Calming Signals /Umirujući Signali - Uvod,dogtraining.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dogtraining

Marketing

Calming Signals /Umirujući Signali - Uvod

Znači, o čemu se radi?

Ima jedna žena koja se zove Turid Rugaas i iz Norveške je:

Osim što je tako dobra i simpatična, napravila je uslugu svim psima svijeta. Rekla je naime ljudima da psi nekada toliko jasno govore, i rekla im je kako da ih razumiju. Rekla je ljudima kako nije dobro nstupati prijeteće prema psima. I rekla je ljudima kako pesekima treba biti roditelj, ne vođa. (dobro, kao roditelj trebate davati i vodstvo, ali, mislim da kužite razliku). Sve je to lijepo izfdala u prekrasnoj knjigici:


koju možete naručiti preko Algoritma po cijeni od 85 kn (mislim).

prije toga, možete prlistati stvari ovdje:
http://www.canis.no/rugaas/

a evo malo i od mene.

Znači, calming signals (umirujući signali) su signali kojima psi govore drugim psima da oni nisu opasni ili da situacija u kojoj se nalaze nije opasna.

Zašto je bitno da znate kada vas pas pokuša umiriti? Zamislite situaciju: vi pozovete psa, a on vam ne dođe. Pozovete ga ljutito i on vam počne dolaziti polako. Pozovete ga još ljuće jer vidite kako se navlači okolo. Onda on počne vijugati, pa i njuškati i uopće ne dođe i vi ga kaznite zato jer nije došao. S tim ste dosta narušili vaš onos sa psom, ali i oštetili njegov jezik. On je naime davao sve od sebe da vas smiri.

Ovdje je bilo više smirujućih signala: sporo kretanje, vijuganje, šnjofkanje po podu.

jedan jako česti - okretanje glave:

Ja se tu jako ružno ponašam prema Brixu, naime, živčanim malo što se diže iz sjedećeg položaja, a ja ga želim fotkati i on me pokušava umiriti okretanjem glave. Često zapravo na fotkama psi znaju imati okrenutu glavu od vas, malo ih je frka fotića...

Jeste li ikada primjetili kako se psi nekada znaju leći, kao da se skrivaju drugom psu? ili kako se zatrče prema psu i onda naglo skrenu prije nego dođu do psa? trčanje ravno na psa je jako prijeteće i oni skreću da drugom psu kažu: hey, sve je OK. Psi stalno u komunikaciji s Drugimm psima koriste smirujuće signale, čak i na velikim udlajenostima.

Smirujući signali su i ukopavanje na mjestu, sjedanje, onaj naklon koji se često zna vidjeti u igri s psima (samo što pas ostaje u tom položaju dulje kada je to smirujući signal), zatim okretanje leđa, nekada i mahanje repom, dizanje šape, odvajanje (ulaženje između dva psa), zijevanje (to jako lako možete koristiti sa svojim psom).

lizanje njuške - često jako kratak smirujući signal i stoga nekada teško vidljiv:


Tu isto maltretiram malo previše Reevu i previše joj je stresa. Pokušava smiriti i mene i sebe.

Trebate ipak paziti da ne zamijenite nešto što nije calming signal sa calming signalom. Pas može njuškati samo zato što nešto fino miriši (calming signal je vidljiv lijepo kada pas stoji, drugi pas mu počne prilaziti i vaš pas zalijepi njušku za pod), može okrenuti glavu jer je nešto čuo, može si polizati njušku jer je upravo jeo i td. Ipak, calming signale je lako primjetiti prema kontekstu u kojem se javljaju.

Za kraj:
- ne ponaštajte se prijeteći prema svom psu (vikanje, grubo hendlanje itd.). Njemu treba potpora i vodstvo.
- ne kažnjavajte pse. To povećava njihovu razinu stresa.
- kada prilazite drugom psu, pokušajte to napraviti u jednom luku i što sporije.
- kada vidite da vam je pas uznemiren, pokušajte ga umiriti zijevanjem, okretanjem glave i žmirkanjem
- naginjanje preko psa, grljenje psa, dizanje psa - njima je sve to pomalo neugodno: pobrinite se da im to budu dobra iskustva

Eto, to je od mene, za početak...

Post je objavljen 24.04.2006. u 23:48 sati.