Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/riandworld

Marketing

Nagovještaj proljeća

Danas je bio divan, proljetan dan. Topao i sunčan, sa tek malo vjetrića, kao stvoren za sjediti na Korzu. U mom dvorištu koršnja badema se preko noći osula cvjetovima, a ukrasna tužna vrba je dobila prve listiće, pa izgleda kao prekrivena zelenim velom.
Proljeće je na vratima, priroda se probudila.

No, još je jedan nagovještaj velike mijene – u Haagu je umro Slobodan Milošević. Kako, još se ne zna. Dakle, otišao je balkanski krvnik, čovjek koji je svoj krvavi ples započeo prije 19 godina na Gazimestanu, kada je pregazio Kosovo. No, vatru balkanskog požara potpalio je nekoliko godina kasnije, napadom na Hrvatsku, zatim na Bosnu, da bi grand finale bio pokušaj da pokori nepoćudnike u vlastitom narodu – neuspješan, što ga je i koštalo izručenja u Haag.
Čovjek koji je kriv za smrt stotine tisuća ljudi na području nesretne bivše Juge, zbog koga se nekoliko puta više njih raselilo širom svijeta, koji je osobno naručio stotine ubojstva, među njima i ono svoga kuma Ivana Stambolića, uspio je pobjeći pravdi.
Žao mi je što je umro. Jer, Smrt, baš kao i Život, nije uopće pravedna – milostiva je totalno neobjektivno i skroz selektivno. Bilo bi mi puno draže da je bio osuđen i da je platio za svoje zločine. Ovako, svatko tko vjeruje u neku ultimativnu pravicu, ili barem u ono «Pravda je spora ali dostižna», ostaje kratkih rukava. Nema karmičke pravde - tužna je i gorka istina. Netko se muči cijeli život, i umire dugo i bolno poput psa – Smrt ga bešćutno i nemilosrdno zaobilazi. Drugima, baš kao i Miloševiću, pruža utočište iz kojeg se ruga svima. Nije on jedini, puno je takvih primjera.
Zato, vjerovati da je ovozemaljska muka samo prolazna faza koja će biti nagrađena blaženstvom i blagostanjem nakon smrti, je, baš kao i strpljivost kojim se podnose zlostavljači, sa vjerom da će ih Bog ili netko tko je mjerodavan kazniti boravkom u paklu, u najmanju je ruku glupo i naivno. Ja nekako sumnjam da će Slobo završiti u paklu – sigurno se uspio uvaliti u Raj, povukao neku vezu.
No, iako je Milošević izbjegao pravdi, treba vjerovati i nadati se da je njegova smrt početak katarze koja će napokon donijeti neke nove vjetrove dobra, u ove tužne balkanske vjetrometine.



Post je objavljen 11.03.2006. u 20:20 sati.