tri sezone "Čarobnica" jer je ta serija vizualno impresivan doživljaj, što zbog nevjerojatnih efekata, što zbog zanosnih i borbenih glavnih glumica. Konačno, bar će vaše oči biti zadovoljne.

Statistike:
- za specijalne efekte je zadužen cijeli tim stručnjaka
- iako je serija bila popularna kad se pojavila, izgubila je popularnost tokom sezona, ali producenti se nisu dali nego su je nastavili emitirati bez obzira na sve
- serija je ponovo privukla pažnju gledatelja ove godine jer se u SAD-u prikazuje posljednja, osma sezona
- lik Prue Halliwell kojeg glumi Shannen Doherty autori nisu htjeli ubiti, ali su na to bili prisiljeni. Naime, glumica je u privatnom životu jako problematična. Prvo je tražila da izbace iz serije Teda Kinga koji je glumio njenog dečka Andyja jer joj je glumac išao na živce. Autori su to naposljetku i učinili. Naređeno joj je i pohađanje tečajeva kontrole i bijesa jer je često uzrokovala neke incidente kao što su vožnja u pijanom stanju, ispisivanje nevažećih čekova u iznosu od 30 tisuća dolara...
- u osmoj sezoni glavne glumice dobivaju sto tisuća dolara po epizodi

Ocjena: thumbupthumbupthumbup



Post je objavljen 27.04.2006. u 21:04 sati.