Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

Naš Antiša

Heroj, zločinac, klaun ili samo žrtva?

Bit će ovih dana našeg Antiše na sve strane. I na blogu.

Kako jedan atipični branitelj vidi Antu Gotovinu?
Mislim da bi se pravi general predao bez puno razmišljanja. Jer pravi general ne bi htio biti bjegunac. Naš Antiša je sve drugo samo ne vojnik. Jer Legija stranaca nije vojska. To je jedna tvrtka koja svoje djelatnike skuplja posvuda, većinom na ulici, obučava ih i šalje u plaćeničke misije. Tako je i naš Antiša još kao dječarac zbrisao od kuće i pridružio se toj Legiji. Jer je u dječjim danima slušao legende o njoj. Jer su labilnim klincima legionari, zatvorenici i kriminalci najveći uzori. Malo je pljačkao u Francuskoj. Osuđen je zbog toga. Nije mu to bilo ništa strano jer u takvom okruženju je sazrijevao. Među ološem koji sačinjava Legiju stranaca.

Naš Antiša je nesretna marioneta. Njegova najveća vrijednost je simbolika. "Došao nam je čovjek iz LEGIJE STRANACA!"… Moš mislit… Heroj svim labilnim klincima bez trunke soli u glavi. Došao s nešto vojničkog znanja, zvao se Ante, bio je lukav u međuljudskim odnosima i stigao je do generala. To se moglo samo u Hrvatskoj vojsci tih ratnih godina. I ne bi Hrvatska propala bez Ante. Uvijek je na tome mjestu mogao biti neki Ljubo ili Drago. Ako oružja i nismo imali, imali smo ljudi. I nitko me ne može uvjeriti da je jedan Legijin instruktor borbe na terenu imao strateška znanja dostatna za poziciju generala.

Dvojica koju bi se jako puno pitalo u vezi svega toga za što Antu optužuju su pod zemljicom crnom. Na svoju sreću. Ostali su nedodirljivi. Uzoriti. Sveci. Naši dragi Franjo i Gojko. Počivali u miru. A ti se, Ante, sada tuci s utvarama. Jesi li palio sela koja nisi morao? Jesi li protjerao Srbe? Jesi li smaknuo kojeg civila?
Ako jesi, jesi li to činio svojevoljno ili su ti to naložili Franjo i Gojko? Hoćeš li herojski prihvatiti odgovornost i ne biti šupak koji pljuje po mrtvima ili ćeš to ipak učiniti jer je tako najlakše?

Sad ćemo vidjeti tko je naš Ante.

Do sad je bio izvrstan povod za mnoga sranja u državi.

Đapić je izjavio kako je danas tužan i razočaran svaki branitelj. Ne znam, nisam ga baš ovlastio za takvu izjavu.

Jesam li tužan? Nisam. Čak zadovoljan. Nek Ante stane pred strašni sud. Ako je ispravan, ništa mu se lošeg ne može dogoditi. A Hrvati će možda konačno prestati tražiti povode za glupost u odbjeglim legionarima.


Post je objavljen 08.12.2005. u 20:58 sati.