Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kemoterapija

Marketing

KURBAN BAJRAM

Neki me je dan Drug Tito zamolio da mu objasnim što je Kurban Bajram. Pa, Druže Tito, bujrum.

Kurban Bajram vuče korijene još iz davnina kad je Ibrahim, kako muslimani zovu Abrahama iz Ura, bio pozvan od Boga da žrtvuje svoga sina i tako Gospodina uvjeri da vjeruje u nj i da mu je doista poslušan.
Kad se Gospodin uvjerio da je Ibrahim/Abraham spreman učiniti žrtvu i vlastita sina, poštedi iskušenja oca i naredi mu da umjesto sina žrtvuje ovna, brava, kurbana, što ovaj i učini. Otada je običaj da se, na spomen Ibrahimove/Abrahamove žrtve poštuje zapovijed žrtvovanja kurbana.
Žrtvovanje kurbana obavlja se u doba hadždža/hodočašća, u posljednjem mjesecu muslimanskoga kalendara – zul hidždže.
Meso žrtvovanog kurbana podijeli se u tri dijela i to tako da jednu trećinu dobija rodbina, drugu siromašni, a treću onaj kome je najpotrebnije.
Premda je žrtva obvezna, ne će vam se upisati u grijeh ako materijalno niste u mogućnosti prinijeti žrtvu. Inače, to žrtvovanje prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama još od pradavnih vremena.
Kad je riječ o simbolici, onda je riječ o žrtvi i bogobojaznosti. Jer upravo ta bogobojaznost i vjera, dakle spremnost da se izvrši Božja volja, učinila je da Gospodin poštedi Ibrahimova/Abrahamova sina.
U Islamu je Kurban Bajram najveći vjerski blagdan. On bi imao predstavljati sve ono najljepše što vjera daje čovjeku: pouzdanje, dobrotu, odanost, ljubav, poštovanje, darežljivost i solidarnost svih. Sve to se pokazuje i tako što se na današnji dan skupljaju hadžije/hodočasnici na hadždž/hodočašće u Mekku, na brdo gdje je božji poslanik održao svoju posljednju molitvu.
Jezično značenje riječi hadždž je – cilj, svrha, namjera. Hadždž je, dakle, namjera da se otputuje u Mekku s krajnjim ciljem da se obave određeni obredi, u za to određeno vrijeme i pod određenim uvjetima.
A hodočastiti Hram dužan je svaki onaj koji je to u mogućnosti. Jer Islam se temelji na pet odrednica: svjedočenju da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed Božji Poslanik; obavljanju namaza; davanju zekata (dragovoljni prilozi); postu u mjesecu ramazanu; obavljanju hadždža.
E, pa svima koje slave Kurban Bajram neka je sretno i berićetno.
Ne trebate žrtvovati kurbana.
Bit će dovoljno ako žrtvujete svu mržnju, huju i zlovolju koju gajite prema bilo kome.
Kad to obavite, vidjet ćete kako ćete se bajramski osjećati!


Post je objavljen 10.01.2006. u 23:55 sati.