Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nacrtani

Marketing

JESAM JA MALO PARANOIČAN?

Eto, dok gledam pusta tornada, tsunamije, oluje, bolesti, nesreće i kaj sve ne...i tako bezbrižno (hebi ga, ipak se to događa – negdje drugdje) zujim po net-u i provirim u Monitor.hr i nađem sljedeću vijest...obratite pažnju na datume...kronologija...

...i tak me nekaj štrecne...bem ti, Italija je tu, moš pljunut do nje...eeeee, sranja su stigla u susedova dvorišča, a sused je blizu...Tibet? Da odem na Tibet? Znam! Mexička pustinja...ja i pejotli...ili...ili...neko mjesto, ko u seriji "Život na Sjeveru!!! Nego, ja se tu raspričah, a pojma nemate...zakaj Italija? Zakaj frka? Evo.... Blah!

1.vijest je iz Večernjeg lista staro preko godinu dana
2.vijest PREKJUČER - ITALIJA
3.vijest DANAS!


27.01.2004.

PTIČJA GRIPA

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), do 20. siječnja u Vijetnamu od ptičje je gripe tipa H5N1 umrlo pet osoba. Izvor infekcije najvjerojatnije je perad, a ne prijenos s čovjeka na čovjeka. Ptice u Japanu i Koreji također su zaražene H5N1 lancem.

Ptičju gripu uzrokuje virus gripe tipa A i predstavlja opasnost za mnoge životinjske vrste. Vrlo zaraznu ptičju gripu uzrokuju podtipovi H5 i H7 (H je protein hemaglutinin na površini virusa; N je protein neuraminidaza).

Divlje ptice vjerojatno predstavljaju glavni izvor infekcije koja se zatim širi na ostale životinje. Virusi gripe tipa A vrlo su nestabilni, zbog antigenskih promjena (male, kontinuirane promjene unutar virusa zbog kojih tjelesni imunološki sustav više ne prepoznaje virus) i antigenskih pomaka (rjeđe, ali nagle velike promjene u virusu koje dovode do novih kombinacija proteina hemaglutinina i neuraminidaze).

U 1997. godini u bolnicu u Hong Kongu primljeno je 18 osoba zaraženih H5N1 gripom, a šest ih je umrlo. To je bio prvi dokumentirani slučaj direktnog prijenosa H5N1 gripe na čovjeka. Dva stanovnika Hong Konga su 2003. godine, nakon povratka iz Kine, također oboljeli od H5N1 gripe, a jedan od njih je umro.

Iste godine ptičja gripa tipa vrlo zaraznoga podtipa H7N7, pojavila se u peradarskoj industriji u Nizozemskoj gdje je jedan veterinar preminuo.

Tržnice živom peradi u azijskim zemljama predstavljaju pravo plodno tlo za ptičju gripu. Ovakve tržnice su dio prehrambene kulture tih zemalja. Glavni odgovor na pojavu ptičje gripe je masovno ubijanje peradi, koje se upravo sada odvija u Vijetnamu.

Tijekom epidemije u Hong Kongu 1997. godine, ubijeno je preko 1,4 milijuna kokoši i ostale peradi, a 1999. godine ubijeno je još 1,25 milijuna ptica. Lokalno i šire stanovništvo takvih područja zabrinuto je zbog ekonomskih i zdravstvenih posljedica takvih poteza, jer države i društva koja ovise o farmama peradi kao izvorima hrane dolaze u velike poteškoće. Farmerima je potrebna financijska kompenzacija, a potrebno je potražiti i alternativne izvore peradi.

Budući da se države zahvaćene ovim problemom gotovo uvijek nalaze u siromašnijim dijelovima svijeta, svjetske donatorske agencije trebat će pomoći kod kompenzacija i uvoza peradi.

Što se tiče zdravstvenih posljedica, zapitajmo se što bi se dogodilo kada bi visoko virulentna H5N1 gripa postala prenosiva s čovjeka na čovjeka? Takva katastrofa još se nije dogodila, no predstavlja jedan od glavnih uzroka zabrinutosti svjetskih stručnjaka infektologa.

Do epidemije u Hong Kongu 1997. godine smatralo se kako bi za prenošenje H5N1 virusa na čovjeka bio potreban posrednik, primjerice svinja, čije respiratorno epitelno tkivo sadrži iste oblike sialične kiseline kao i kod ptica i čovjeka. Postoji zabrinutost da bi se lanac poput H5N1 mogao povezati s ljudskim virusom gripe kako bi postao zarazan i među ljudima. Kako bi takva vrsta ljudske gripe imala visoku smrtnost, zastrašujuća je pomisao na svjetsko širenje ove bolesti.

Kada bi H5N1 gripa postala raširena među ljudima, dosadašnje cjepivo ne bi bilo od pomoći. Tradicionalno cjepivo protiv gripe proizvodi se pomoću kokošjeg embrija, a metoda je spora i ograničena brojem plodnih jajašaca. Cjepivo za podtipove H5 i H7 ne može biti proizvedeno standardnim metodama, jer su oni vrlo smrtonosni za kokošji embrio.

"Tehnika obrnute genetike" (Plasmid reverse-genetic technology) u kojoj se izravno spajaju geni virusa može se upotrijebiti za proizvodnju cjepiva, no potrebne su daljnje studije i klinička ispitivanja. Antivirusni lijekovi su skupi i nedovoljno efikasni.

Gripa je zaraznija od SARS-a, pa mjere karantene koje se upotrebljavaju za kontroliranje SARS-a vrlo vjerojatno ne bi bile dovoljne za kontrolu gripe.

Mogućnost raširenosti visoko zaraznog virusa ptičje gripe među ljudima trebala bi biti vrlo ozbiljno razmotrena. Odmah nakon posljednje pojave bolesti u Vijetnamu, ekipe liječnika iz Svjetske zdravstvene organizacije i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti bile su prisutne na licu mjesta.

Jedna stvar je jasna: budući da su sve nove zarazne bolesti čovjeka koje su se pojavile u proteklih 20 godina svoj izvor imale upravo kod životinja, veterinarska znanost i briga o životinjama jednako su važne za kontrolu bolesti kao i klinička medicina. Financiranje istraživanja stručnjaka za životinje nikako ne bi smjelo biti zanemareno.


vidi oriđiđi




14.09.2005

PLANETARNE ZARAZE
Italija se priprema za novi ubojiti virus
Ptičja gripa mogla bi ubiti sedam milijuna ljudi


RIM Epidemija ptičje gripe zasigurno će pogoditi Italiju, a prema nekim predviđanjima, 16 milijuna ljudi moglo bi biti zaraženo, dva milijuna smješteno u bolnice, a oko 150 tisuća osoba moglo bi umrijeti, objavio je jučer list Corriere della Sera prenoseći naglaske iz rasprave na Drugoj europskoj konferenciji o gripi koja je na Malti okupila svjetske zdravstvene stručnjake.

"Epidemija je neizbježna. Pripremamo se za nju", rekao je na konferenciji predsjednik komisije za epidemiju gripe talijanskog ministarstva zdravlja Pietro Crovari. Brojke koje prenosi list predviđanja su stručnjaka iznesena u raspravi, a prognoze da bi 16 milijuna Talijana moglo biti zaraženo ptičjom gripom načinjene su na osnovi statističkih modela teških epidemija gripe azijske gripe koja je harala 1958. i hongkonške gripe 1967. godine. Sadašnje zalihe cjepiva protiv ptičje gripe iznose 154 tisuća doza, a trebaju biti povećane na 2,5 milijuna doza kako bi bilo pokriveno pet posto talijanskog pučanstva u opasnosti. Taj omjer preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Novi virus ptičje gripe, koji je prvi put izoliran 1997., može izravno s peradi napasti čovjeka bez prenošenja preko drugih životinja, kaže Ovidio Brignoli, potpredsjednik talijanske udruge opće medicine.

On dodaje kako trenutačno virus H5N1 ne prelazi s čovjeka na čovjeka, ali mogao bi se adaptirati za takvo što jer je već jedan primjer takve zaraze dokumentiran. Ako bi se virus mogao širiti s čovjeka na čovjeka, epidemija bi imala strašne posljedice. Prema riječima milanskog virologa Amessandra Zanettija, postoje novi prototipovi cjepiva protiv ptičje gripe koji bi mogli biti spremni za 3 do 4 mjeseca, ali je potrebno vrijeme za eksperimente na čovjeku, kao i za njihovu proizvodnju.


vidi oriđiđi


16.09.2005.
WHO: Virus ptičje gripe mutirat će i postati zarazan

Virus ptičje gripe mutirat će i postati zarazan. Nema vremena za gubljenje želi li se spriječiti da bolest preraste u pandemiju, upozorio je jučer čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Lee Jong-wook, liječnik iz Južne Koreje. Kada pandemija započne, bit će jednostavo prekasno, upozorio je. Ovo je upozorenje objavljeno u trenutku kada SAD pokušava okupiti države oko novog američkog plana za borbu protiv te bolesti, koja je u Aziji već usmrtila više od 60 ljudi, a nedavno se proširila na Rusiju i Europu.

vidi oriđiđi




...e sad...možda bi tu netko već rekao..."tko ima uši...neka čuje..." Blah!




Post je objavljen 16.09.2005. u 21:58 sati.