Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/vranjaca

Marketing

Špilja Vranjača se nalazi na sjeverozapadnom podnožju Mosora kod sela Kotlenice, na imanju obitelji Punda, 24km od Splita.

Špilja Vranjača se sastoji od dvije dvorane, prve dvorane(bez siga) koja je bila poznata još u 19. stoljeću, te druge dvorane koju je otkrio Stipe Punda 1903. godine. Zbog prekrasnih siga, špilja je 1929. godine osposobljena za posjet turista.
Otvorenje špilje 1929. godine
SLIKA SA OTVARANJA ŠPILJE 1929. GODINE

Iz prve ulazne dvorane se kroz mali prirodni hodnik dolazi u drugu dvoranu, prepunu sigastih ukrasa raznih oblika i boja. Prolazeći kroz špilju stjeće se dojam kao da se stalno prolazi novim špiljskim hodnicima između velikih sigastih stupova i stalagmita.
U drugoj dvorani špilje nalazi se 9 manjih dvorana koje imaju svoja imena: PREDVORJE, ČEKAONICA, KAPELA, MALA GALERIJA, VELIKA GALERIJA, SPUŽEVA KUĆA, PALMIN GAJ, PLESNA DVORANA i TURSKO GROBLJE. Prepuna stalaktita i stalagmita, špiljskih stupova i arkada, neke dvorane su plavičaste i zelene, a neke svjetlucaju posute kristalima.

Ukupna duljina špiljskih kanala iznosi oko 360 metara. Temperatura unutar špilje je u svako doba godine uvijek ista, 15°C.
Špilja ima uređene stepenice, konope postavljene duž stepenica i staza za posjetitelje, postavljenu rasvjetu, vrata i nadzornu službu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
SPOMEN PLOČA POSTAVLJENA POVODOM 100-te OBLJETNICE OTKRIĆAPost je objavljen 11.04.2006. u 15:02 sati.