Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dhatri

Marketing

PALMYRA

Zalazak sunca, Palmyra

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Dolina grobnica

U juznom dijelu grada nalazi se niz samostojecih cetverokutnih tornjeva. Poznati su kao Yemliko tornjevi. Izgradeni su kao visekatne pogrebne komore. Neke datiraju iz 83. godine, a neke su izgradene kasnije. Lijesovi su stavljani jedan na drugog u udubine koje izgledaju poput pretinaca. Nakon toga udubine su hermeticki zatvarane kamenim plocama na koja su ugravirali portrete glava i ramena preminulih. Neke od tih grobnica su mogle prihvatiti i do 300 sarkofaga.
Postoje i druge vrste grobnica zvane hypogeume koje su podzemne pogrebne komore. Te grobnice datiraju iz razdoblja od 160. do 191. godine. Lijesovi su slagani na isti nacin, relativno su male i zidovi su oslikani freskama. U njima nije bilo dozvoljeno fotografiranje tako da nemamo slikica, na zalost, jer predivne su.
Za zivo cudo (kazem za zivo cudo, jer generalno gledajuci turista nema u Siriji ovih dana) bile su dvije grupe turista sa nama u tim grobnicama. Uvijek kada vidim te grupe turista fascinira me njihova bahatost. Ponasaju se kao da imaju ekskluzivno pravo na objekt u koji udu, guraju se, gaze sve pred sobom, neki puta mi dode da ih zadavim. Imam osjecaj kao da je u njihovim glavama individualni turist manje vrijedan i kao da ne dozivljavaju nikoga tko nije iz njihove grupe. Ma molim te, lako je putovati u grupi kada te vodaju okolo ko magare i pisas, pijes, jedes kada ti kazu. Putovati sam po svijetu je ipak malo teze, jer tada sve ovisi o nama samima, o nasoj snalazljivosti i sposobnosti da se uklopimo (koliko toliko) u zemlju u koju smo dosli.

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Deve
Ispred grobnica stoji covjek sa devama i prodaje par minuta na devama turistima. Kako smo vec do sada nebrojeno puta jahale deve ovaj put nam to nije bilo u planu. No, medutim covjek je bio uporan (na zadnjoj slici drzi devu). "Ja sam vas prijatelj, prijatelj svih Hrvata, morate jahati devu, samo na par minuta, sve je besplatno za moje prijatelje Hrvate." I tako smo popustile i to popustanje, zbog velikog prijateljstva prema Hrvatima, nas je i kostalo 10-tak dolara. Sta je tu je. Nije mi zao, deve su prekrasne zivotinje.

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Image hosting by TinyPic

Post je objavljen 02.04.2006. u 01:39 sati.