Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/joepellena

Marketing

Druženje i zabava

Dakle dečko ima dvajest i nešto godina i poršejca, a nije nogometaš. Kad znamo da ima ilegalni pištolj i da ga je spreman upotrijebiti rano ujutro ispred kluba koji pušta muziku koja profinjene uši podsjeće na deranje mačke, izbor je vrlo sužen. Ili je tatin sin idiot, ili je kriminalac. Često je i jedno i drugo. Kad kažemo kriminalac, mislimo na snalažljive i poduzetne ljude koji su u ostvarivanju svojih ciljeva spremni mnogo štošta napraviti. Poštivanje zakona, edukacija ili težak rad ne spadaju među mnogo štošta. Ali spadaju primjena sile i udruživanje s osobama sličnih težnji i manira. Takvo nakupljanje se zove grupa i kvalifikatorni je element u kaznenom pravu. Što znači da se strože kažnjava. A ako su dečki zaista sposobni i druželjubivi, a k tome posjeduju i organizacijske sposobnosti, svrstavamo ih u organizaciju. Kriminalnu. No od prvih razbijenih arkada i prozora od trafika dalek je put do moći i uspjeha.

Počeci su uvijek u ranoj mladosti. Prvo naš junak druželjubivost iskazuje aplikacijom neke tvrde igračke na glavu kolege iz vrtića, ili trajnom posudbom neke lijepe igračke. U ranoj školskoj fazi se već pokazuju i prvi znakovi organizacije. Kao kad dvojica prvašića uhvate jednog slabijeg u WC-u i tu ga poduče nekim odredbama Zakona jačega te mu tu lekciju ponavljaju idućih tjedan dana, sve dok ih ne otkriju. Nakon toga učiteljica naravno zove roditelje, koji se naravno ekspresno odazivaju u roku od dva do tri tjedna nakon što učiteljica u trećem pozivu zaprijeti da će dijete dati socijalnoj službi. Stravične sankcije u vidu prijekog pogleda učiteljice i letargije prezaposlenih i (ili) indiferentnih roditelja (nije njihov sin takav), samo učvršćuju odluku tih mladića da svoje potrebe, volju ili želje ostvare preko tuđih leđa. U višim razredima se samo dalje razvijaju i unaprijeđuju metode podučavanja slabijih Zakonu te se ujedno uz druželjubivost razvija i osjećaj za dijeljenje stvari (npr. sendviča i džeparca s nekim kržljavim štreberom koji je jadan baš taman dobro naišao) ili razmjenu. Vi njemu ciglu, a on vama pare.

Razdoblje puberteta još nazivamo i faza specijalizacije. Naši junaci su do tada već prilično dobro spoznali odnose u društvu i ustanovili svoje prednosti i mane te mogućnosti stjecanja utjecaja i moći u društvu. Ukratko, živo druželjubive i snalažljive osobe, ili kako sitni zavidnici kažu, beskrupulozni, agresivni, lukavi i spretni posuđuju, uzimaju, otimaju, kradu, zauzimaju vodeće položaje u svom mikrokozmosu. Inteligencija je poželjna, ali ponekad je dovoljno samo da su siledžije i da su dovoljno kvarni. Ipak njihova je djelatnost ograničena, vezana uz školsko dvorište ili igralište. Više kao vježba za pravi svijet koji je negdje tamo vani izvan dosega njihove percepcije.

U osnovnoj školi su dakle sve siledžije još u povojima, čast izuzecima. Tek kasnije počinje prava selekcija i regrutacija. Daljnji razvoj ipak vrlo ovisi o već postavljenim širim društvenim odnosima. Tko od kuda potječe, tko koga zna ili slučajno upozna, tko se nađe u jačoj raji. Tako neki agresivni, ali mutavi blento može postati gazda samo zbog obiteljske druželjubive crte, dok neki veseljak koji je vrlo vješt i s bokserom i s pajserom i s riječima, zbog nepostojanja čvrstog zaleđa, može zaglaviti dosta nisko u hijerarhiji. I faktor sreće je važan. Nije svejedno je li metak završio u ruci ili u kičmi.

Ne želim niti znati šta se sve treba napraviti da bi se steklo strahopoštovanje zajebanih igrača, ali među kriterije sigurno ulaze i šarmantnost i elokventnost. Ne znam čime drugim bi takvi poduzetnici stekli naklonost poštene policije, ako ne šarmom i toplim ljudskim razgovorom, a zasigurno su vrlo rječiti i s hladnim i s vatrenim oružjem. Kao i njihova vojska šta iz svega grla rasteže ekavicu u zadimljenim kafanama.

Nema više džokera zovi ni džokera pola-pola, publika se znoji i nervozno meškolji u sjedalicama i moli Boga da je nitko ništa ne upita, a pitanje za trijezdvije tisuće kuna i prijelaz drugog praga je - Šta kad se na istom mjestu učestalo nalazi par grupa takvih zajebanih druželjubivih poslovnih ljudi i energičnih poduzetnika, koje su ujedno možda i konkurencija ili imaju nekih nesređenih osobnih računa, a još su slučajno naoružani do zuba, smrde na viski i imaju nešto bijelo na brkovima?

a) Let lampa
b) Lete letci
c) Leti leti
d) Lete meci

Pih, pa i nije teško pitanje...

I sad sve ovo staviti u kontekst onih lola šta su si međusobno rešetali poršejce i terence te masovne zloupotrebe alkohola i droga. I šta dobiješ. Ne može pošten čoek u miru u četri ujutro na drvenom stolu zadimljene birtije ili na koljenima u staklu do struka žile rezat na novi Cecin hit bez da neka bitanga ne potegne utoku. Jebeš takvu zabavu.


Post je objavljen 17.01.2006. u 00:30 sati.