Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liganaroda

Marketing

Ponešto o zapatistima

Na Novu godinu 1994., isti dan kad se počeo primjenjivati sjevernoamerički
sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), u kojem se izmeču ostalog odbijaju priznati prava starosjeditelja na njihovu zemlju, u Chiapasu, najsiromašnijoj meksičkoj regiji, zapatisti objavljuju rat meksičkoj vladi. Iako se očekivalo da će ustanak biti skršen brzo i efikasno, dogodilo se upravo suprotno. Zahvaljujući taktici koju su američki stručnjaci nazvali *netwar*, zapatisti su vrlo brzo popularizirali svoj pokret, tako da je meksičku vojsku dočekalo tisuće aktivista iz cijelog svijeta. *Netwar *se sastoji od toga da* *postoji oko 45.000 *web* stranica povezanih sa zapatistima, a njihovi proglasi izdaju se na 14 jezika.

Njihov glasnogovornik je Subcomandante Marcos, čovjek koji nosi masku i krije svoj identitet. Za sebe kaĹže da nije vođa, nego izvrĹĄitelj duĹžnosti. Iako ga optuĹžuju da je svojom vunenom maskom i neizbjeĹžnom lulom stvorio kult ličnosti, a i novinari ga stalo gnjave spekulacijama oko identiteta,
Marcos kaĹže: Nije bitno tko sam ja, moja je crna maska ogledalo u kojem se ogledaju svi koji se bore za svoja prava . Marcos je homoseksualac iz San Francisca, crnac iz JuĹžne Afrike, azijski imigrant u Europi, anarhist u Španjolskoj, Palestinac u Izraelu, Maya Indijanac u Meksiku, Židov u Njemačkoj, Rom u Poljskoj, pacifist u Bosni i Hercegovini, nezaštićena žena koja se podzemnom željeznicom vraća s posla u 10 navečer, seljak bez zemlje, nezaposleni radnik, nezadovoljni student i, naravno, zapatist u planinama.

2001. zapatisti su krenuli u marš u Ciudad de Mexico s ciljem da razgovaraju s predstavnicima kongresa. Dočekalo ih je 100.000 ljudi, a prozapatistički prosvjedi odrĹžavali su se u 130 gradova na pet kontinenata. Kad su zapatisti ušli razgovarati s kongresmenima, Marcos je ostao vani.Ono po čemu je ovaj ustanak različit od svih drugih latinoameričkih revolucija je to što oni nisu došli rušiti državu, nego ponuditi alternativu za nju. Za razliku od pokreta iz šezdesetih, nisu se izolirali od svijeta, nego se otvorili prema njemu. Njihova zajednica organizirana je na demokratski način, o svemu odlučuje vijeće sastavljeno od najstarijih članova i članica. Muškarci i žene su jednaki, izmjenjuju se u obavljanju kućanskih poslova i čuvanju djece. Trećinu vojske čine žene. Zapatisti se ne bore oružjem, nego idejama i riječima. I svima nama poručuju da pokrenemo svoju revoluciju, da se odupremo apatiji i rezignaciji, sivilu svakodnevice i cinizmu.



evo, druže, obećala sam da ću napisati nešto o marcosu, a i vidim da si u
zadnje vrijeme pasivan. nadam se da će ti se svidjeti.
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!
SALUD!
sestra lovel 1984


Post je objavljen 03.01.2006. u 18:21 sati.