Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Autor 45 linesa traži od RH 800.000 kuna odštete


Bio sam juče na raspravi povodom tužbe protiv RH zbog maltretiranja POA-e:

Država pred sudom zbog 'Predstavke'

Željka Peratovića je Turek optužio za ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Zbog čega Peratović od države traži 800 tisuća kuna. A tu su još i Đikić, Malić, Pavelić, Toma i Kavain.

Zbog izvješća Protuobavještajne agencije (POA) u kojem je tadašnji ravnatelj Franjo Turek grupu hrvatskih novinara nazvao suradnicima tajnih službi danas se na optuženičkoj klupi našla država od koje novinar Željko Peratović traži 800 tisuća kuna naknade štete.

No, sutkinja zagrebačkog Općinskog sudu Tanja Hučera ubrzo je nakon početka glavne rasprave odgodila suđenje za 11. rujna do kada bi policija i državno odvjetništvo trebali odgovoriti je li im Peratović prijavio prijetnje koje su mu, kako tvrdi, stizale na mobitel.

Kao svjedokinja na idućem ročištu trebala bi se saslušati bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt koja bi pred sudom trebala ispričati je li joj se Peratović obratio zbog prisluškivanja tajne službe i od nje zatražio zaštitu.


Tužbu protiv države Peratović je podnio nakon što je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u ožujku 2005. zaključio kako postoji osnovana sumnja da je POA bezrazložno prekršila Ustavom zajamčena ljudska prava i temeljne slobode petero novinara, koje je bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek u svojoj prezentaciji u Vladi i Uredu predsjednika Republike optužio za sudjelovanje u akcijama kojima je ugrožena nacionalna sigurnost.

Peratović tvrdi da je temeljem takvog zaključka državi najprije ponudio nagodbu, a nakon što je ona odbijena podnio i tužbu.

U odgovoru na tužbu državno odvjetništvo je ustvrdilo da država nije odgovorna za bilo kakvu štetu koju je Peratovića eventualno pretrpio.

Suđenje je nadgledao predstavnik OESS-a, a sudnici su zbog spomenutih navodnih prijetnji bili pravosudni policajci.

Osim Peratovića, koji je u to vrijeme bio novinar Vjesnika, a kasnije je dobio otkaz, u slučaju 'Predstavka' spominjali su se i novinari Ivanka Toma i Mario Kavain (Jutarnji list), Gordan Malić (Globus), Boris Pavelić (Novi list) te Ivica Đikić (Feral Tribune).

Hina/IskonInternet 12.04.2006.


Sa suđenja je izvijestio i Radio Slobodna Evropa:

Novinar tužio državu zbog prisluškivanja

Bivši šef hrvatske Protuobavještajne agencije POA-e Franjo Turek, u jednoj prezentaciji za državni vrh pred dvije godine je optužio nekoliko novinara da za račun britanske tajne službe kleveću Hrvatsku i tvrde da se haški bjegunac Ante Gotovina skriva u zemlji. Cijeli slučaj dobio je danas svoj nastavak na sudu, jer je jedan od praćenih novinara Željko Peratović zatražio i odštetu od preko 100.000 eura.

Bivši novinar „Vjesnika“ Željko Peratović, tužio je Republiku Hrvatsku za 800.000 kuna odštete jer je pred dvije godine, kako tvrdi, protuzakonito praćen i prisluškivan, oklevetan je da je kao agent britanskog „Intelligence Servicea“ tvrdio da je haški bjegunac Ante Gotovina u Hrvatskoj i zbog toga je, kaže, izgubio posao u dnevniku „Vjesnik“ koji je u državnom vlasništvu, a narušeno mu je i zdravlje:

„Tražim naknadu od države zbog njene odgovornosti za klevete, nadzor i pritiske kojima sam bio izložen od strane POA-e. Pozivam se za zaključak saborskog Odbora i Vijeća za nadzor tajnih službi od prošle godine, u kojem se kaže da postoji osnovana sumnja da su mi prekršena ljudska prava od strane POA-e.“

Državno odvjetništvo, koje u ovom postupku zastupa državu, odbacuje sve navode iz Peratovićeve tužbe.

Na današnjoj raspravi odlučeno je da se kao svjedokinju pozove donedavnu ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt, kojoj se obratio za zaštitu, ali je ona, po Peratovićevim riječima, kazala da je nemoćna. Kako je Peratović proteklih mjeseci primao prijetnje, u sudnici je bio i pravosudni policajac, a suđenje je monitorirala i Misija OESS-a u Hrvatskoj.

Sljedeća rasprava održat će se u rujnu.

Enis Zebić, RFE, Srijeda, 12. april/travanj 2006


Ovim putem se zahvaljujem RFE, Hini, Iskonu, Indexu, VIP i T Portalu, Večernjem listu, Novom listu i Radiju 101 što su smatrali da je ovo suđenje zanimljivo javnosti.

Pravosudni policajac uredno me ispratio do izlaza iz suda u koji je, ne znam kojim povodom, ulazila Nina Violić.

Početkom devedesetih Violička mi je bila susjeda u Prilazu Đure Deželića 60. Stanovala je u dvorišnom stanu s tadašnjim dečkom dramaturgom Ivanom Vidićem. Dijelio sam podstanarstvo u stan u prizemlju s današnjim urednikom Magazina Jutarnjeg lista Zlatkom Šimićem i fotoreporterom Slobodne Dalmacije Brunom Konjevićem. Al' se nekad dobro tulumarilo.


Post je objavljen 13.04.2006. u 00:54 sati.