Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tea15

Marketing

Mala povijest Halloweena


Za početak sama riječ Halloween potječe od engleskog naziva "All Hallows Eve" koji označava večer prije Dana svih svetih, a običaji vezani uz njegovu proslavu potječu od starih Kelti koji su živjeli na području Irske. U 5. stoljeću prije Krista Keltima je ljeto završavalo 31. listopada i počinjala je nova godina tj. slavio se Samhain. Prema legendi na taj dan su se na zemlju vračali duhovi umrlih u protekloj godini i tražili tijela koja bi mogli zaposjesti za iduću godinu jer im je to bila jedina šansa da uđu u zagrobni život.

Prema njihovom vjerovanju na dan Samhaina su prestajali vrijedit svi prirodni i vremenski zakoni kako bi omogućili ulazak duhova u svijet živih. Razumljivo je da nitko nije želio biti zaposjednut stoga su gasili vatre u kućama kako bi ih učinili hladnim i nepoželjnim a oni sami su se oblačili u različite demonske kostime i dizali veliku buku oko kuća uvjereni da će na taj način otjerati duhove. Neki izvori čak tvrde da su na lomačama palili one za koje su sumnjali da su zaposjednuti i na taj način su opominjali duhove da ne ulaze u tijela drugih ljudi. Ove običaje su nakon njih naslijedili Rimljani i u 1. stoljeću je Samhain bio uključen u sve tradicionalne Rimske proslave koje su se odvijala u listopadu.

Kako je vjerovanje u duhove s vremenom oslabjelo, običaj presvlačenja u duhove, vukodlake i vještice je zauzeo samo običajnu ulogu, te običaje se u Ameriku donjeli Irci oko 1840.-ih i od onda dobivaju na popularnosti.
Za "Trick-or-treating" običaj se vjeruje da nema veze s Keltskom tradicijom, nego sa Europskim običajima iz 9. stoljeća kad u vjernici na dan poslije Svih svetih (2.11) obilazili svoje mjesta i tražili "Dušni kolač", napravljen od četvrtastih komada kruha sa grožđicama, u zamjenu za koji su molili za duše pokojnih iz te obitelji. U to vrijeme se vjerovalo da samo pomoću molitvi duše mogu naći put do raja.



Dok priča o Jack-o-lanternu potječe iz irskog folklora. Prema predaji, Jack koji je bio na glasu kao pijanica i lupež, izazvao je Vraga da se popne na drvo nakon čega je u koru usjekao križ, zbog kojeg Vrag više nije mogao sići i jack je obećao da će ga spustiti dolje ako mu On više neće pometati zamke. Prema prići nakon što je

Jack umro bio mu je zabranjen ulazak u raj (zbog udruživanja s Vragom), ali nije smio ni u pakao (zato što je prevario Vraga) i umjesto toga je dobio svijetlo koje se nalazilo u izdubljenoj bundevi da si osvjetljava put kroz mrak.

I tako ovaj običaj koji je po nekima najdraži Sotonistički praznik nije nastao na vjerovanju u zlo kako neki tvrde. Danas čak i mnoge Crkve priređuju Halloween partye ili pravljenje lampiona iz bundeva za najmlađe, a ovaj dan je sam po sebi onoliko zao koliko ga vi zlim učinite.



Post je objavljen 02.01.2006. u 16:47 sati.