Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekologija

Marketing

Medvjedi i ljudi

(prema tekstu iz: Hrvatska revija 2 (2005), Medvjedi i ljudi, Vladimir Lay; foto: foto studio Focus)

U planinskom selu Kuturevu na Velebitu već nekoliko godina radi utočište za mlade medvjede. To utočište je primjer modela koji povezuje čuvanje i korištenje hrvatskih prirodnih dobara. projekt je potaknula udruga 'Znanje za okoliš', a započeo je s radom 2002. godine. Utočište u Kuturevu se brine za siročad medvjeda, za one mladunce koji su izgubili svoju majku. Ovo je prvo i do sada jedino utočište takve vrste u svijetu iako drugačijih utočišta za medvjede ima u ponekim zemljama.

Glavni lik priče je smeđi medvjed, hrvatski car životinja budući da nema većeg i impresivnijeg predstavnika faune, govori lay u članku. To je upravo onaj medo na kovanici od pet kuna na kojoj pak piše mrki medvjed. osim medvjeda žele se očuvati i njihova staništa i tako izbjeći eventualnu opasnost za čovjeka i njegovu imovinu. navodi se da u Hrvatskoj imamo između 600 i 1000 smeđih medvjeda.

21. travnja 2002 u utočište je stigao prvi medo, a danas ih ima pet. Prvi je bio Mrnjo brundo, a drugi janja - Zora. Tu su i Ljubo Lik i Zdravko Gor, sve siročići. 2004. napravljen je pravi mali baby centar koji će služiti za nove mlade medvjede. Tu je smještena 'vrlo šarmantna' medvjedica Mara Buna. Medvjedi su zaštićeni posebno napravljenom ogradom, ima ih tri, a planira se građanje i novih.

od proljeća do jeseni utočište je otvoreno za posjete, a godišnje dolazi oko 10 000 ljudi: škole i đaci, planinari, ljubitelji prirode, turisti, ... Planova ima još puno, a svi su pozvani posjetiti medvjediće. Pa ako ikad...

Post je objavljen 17.11.2005. u 23:25 sati.