Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skota

Marketing

ŽENA KONAVOKA



Kad puše jugo na jugu naše zemlje ljudi nisu normalni. Taj vjetar ima jak utjecaj na ponašanje ljudi. Sjećam se kada je nekoliko dana puhalo jugo moj najbolji prijatelj me nazvao i rekao da mu se žena Konavoka želi ubiti. Rekao je da dođem gledati kako će to uraditi i da požurim jer imam malo vremena. Nisam imao vremena za razmišljanje pa sam požurio. Dok sam žurno oblačio jaknu Nedi sam rekao gdje idem.
-Idem gledati kako će se žena Konavoka ubiti.
-Tooo sigurno! Kakoo da ne!
Ja sam za razliku od Nede imao čvrste razloge da vjerujem da će se žena Konavoka ubiti. Na njeno raspoloženje utječu vjetrovi. Točnije, ona se ponaša kako vjetar puše. Kad puše jugo ona nije dobre glave, kad puše bura onda je čiste pameti, kad puše maestral onda je agresivna i tukla bi se, kad puše tramuntana onda je živahna, a kad ne puše ni jedan od ovih vjetrova onda je normalna. Onda je žena Konavoka.
Kod najboljeg prijatelja u kuhinji zatekao sam kuma.
-Što će on ovdje?- upitao sam najboljeg prijatelja.
-Da, što ćeš ti ovdje?
-Ne znam. A što će Vlaho ovdje?
-Ne zna ni on. Pređimo odmah na stvar. Žena Konavoka je jutros bila u apoteci i kupila je škatulu tableta za spanje. Meni je prodavačica mobitelom javila, pa sam požurio doma da je spriječim ali sam zakasnio,popila je. Evo to je ta kutija, na žalost prazna. Znači sve je popila. Sad je u đardinu,valjda tamo želi umrijeti.
Sva trojica smo se nagurali na kuhinjski prozor. Ona je dostojanstveno šetala po đardinu. Ona je žena sa sela. Njena prva igračka je bila motika. Odrasla je kopajući u polju. Nimalo se nisam čudio što je odlučila umrijeti u đardinu, tamo gdje najviše voli biti.
Odjednom se presavila i čučnula. Potrčao sam prema vratima. Možda će joj trebati dati umjetno disanje usta na usta. Nije da se hvalim, ali dobar sam u tome jer sam dosta puta vježbao s Nedom. I nikad ne znaš kad se možeš zateći u ovakoj situaciji kad tvoja hrabra pomoć nekome treba. I njih dvojica su potrčali zamnom ali ne da joj pruže pomoć, već da mene spriječe u tome.
-Čekajte kume, gdje ste navalili? Još nije umrla.
Za divno čudo nije umrla. Imala je jake bolove u stomaku da je morala kakiti u đardinu. Zaključio sam da je to bio prvi simptom pred smrt.
Čim je završila otišla je do susjede. Nje nije bilo doma. Bio je njezin muž koji se jako obradovao ženi Konavoki jer su iz istog sela. Ponudio je rakijom koju je on ispekao, ali tko zna od čega. Zašto to kažem? Pa,on ima običaj hvaliti se što mu je ćaća na samrti rekao, šapnuo da nitko ne čuje osim njega:
-Sine i od grožđa se vino može praviti.
Jako je ponosan na tu informaciju.
Imao je on još čime bi se mogao pohvaliti i nije gubio vrijeme. Bila je rijeć o puški. Ta puška ima dvije cijevi i zato može ispaliti dva metka jedan po jedan, ili dva odjednom. Da ima jednu cijev ne bi mogla ispaliti dva odjednom. Da ima tri cijevi mogla bi ispaliti tri metka odjednom ili dva, pa jedan ili jedan po jedan. To su bila logična objašnjenja. I od njih je ženu Konavoku zabolio stomak. On joj je ponudio mlijeko, kravlje, svježe, upravo došlo iz Konavala. Popila je litru na eks. Mljeko joj je pomoglo da osjeti novi smiptom koji ju je oborio na pod. Luda od boli otpuzala je do WC-a i sjela na šolju. Tek tada su bolovi nestali. Opet je izbjegla smrt za dlaku.
Otišla je ljuta od susjeda jer je bila uvjerena da joj je dao pokvareno mlijeko. Mi smo je nastavili pratiti. Tada je svaratila do jedne prijateljice. Ona je raspravljala sa svojom najboljom prijateljicom o njihovoj zajedničkoj prijateljici a koja ima najbolju prijateljicu. Malo je zamršeno to prijateljstvo i tu se ne zna tko je kome prijateljica. Tema rasprave je bila najbolja prijateljica njihove zajedničke prijateljice i treba spomenuti da i ona ima najbolju prijateljicu a koja nema problem koji ona ima. Tema rasprave je koji posao da prihvati. Da li joj je bolje raditi kao konobarica ili da stoji ispred hotela i naplaćuje svaki ulazak. Malo je ta tema zbunjujuća.
Žena Konavoka je podigla ruku da predloži koji posao da prihvati, ali bol u stomaku je opet oborio na pod. Njena prijateljica je sa svojom najboljom prijateljicom odvela do WC-a. Njih dvije su se ispred vrata dogovarale da će reći svojoj zajedničkojoj prijateljici, a ona će sigurno svojoj najboljoj prijateljici, a ona će sigurno svojoj najboljoj prijateljici reći što se dogodilo Ženi Konavoki. I tu će informaciju sigurno čuti nečija najbolja prijateljica u Americi.
Predložio sam da je uhvatimo čim izađe, vežemo je i odvedemo doktoru. Oni su pukli od smijeha.
Naravno, nisu mi dozvolili da je odvedem u bolnicu.Morao sam je i dalje pratiti. Otišla je do moje kume. Ma kako su se njih dvije upoznale samo da mi je znati. Kuma joj je tom prilikom objasnila kako ona to radi na cesti. Mislim, kako stopira. Prvo stane kraj ceste, ispruži ruku, prste stisne u šaku i palac ispruži prema gore. Kad uđe u auto onda ne zna reći stop. Morat će malo poraditi na tome. Kuma je iskoristila priliku pa joj je ispričala vic:
-Crvenkapica ti je šetala šumom i srela vuka kako čuči kraj puta. Ona mu prišla i upitala zašto ima tako velike zube. Vuk ništa ne odgovori. Ona opet upita zašto ima tako velike oći. Opet vuk ništa ne odgovori. Crvenkapica ga opet pita: Aaa vuče zašto... Šuti mala vidiš da serem!
Taj vic je ženu Konavoku podsjetio da mora na jedno važno mjesto i otišla je puzeći.
Nakon što je preživjela još jedan simptom otišla je rođacima. Oni uvijek imaju neke fiks ideje. Napravit će motor sa dva velika fara kao lubenice. Vozač će imati dojam po noći da je upaljena vanjska rasvjeta. Kao dio opreme motor će imati i kutljaču. U životu nikad ne znaš što ti može trebati pa nek se nađe pri ruci. Sad je li ih ona zezala ili je mislila ozbiljno ostaje tajna. Predložila je da ugrade radiokazetofon u frižider. Oni su se oduševili toj ideji. Na vrh jezika joj je bila još jedna ideja,ali morali su je odnjeti na poznato mjesto.
A i ta žena Konavoka kao da je mačka pa ima sedam života i nikako da umre. Opet sam predložio da je odvedemo u bolnicu prije nego potroši sve živote. Oni su pukli od smijeha. Rekao sam im tko se zadnji smije - naslađe se smije.
Od svojih rođaka je otišla u prirodu u Konavle. Novi simptom je oborio ispod nekog drveta. Čučala je tu pet sati. Odjednom je došetala nečija krava. Malo je pasla tuda. Kad se približila ženi Konavoki radoznalo se zagledala u nju i muknula. Žena Konavoka je s velikim krvavim očima kroz zube protisnula kravi:
-Daaaj,ne seri!
Imao sam vramena da razmišljam onih pet sati. Nešto nije štimalo. Ako je žena Konavoka popila tablete za spanje zašto nije zaspala? Zašto nije umrla? I zašto sere bez veze?
-Vi niste iskreni prema meni.- rekao sam im.
Kum me pogledao ozbiljnim pogledom, a najbolji prijatelj se osmjehnuo.
-Mesec vam vaš,u čemu je fora?
-Hoćemo li mu reći?
-Naravno, to je moj kum.
Istina, žena Konavoka se pokušala ubiti i mom najboljem prijatelju je javljeno. On je došao za njom doma i dok se ona kupala tablete za spanje zamjenio je tablete za sranje.



Post je objavljen 24.03.2006. u 19:26 sati.