Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

(Ne)poznati Hrvati: Anthony Francis Lucas(1855.-1921.)

Antun Lučić a.k.a. Anthony F. Lucas
Anthony Francis Lucas rođen je 1855. kao Antun Lučić u splitskoj obitelji brodograditelja u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji. Već s dvadeset godina završio je strojarstvo na Politehničkom Institutu u Grazu(bio je kolega Nikoli Tesli). Na Austrijskoj Pomorskoj Akademiji koju je odslužio u Puli i Rijeci dobija čin podporučnika. Lučić je bio impresivnog izgleda, visok 1.90 m, težak oko 100 kg, masivne građe i uspravnog vojničkog stava.

1879. Lučić posjećuje ujaka u SAD-u(Saginaw, Michigan). Tamo se trajno nastanio, promijenio ime u Anthony Francis Lucas i dobio domovnicu 1885. u Norfolku. Nakon ženidbe i rođenja dijeteta 1887. seli u Washington. Prvo se zaposlio u drvnoj industriji, ali je ubrzo odlučio poći u Colorado i Louisianu tražeći zlato i kamenu sol. 1893. Lucas se zaposlio u tvrtki za istraživanje soli u New Orleansu. Radeći na raznim lokacijama stekao je iskustvo, postao je stručnjak na području koje je istraživao u cijelom SAD-u, te razvio teoriju o povezanosti soli, sumpora i sirove nafte, što većina geologa nije podržala.

1899. Lucas je zakupio Spindletop, zemlju južno od grada Beaumonta u Teksasu. Vjerovao je da na određenoj dubini mora postojati ogroman bazen sirove nafte. Bušiti je počeo krajem 1900., ali se cijela operacija zakomplicirala(na dubini od 60 metara naletio na pijesak, na 275 metara uništio je hidrauličnu bušilicu). Za riješenje svih tih problema nedostajalo mu je novaca, pa je molio i kumio velike lovaše: Rockefeller ga je odbio, ali je uspio uvjeriti John H. Galeya i James M. Guffeya iz Pittsburgha da se uključe u projekt.

Napokon, kad je početkom 1901. godine dosegnuo dubinu od 370 metara, pojavila se snažna erupcija sirove nafte(svjedoci su govorili i do 60 metara uvis), koja je tako prskala 9 dana, dok je Lučić nije zaustavio jednim od svojih izuma. Firma "Lucas Gusher" proizvodila je oko 14 000 tona nafte dnevno, što je prva masovna eksploatacija sirove nafte u svijetu. Ubrzo je nastao "black gold rush" i poduzetnici sa svih strana su se slili u Teksas. Grad je u godinu dana sa 8 000 došao na 60 000 stanovnika. Do 1902. više od 285 izvora nafte je radilo na Spindletop Hillu i preko 600 naftnih kompanija je bilo upisano kao korisnici. Iako je bio najzaslužniji za razvitak tvrtke, Lucas je imao samo mali udio u cijelom biznisu, pa je 1901. odlučio napustiti tvrtku.

Njegovo otkriće je revolucioniralo upotrebu goriva u svijetu, transformiralo ekonomiju jugoistočnog Teksasa, pomoglo razvitku tek izumljenog automobila, a pogotovo njegove proizvodnje, jer je sad postojao novi izvor energije za pogon. S vremenom je Houston postao centar naftne industrije, a SAD su pretekle Rusiju kao vodeći svijetski proizvođač.

Njegovo znanje geologije omogućilo mu je da može prepoznati iskoristiva od neikoristivih polja, pa je radio kao savjetnik na naftnim poljima Rumunjske, Rusije, Meksika, Alžira i SAD-a. Kao uspiješan poslovni čovjek i neupitan stručnjak u svom resoru, Lucas je bio doživotni predsjednik Američkog komiteta za naftu i plin("American Committee for Oil and Gas", kasnije zvana "Naftna liga"). Mnogobrojna Lucasova otkrića, znanstvena ili tehnička, po prvi puta su upotrebljena pri vađenju nafte. Mnoga od njih i danas se koriste.

Lucas je umro u Washingtonu 1921.
Što se tiče njegove nacionalnosti, često ga se spominjalo kao Austrijanca, čak i Talijana rođenog u Trstu(?!- još jedna digićka podvala). Na njegovom grobu na groblju Rock Creek Cemetery u Washingtonu piše da je ilirskog porijekla, što je tada bilo uobičajeno ime za Hrvate.

1936. Američki institut za geološka i metalurška istraživanja posthumno mu je dodjelio Zlatnu medalju za razvoj na području istraživanja nafte. Muzej s granitnim obeliskom je također izgrađen njemu u čast. Na obelisku piše kako je njegovo otkriće revolucioniralo industriju i promjenilo živote ljudi diljem svijeta.

Kao istinski pionir naftne industrije Anthony Francis Lucas je među 200 najzaslužnijih Amerikanaca u povijesti.

Post je objavljen 02.09.2005. u 07:48 sati.