Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Eko uranium u akciji! Bombe s osiromašenim uranom još uvijek su u Jadranu!

Prije koji tjedan 'redakcija' Eko uranium bloga, zanimala se za stanje čišćenja međunarodnih voda Jadrana od bombi s osiromašenim uranom. Naime, postavili smo pitanje na Radiju 101 u njihovoj emisiji Parliament show – do kuda se došlo s čišćenjem kontaminiranog mora i koliko je novca za to potrošeno? Danas je emitiran odgovor na 101 Mhz!

Podsjećam, saveznički zrakoplovi su 1999. godine bombardirajući Srbiju u povratku neiskorištene projektile bacali u Jadran, zbog opasnosti od eksplozija pri sletanju aviona u američkoj bazi Aviano u Italiji.


Redakcija Parliament showa raspitivala se kod NATO-a i u našim ministarstvima – a o ovoj temi nitko nije htio razgovarati i dati odgovor! HEJ! Pa to je naše more! Što je s brigom za njega!? Javnost je naišla na zid šutnje kod izabranih političkih predstavnika! Zar mi nemamo pravo na istinu? Nije li područje ispuštanja tih bombi u našem ekološko – ribolovnom pojasu i ne treba li po tomu država skrbiti o očuvanju Jadrana na tom području?

Jedino je o temi htio razgovarati Inoslav Bešker, dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima, koji je rekao da je vađenje bombi završeno prije malo više od 6 godina, ali s polovičnim uspjehom! Naime, iz mora je izvučena i uništena 131 bomba, a preko masmedija je talijanskim ribarima rečeno da se više ne moraju brinuti za svoju sigurnost. Bešker javlja kako su novinske agencija javile o akciji vađenja bombi, ali i između redova izvijestile kako nitko više ne traži, po grubim procjenama, oko 107 takvih bombi. NATO se za vrijeme bombardiranja trudio ne obznaniti koliko i kakvih je sve bombi ispušteno u međunarodne vode između Italije i Hrvatske. Kaže se kako su se one vjerojatno zakopale u dno mora, pa ne predstavljaju opasnost za ribare!

Ako su bombe sa osiromašenim uranom opasne za tenkove i sl., jeli isti taj osiromašeni uran iz tih bombi opasan za život u moru kada procuri?


Inoslav Bešker ovako završava odgovor:
''mi ustvari ne znamo stižu li na naše stolove školjke i ribe obogaćene zračenjima. Hoćemo li za koju godinu imati lijepu romantičnu večeru uz blagu svijetlost koja neće dolaziti od svijeća već iz ozračene hrane?''


Post je objavljen 12.09.2005. u 23:02 sati.