Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/snoopy

Marketing

Equinoxe

Evo nas i u silaznoj putanji sto se lijepog vremena tice. Danas je ravnodnevnica iliti ekvinocij. Ovdje bas i ne obracaju previse paznje na takve detalje. Dapace, cak su pojednostavnili nastupanje godisnjih doba - jesen je ovdje vec nastupila 1. ozujka, a ostatak slijedi u regularnim razmacima od 3 mjeseca. Ma, mi smo ionako mimo svih standarda ovdje.

Odusevljava me da ocigledno SI nomenklatura nije dospjela u ove juzne krajeve. Kilometri na sat se pisu kph, km je K. Samo jednom sam probao traziti nesto u dekagramima.
Odometer je sinonim za brzinomjer, brzinomjer je speedo (nikako ne mjesati pojam sa kupacim gacama), zmigavac je prosto indikator. Ovaj zadnji pojam je ne bas tako bitan posto ovdje ionako je prilicna egzotika vidjeti da netko signalizira promjenu smjera. Kada sam polagao vozacki prije kojih 12-tak godina policajac me je pitao zasto sam dao zmigavac kada sam promjenio traku.

Glede ostalih lokalnih anomalija samo da spomenem da se natpisi na cestama se pisu od blize tocke prema daljoj, tako da "keep left" izgleda ovako:


left
keep


Jedna on najoriginalnijih stvari je pravo prvenstva pri skretanju iz glavne ceste. Auto koji ima veci luk ima pravo prvenstva pri skretanju. To u praksi izgleda ovako - hocete skrenuti, no posto imate manji luk morate pustiti tipusa koji dolazi sa druge strane. Genijalni momenat je da u tom casu obicno netko dolazi iza vas i pritom ide ravno bez skretanja. I, dok zapjenjeni gestikulirate tipu na kontra strani da se makne, isti fino vidi da iza vas ide drugi auto i stoga lagano ceka da prode. Eh, onda vec lagano pop... i krenete u skretanje. Taman u pravi cas, jer se skretacu sa druge strane oslobodio prolaz pa je isto tako krenuo u manevar. I... to je jedan od razloga zasto ima neuobicajeno veliki broj auta sa razbijenim prednjim blatobranom.



Smrtni grijeh je probati parkirati na trotoaru. U principu mozete parkirati bilo gdje ako nema isprekidane zute linije. Kao posljedica tog velebnog pravila vecina glavnih cesti je puna parkiranih auti u unutarnjoj traci, ostavljajuci pritom obicno samo jednu traku za ostali promet.
Mala reminiscencija jedne lokalne zivuljke koja je bila udata za nekog naseg Homo Balkanicusa. Par je otisao nesto u Njemacku. Doticna je fino zrentala auto i krenula u shopping u centar grada. I, vidi cuda, odmah je zamijetila da nema isprekidane zute linije. Krasno, i to nasred najprometnije ulice. I, tako je gospoja nonsalantno sparkirala auto i krenula u shopping. Nedugo poslije su je drugovi u plavom uspjeli zaskociti i odvuci u polizei stanitzu. Tamo su navodno poceli vristati na nju, nasto se ova grozno uvrijedila, pogotovo sto joj nikako nije bilo jasno sto je krivo napravila. Prica je navodno istinita... (navodno se spominje i u Starom Zavjetu)

I jos samo nesto na temo ovog posta - sjeca li se jos netko Jean Michelle Jarre-a i famoznog "Equinoxe" albuma? I neponovljivog "Oxygene" koji je koristen u Weir-ovom "Gallipoli"-u sa Mel Gibsonom?





Post je objavljen 21.03.2006. u 21:27 sati.