Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Dešifrirani 90Sr

Već nekoliko dana promišljam kako napisati ovaj post. Razmišljam kako početi, kako razraditi temu, kako opisati što se događa i kako sve to zaključiti? Ustvari, zaključka nema jer je tema uvijek recentna i stalna. Ovaj post nema novu spoznajnu vrijednost, samo govori o stvarima koje nam se događaju već desetljećima. Možda, kada bolje razmislim, sadržaj ovoga posta nekome i neće biti bitan, no meni, pojedincu, to je strašno. Nevjerojatno mi je kako nas Oni lagano, sustavno, desetljećima ubijaju. Polako nas truju i prodaju nam antidote, ubijaju nas prodavajući nam metke i komprese, kradu nas davajući nam kredite.. Odlučio sam biti kratak i jasan, bez previše kompliciranja.

Radijacija u zubima
Nakon uzbune u pedesetim godinama 20. stoljeća, znanstvenike opet zabrinjava povišena razina radioaktivnih čestica pronađenih u zubima male djece.

Nakon niza testiranja nuklearnog oružja pedesetih godina prošlog stoljeća, stroncij 90 (Sr90), nusproizvod nuklearnih reakcija, pronađen je u zubima male djece, izvještava kanadski Globe and Mail. U ono doba ova se radioaktivna čestica okrivljivala za povećani broj tumora kod djece.

Danas, desetljećima kasnije, znanstvenici pri U.S. Radiation and Public Health Projectu su iznova zabrinuti. Dr. Janet Sherman objašnjava da Sr90 u zubima male djece rođene nakon 1990. dostiže razinu koja je postojala u vrijeme nadzemnih testiranja nuklearnog oružja.

Otkuda dolazi ovaj novi Sr90?
Neki znanstvenici ukazuju na nekoliko nedavnih nuklearnih nesreća, na uobičajenu radijaciju iz nuklearnih elektrana ili na testiranje nuklearnih bombi koja su se odvijala prije više godina.

No ma što bio izvor Sr90, ljudi ga konzumiraju u hrani s kontaminiranim biljkama ili u mlijeku krava koje pasu ozračenu travu. No kako je Sr90 kemikalija slična kalciju, ljudsko ga tijelo pohranjuje u kostima, povećavajući rizik od pojave tumora kostiju i leukemije.

IskonInternet
02.11.2005.


Da pojasnim ovo. Stroncij 90, kao umjetni radionuklid, je najdugovječniji štetni emiter opasnog beta zračenja poznat čovjeku. Stroncija 90 u prirodi nema, nastaje u fisijskim (nuklearnim) reakcijama, a osim njega kao vrlo opasan i štetan pojavljuje se cezij 137 i još nekoliko opasnih radionuklida. Stroncij 90 se ugrađuje u zube i kosti zbog svoje kemijske sličnosti s kalcijem (organizam ga prepoznaje kao kalcij!), a kako je vrlo kancerogen i štetan, rezultat je svima jasan. Lijekovi se proizvode, prodaju, koriste, a bolesnih sve više i više. To nam je tako poznato. Vrijeme poluraspada Sr90 je nešto duže od 28 godina i jednostavnom računicom dolazimo do rezultata od nešto više od 300 godina potrebnih da se stroncij 90 razgradi.

No, ono što se pitaju ovi znanstvenici iz prenesene vijesti također je pomalo nevjerojatno. Otkuda dolazi taj novi Sr90? Navode nuklearne elektrane, testiranje nuklearnih bombi, nedavne nuklearne nesreće.. a nitko ne spominje eksplozije američkih bombi s osiromašenim uranom i posljedice koje nastaju korištenjem takvih bombi. Stroncij 90 nastaje i kao nusprodukt eksplozija takvog oružja.

RIM: JOŠ JEDAN VOJNIK UMRO ZBOG "BALKANSKOG SINDROMA"
RIM, 7. studenoga 2005. (Hina) - Talijanski vojnik Fabio Senatore (24) umro je od Hodgkinsove bolesti nakon što je bio u misiji na Balkanu, objavila je u ponedjeljak talijanska novinska agencija ANSA. Fabio Senatore iz Napulja bio je smješten u bolnici u Paviji gdje se
liječio od bolesti koju je "zadobio na Kosovu kao posljedicu zračenja osiromašenim uranom", izjavio je Domenico Leggiero, predstavnik institucije "Osservatorio Militare". Senatore je bio u tri misije na Balkanu i kada se posljednji put vratio, prije godinu dana, već je bio bolestan.

Leggiero kaže da se sa Senatoreovom smrću "tragična bilanca umrlih talijanskih vojnika od Hodgkinsove bolesti popela na 40, a još je 300 vojnika oboljelo zbog zračenja osiromašenim uranom".


Slika dolje predstavlja mjesta gdje su Ameri ispuštali bombe s osiromašenim uranom na Kosovu 1999. godine. Primjećujete li i vi da su mjesta najgušća uz Albansku granicu?



Podsjećam da su mnoge od tih bombi, nakon što nisu ispuštene na Kosovo ili Srbiju, zavšile u Jadranu. Više o tome pročitajte - ovdje.

Post je objavljen 07.11.2005. u 23:16 sati.