Zašto odgajati psa?,dogtraining.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dogtraining

Marketing

Zašto odgajati psa?

U razgovoru s brojnim vlasnicima pasa primjetila sam kako mnogi odgoj pasa smatraju nepotrebnim, pa čak i svojevrsnim 'mučenjem' pasa. Neki su pak htjeli da im pas sluša samo neke, osnovne naredbe te su bili zadovoljni ako ih pas posluša samo povremeno i to nakon nekoliko ponavljanja naredbe jer joj nisu pridavali neku važnost.
Osobno pak smatram kako je odgoj pasa veoma bitan, i to zbog više stvari:
1.) Jedino kroz pravilan i doslijedan odgoj možete dobiti stabilnog psa na čije ćete se reakcije moći pouzdati u većini slučajeva.
2.) Puno je lakše živjeti sa psom koji zna 'ljudska' pravila nego s onim koj ih nezna.
3.) Kroz odgoj razvijate dobar odnos sa svojim psom.
4.) Kada radite s psom, dajete mu neku zanimaciju koja ga stimulira te tako proaktivno provodi vrijeme. Neki psi 'zahtjevaju' rad te razvijaju probleme u ponašanju ako im nedostaje mentalne aktivnosi.
5.) Odgojem preventirate razne probleme koji bi vam se kasnije mogli pojaviti u suživotu sa psom.
6.) Odgojen pas će se u pravilu bolje ponašati u stresnim i novim siotuacijama od neodgojenom.
7.) Jednostavno je super osjećaj kada vam netko kaže: 'Baš imate lijepo odgojenog psa.' ili 'Pas vam je jako pametan'.

Do ove ste stranice vjerojatno i došli u potrazi za nekim informacijama te pretposztavljam da ste onda iz svog psa odlučili napraviti 'uzornog građanina'. To je jako pohvalno jer je već sama odluka da ćete nešto napraviti prvi korak na putu da to zasita napravite. Još je jedino bitno ne odustati, unatoč poteškoćama na koje ste naišli. Kada sam radila sa svojim prvim psom, htjela sam odustati nebrojno puta, ali sam si zacrtala cilj u glavi i odlučila doći do njega. Užasno me živciralo kada Brix recimo ne bi slušao u klubu unatoč tomu što je savršeno reagirao na naredbe doma. Živciralo me kada je radio gluposti, živciralo me kada nije dolazio na pozive, živciralo me kada se nije dalo češljati. Imala sam dosta svakodnevnih problema s njim, bezveznih sitnica, od toga da se bojao usisavača, da je skakao radi pozdrava do toga da je režao na svakog mužjaka. Ne mogu reći da nije bio problematičan pas. Mučila sam se sa tim problemima iz dana u dan jednostavno zato je rmi se nije dalo i njih rješavati. Ipak, sada sm ih riješila većinu, i žao mi je da to nisam napravila prije. Većinu lošeg ponašanja nije bilo teško ispraviti, bilo je potrebno svega par sesija od nekoliko minuta. Uštedjela bih si mnogo truda koji mi je trebao da nekako obuzdam ta ponašanja, barem na kratko. Zašto isto ne bi napravili i vi? Riješili se briga i počeli uživati u zaista svakom trenutku kojeg provodite sa psom, bez da odgađate neke aktivnosti u nedogled samo zato što pas za vrijeme njih baš i ne surađuje pa one traju 10 puta dulje nego bi trebale i pas vam se za to vrijeme popne navrh glave? Zašto si ne olakšati suživot sa psom takvim radom u kojem ćete uživati i vi i pas?


Post je objavljen 04.01.2006. u 00:30 sati.