Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liganaroda

Marketing

Iran priprema obranu od sankcija
U ovom kritičnom trenutku ajatolah Ali Khamenei postavio šest novih vojnih zapovjednika
ANKARA, 27. runa (Od Vjesnikova dopisnika) - Iran je vrlo ljutito reagirao na glasovanje na Općoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) gdje je većinom glasova prihvaćen Nacrt rezolucije kojom se osuđuju teheranske nuklearne ambicije. Za taj dokument koji su, uz snažnu potporu SAD, sačinili Njemačka, Francuska i velika Britanija, izjasnilo se 22 zemalja članica, dok je 12 bilo protiv. Među ovim drugima bili su Rusija, Kina i Venezuela.
Potpredsjednik iranske vlade Gholam-Reza Aqazadeh, koji obnaša i dužnost direktora Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), upozorio je da upućivanje »iranske rezolucije« Vijeću sigurnosti UN-a može samo »voditi povećanju napetosti i srednjoistočnog nasilja«. Samo spominjanje Srednjeg istoka upućuje i na mogućnost budućeg iranskog odgovora. Aqazadeh smatra da predlaganje tog dokumenta praktički poništava ranije sporazume postignute između Teherana i Pariza.
Aqazadeh je govoreći na godišnjoj konferenciji IAEA-e istaknuo da je prihvaćeni Nacrt rezolucije tehnički i zakonski ništavan jer je, kako je kazao, politički motiviran. Iranski potpredsjednik nije, međutim, naznačio mjere koje će njegova zemlja poduzeti kao odgovor na usvojeni dokument. Ponovio je kako iranska nuklearna nastojanja imaju isključivo miroljubive znanstvene ciljeve.
Hoće li Iran prihvatiti punu suradnju s IAEA-om ili će se odlučiti za suočavanje sa gospodarskim sankcijama, zavisit će od procjena teheranskog svjetovnog i duhovog vrha. Iranci su u stanovitoj psihološkoj prednosti zbog izuzetno visoke cijene nafte na svjetskom tržištu. Nametanje sankcija koje bi uključivale i izvoz iranskog »crnog zlata« moglo bi uzburkati ionako previsoke cijene i ozbiljno uzdrmati svjetsko gospodarstvo u cjelini.
Sigurno je da su Iranci u svoje proračune vrlo ozbiljno uključili europske i američke prijetnje.
Znakovito je da je u sadašnjem kritičnom trenutku došlo do preustroja u iranskom vojnom vrhu. Vođa Islamske revolucije i glavni zapovjednik oružanih snaga veliki ajatolah Ali Khamenei postavio je šest novih vojnih zapovjednika. Jedno od takvih znakovitih naimenovanja je i postavljanje njemu vrlo odanog viceadmirala Ali Shamkanija za šefa Centra za stragegijska obrambena istraživanja.
Vjesnik

Post je objavljen 28.09.2005. u 10:59 sati.