Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skripziktekstovi

Marketing

ZLOČESTI JE BIO

Bio je jedan zločesti čovac. On bi došao, pa bi sa svojom debelom škembesinom drugim ljudima zakrčivao prostor. Okretao se na vrtuljku usred gužve. Zakrčivao svaki milimetar, svaki inč važnog - duhovnog prostora. On bi gledao u ljude, a oči bi mu bile svinjske. Iza tih očiju nismo nikako mogli nazrijeti pomak živaca koji bi upućivali na inteligenciju.
On bi samo sjedio, mi bismo samo sjedili.
A jednoga je dana, sasvim nenadano, u našu prostoriju nogom stupila žena koja otvara glave i popravlja sve što smrdi. Prvo je krenula da otvara tu glavu, a nas dvoje-troje smo se još morali uspeti na škembesinu da pridržimo. Smrdilo je i nama i drugima. Nama – posve pretjerano, drugima – tek da poluskriveno zariju svoje nosne duplje u marame i trkaju se laktovima; u suvremenom smijehu kad svinjsko oko ne zuri.
Ja sam morao izaći napolje da se ispovraćam. U smjesi toksičnih iznutrica pojavio mi se lik koji tjera vidovnjake da zaključuju o budućnosti. Lik je debelog bio debel kao moja debela povraćotina. Dvije djevojke i jedan motorist stali su u to ne gledajući kamo idu. Njihov smijeh i šale kao lonac prekinuo je vrisak djevojke visoka glasa koji izleti kad ova ugazi u nešto fuj. Da prostite: govno, đubre svake vrste ili povraćinu.
Tako su mi dvije djevojke i motorist stali na debelu budućnost, i sve je opet bilo neizvjesno kao i prije.

(A ovom su zaklopili glavu, prozračili prostoriju i nikad više o tome nismo zamucali ni riječi.)

Zagledam se samo ponekad u otvoreni prozor što se belji svijetu svojim zavjesama k'o jezičinom neopranom. Tada mi se sastanu prošlost i budućnost; ah - što ćeš!


Post je objavljen 27.04.2006. u 14:32 sati.