Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Hranidbeni lanac GM dolara

Petak, 18.11.05.

Iako sam sinoć otišao spavati u nadi kako će aktivisti Greenpeacea i danas sprječavati hrvatski brod Hope da iskrca 25000 tona GM soje iz Argentine, nažalost, brod je privezan u zatvorenom dijelu poljske luke Gdynia. U svemu nije toliko bitno tih mizernih 25000 tona tereta, što je samo 3,5 % godišnjeg izvoza argentinske GM soje u Poljsku. Ova vijest važnija je po tome što prljavu svjetsku rabotu obavljaju hrvatski mornari, na hrvatskom brodu pod hrvatskom zastavom, ali iznajmljenom korejskoj firmi koja je brod dala u podnajam švicarskoj podružnici kompanije koja se bavi proizvodnjom i distribucijom hrane i poljoprivrednih proizvoda. GM soje. Još uvijek tražim o kojoj se točno firmi radi, "slijedi novac" krug tada bi, možda, bio zatvoren. Ovako je djelomično ovoren.
Ono što su jučer u press materijalu napisali Grinpisovci samo je jedan dio slike, samo jedna puzzla..

GP aktivisti otkrili su da najveći poljski prerađivač mesa Animex u vlasništvu SMITHFIELD FOODS Inc. (Virginia, USA) hrani životinje genetski modificiranom sojom. Za pretpostaviti je da će se Hope argentinska soja naći na jelovniku Animexovih svinja i čega sve ne što uzgajaju – perad.. Smithfield Foods Inc. je najveća svjetska kompanija za uzgoj i preradu svinjskog mesa. SF osim u SAD-u, ima pogone u Poljskoj, Francuskoj, Rumunjskoj, UK, Brazilu, Španjolskoj, Meksiku i Kini.

Argentina je u svega nekoliko godina postala druga zemlja, odmah iza SAD-a, po proizvodnji GM soje. Gotovo 50% poljoprivrednih površina zasijano je ovakvim sjemenom, a nova plodonosna polja nastaju na područjima šuma. Kako je do toga došlo, složena je priča. Uglavnom, opet se svodi na ekonomsko uništavanje zemlje – kamatarenje (nafta..), a uz pomoć stranih ulagača i GE kompanija, jeftino je pokupovana obradiva zemlja i sustavno uništavani mali poljoprivrednici.. Argentina danas uvozi hranu, a još je donedavno imala nisku stopu siromaštva od svega 5%. Danas dodajte nulu. Šarolikom poljoprivrednom proizvodnjom argentinski poljoprivrednici zadovoljavali su sve potrebe zemlje. Danas na pašnjacima vladaju strojevi umjesto krava i niču polja RR soje, a Argentina uvozi mlijeko..


Gotovo sve površine soje u Argentini (90-97% u 2004.) zasijane su GM sjemenom američke kompanije MONSANTO. Da stvar bude gora, GM polja soje u Argentini i Brazilu se progresivno šire na prašume Amazonije, koje se uništavaju zbog profita GE kompanija. Srž tehnologije GM soje (i ostalih GM kultura) je u tome što se mijenja genetski kod da bi, pored ostaloga, bile otporne i na herbicide. No, višegodišnji uzgoj takve soje doveo je do veće upotrebe drugih herbicida zbog sve otpornijih korova koji su se prilagodili novim uvjetima. U Argentini se sije patentirana Monsanto soja otporna na super učinkoviti monsantov patentirani herbicid Roundup - takozvana «Roundup ready soybean» - RR soja.



Stvar je toliko daleko dogurala sa «superkorovima», da je Monsanto izbacio na tržište Roundup ultraMax, a već je spreman i Roundup ultraMax II .U Argentini se ultraMax prodaje kao čokolada. Kupiš 9 dobi'š 10.

Smithfield-ove svinje u Poljskoj vjerojatno već jedu prve količine friške GM soje. Kada se zakolju, a meso preradi, proizvodi će biti izvezeni u Belgiju, Njemačku, Švedsku, UK, Nizozemsku, Laviju, Litvu i Rumunjsku. Kupci neće znati da jedu GM hranu jer EU regulativa ne propisuje posebno označavanje proizvoda dobivenih uzgojem životinja GM krmivom.

Post je objavljen 19.11.2005. u 12:30 sati.