Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filmi

Marketing

Lemony Snicket: niz nesretnih događaja

(Lemony Snicket's a series of unfortunate events)
SAD 2004, 108 min, fantazija
Redatelj: Brad Silberling
Uloge: Jim Carrey, Meryl Streep, Emily Browning, Liam Aiken

Troje djece Baudelaire u tajanstvenom su incidentu izgubili kuću i svoje roditelje. Sada siročad bivaju smješteni kod svojeg rođaka Conte Olafa koji preuzima brigu o njima. No Conte Olaf se ne pokazuje kao najbolji skrbnik pa odlaze k drugome, pa k trećemu, tj. trećoj. Situacije u kojima će se zateći natjerat će ih da iskoriste sve svoje snage i svoju maštu kako bi prevladali nesretne događaje koji se nastavljaju nizati.

Zna se da je Jim Carrey kao rođen za ovakve uloge, pomalo lude, ali vrlo posebne likove. A i djeca Baudler su previše simpatična da bi film mogao biti loš. Svidjelo mi se također što film pristupa radnji na netipičan način, gotovo kao da pišemo priču zajedno s piscem. Scenografija je odlična, ugođaj i ambijent u kojem se odvija radnja neobičan je i nikad dosadan. Jednostavno nemam što reći. sviđa mi se takav tip filmova i gotovo.

Ovaj je film dobio Oscara iako ne onog glavnog za kojeg nije niti bio nominiran, za najbolji film. A evo još nekoliko podataka. Film je snimljen po seriji od 11 knjiga, a planira se i dvanaesta knjiga. Knjiga br. 12 je upravo izašla, te se šuška o knjizi 13. Film obrađuje događaje iz prve tri knjige: The Bad Beginning", "The Reptile Room", i "The Wide Window". Kako bi se Jim Carrey dobro našminkao za ulogu bila su potrebna tri sata šminkanja. Isto tako, snimanje filma više se puta prekidalo iz razloga što suije blizanke koje su glumile malenu Sunny znale zaspati za vrijeme snimanja.
Ocjena: 9/10

Post je objavljen 20.11.2005. u 22:04 sati.