Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Izvorno hrvatsko: Cinkuši - međimurski punk

Medjimurje rules!
Još pred pet-šest godina sam na jednoj lokalnoj radijskoj postaji blizu Zagreba čuo pjesmu "Pet je kumi" u izvedbi Cinkuša. Pjesma mi je ušla u uho. Nevjerojatna kombinacija međimurskog etna i punka, još nečuveno. Skinuo sam sa službene stranice tri pjesme("Pet je kumi", "Raca", "Kaderaški drmeš") i nekako s neta neobičnu "Babilonsku"(na deset svijetskih jezika!). Ne znam koja je bolja.
Imaju dva albuma, "Zeleni Kader"(Kopito/Croatia Records, 1999.) i "Domesticus Vulgaris"(Cantus, 2005.), a na službenoj stranici koju sam sinoć posjetio Cinkuši se predstavljaju ovako:
"Cinkuš je zvono. I kao što zvono zvoni, najavljuje, naglašava, upozorava, tako i Cinkuši dolaze kao svjetioničari i nepretenciozni glasnici sreće života i snage predaka. U svojoj glazbi Cinkuši objedinjuju svoje autorstvo i tradiciju hrvatskih regija Medimurje, Prigorje i Zagorje. Pjevaju na posebnom kajkavskom dijalektu. Njihov energičan glazbeni izričaj protkan je svim elementima teške i prkosne povijesti života običnog čovjeka, težaka, grubost i melankolija, žestina i emotivnost.Tektonsko buđenje energija kroz glazbu Cinkuša u slušateljstvu proizvodi naglašeno pozitivan efekt, bez obzira na jezičnu barijeru."
Punk is not dead...in Medjimurje!!!
Dakle, kad slušate Cinkuše jednostavno vam dođe da cupkate, ljuljate se ili, u najćešćem slučaju, nekontrolirano bacate razgrčući prostor oko sebe.Zanimljivo mi je bilo pročitati komentare koji prate Cinkuše gdje god nastupaju. Tako Darko Glavan, koji ih je pratio na etno-festu Nebo 2005., kaže:
"Cinkuši su me osvojili na prvo slušanje kao izvorni etno punk band koji podjednako zaslužuju oba dijela spomenute složenice. Njihovu pripadnost etno izričaju nije ni potrebno temeljitije obrazlagati no ovi kajkavski "Poguesi" također posjeduju i neupitni punkerski etos to jest strastvenu posvećenost svojim regionalnim korijenima i suvremenim izvedenicama što je u potpunosti došlo do izražaja u oba njihova albuma. Za ovaj bismo mogli reći - posebice zbog odabira ultimativnih tekstopisaca - kako je još dublje zaorao njihovu emocionalno svjetonazorsku baštinu no Cinkuši su i ovim CD-om odrešito dali do znanja kako i na vjetrometini domaće estrade žele ostati "svoji na svome". Zaključio bih: i to kao jedna od najdragocjenijih oaza iskrenosti, dosljednosti i talenta."
Naravno, problem je što se ne mogu probit ni na telkama ni na radijima. A tako su faking dobri.

Cinkuši su:
Tihomir Kruhonja (glas, kontrabas)
Igor Barić (violina,glas)
Marko Meštrović (udaraljke,glas)
Nataša Radušić (mandolina, glas)
Mirko Radušić (glas, gitara,)
Nebojša Stijačić (el. gitara, glas)

Keep on bloggin'!!!

Post je objavljen 28.12.2005. u 22:35 sati.