Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Medinila (lat. Medinilla magnifica)

Foto cvijet me zamolila da nešto napišem o ovoj biljci. Iskreno nemam osobnog iskustva s njom, a napisala sam nekoliko savjeta koje sam našla u knjizi o cvijeću.
Prekrasna biljka što je vidljivo i iz naziva (magnifica) koja potječe iz tropskih krajeva točnije sa Filipina. U svom prirodnom staništu, prašumi, raste kao visok grm s velikim kožnatim listovima velikim i do tridesetak centimetara. Iz zaperaka listova izrastaju veliki grozdasti cvjetovi. Prirodno doba cvatnje je u periodu od ožujka do kolovoza.
Tokom cvatnje može vam biti gost u kući no ona je najsretnija u stakleniku ili tropskom prozoru. treba je smjestiti na svijetlo mjesto, bez direktnog sunca i pružiti joj puno prostora.
Od ožujka do kolovoza temperatura treba biti 20, 22 stupnja pa na više, treba obilno zalijevati mlakom, omekšalom vodom, osigurati visoku vlagu zraka i obilno gnojiti gnojivom bez vapna.
Ako vam preživi do jeseni, od listopada do veljače joj treba osigurati mirovanje na 15-17 stupnjeva, štedljivo zalijevati i ne gnojiti dok se ne pokažu cvjetni pupovi.
Treba je presaditi rano u proljeće. Obrezati do starog drva svake dvije godine.
Zbog suhog zraka napadaju je štetnici i zaostaje u rastu.
Slika posuđena s neta, a prikazuje medinilu koja se još nije potpuno rascvala

Post je objavljen 15.03.2006. u 22:04 sati.