Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

"Big Brother" kao igra umjesto kruha


Sve donedavno je druga sezona hrvatskog "Big Brothera" po svojoj predvidljivosti mogla parirati holivudskim romantičnim komedijama ili završnici hrvatskog nogometnog prvenstva. No, po svemu sudeći, slaba gledanost, lavina bjesomučnih kritika na Internet forumima i pritisak sponzora natjerao je da RTL-ov producentski tim da poduzme neke drastične mjere te gledateljima i natjecateljima priredi par velikih iznenađenja.

Posljednje od njih - doduše samo kada su natjecatelji u pitanju - treba se dogoditi večeras kada "alternativac" Kristian, koji je na samom početku istaknut kao superfavorit i čiji je lik trebao privući prošlogodišnje glasače Saše Tkalčevića i Zdravka Lamota, bude dobio obavijest da napušta Kuću. Kristianu nije prvi put da je nominiran, ali je te nominacije relativno lako prebrodio - u oba dva slučaja blaženo nesvjestan da je relativno malen broj glasova dijelio njega i izbačenog natjecatelja.

Već sada su počele špekulacije o razlozima zbog kojih se nekoć turbopopularni Kristian odjednom pretvorio u jednog od najomraženijih natjecatelja, čiji odlazak iz Dubrave hrvatska javnost čeka s istim nestrpljenjem koje je krasilo rimsku publiku prilikom ulaska gladnih lavova u arenu s osuđenim kriminalcima.

Odgovor na to pitanje je prilično jednostavan i može se nazrijeti iz rezultata posljednjeg telefonskog glasanja, kada je Kristian dobio samo 8 % glasova manje od izbačene Sanje, odnosno 1 % više od Hamdije. Svo troje su dobili skoro tri puta više glasova od Matee i Dace koji su, po dotadašnjoj praksi, trebali biti izbačeni kao novorpridošli stanari. Iz ovog proizlazi da Matea i Daca u prva dva tjedna publici nisu dosadili poput starosjedilaca, pogotovo onih starosjedilaca koji sami sebe nazivaju "finalistima" i drže da se više uopće ne moraju truditi kako bi dobili nagradu ili barem ušli u finale.

Hamdija, Matko i Kristian - trojka koju je RTL istakao kao favorite prije nego što im je Ivan pokvario koncepciju te iz predviđene završne četvorke izbacio Lanu - u mnogo čemu po svojoj lijenosti, nesposobnosti i bahatosti podsjećaju na neke druge likove koje hrvatska javnost gleda na TV-ekranima ali koju svojim glasovima ne može poslati u bespuća povijesne zbiljnosti. Glasovi za izbacivanje Sanje, Kristiana, a u skoroj budućnosti i Hamdije i Matka ako se RTL smiluje i za to da priliku, služe kao odušak za nemogućnost da se riješe kojekakvih Račana, Sanadera, Mesića, Đapića i drugih "nezamjenjivih" likova koji su od eurobirokrata i s njima povezanih korporacija istaknuti kao opcija bez alternative, koje se tetoši i kojima se gleda kroz prste isto onako kao što je Big Brother znao gledati svojim ljubimcima u Dubravi.


Post je objavljen 25.11.2005. u 15:44 sati.