Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gaja

Marketing

Moje razmišljanje o Klagenfurtu

Eto na svoju veliku radost vidim da je moj drug Ćora Isidora srećno stigao na svoju destinaciju u Regensburg. I tako, kad je spomenuo Regensburg, pade mi na pamet Klagenfurt. Meni tako razne stvari povodom raznih stvari padaju na pamet.

Nego, kad smo kod Klagenfurta, vi ste svakako išli u osnovnu školu i sećate se one pripovetke čiji je autor Ivan Cankar ili će čak pre biti Prežihov Voranc, i u kojoj otac porodice u nekoj slovenačkoj vukojebini (kakav oksimoron) piše pismo svojoj uzdanici, najstarijem sinu koji studira u Klagenfurtu. Zapravo, ne piše ga nego ga diktira u pero recimo mlađem sinu ili ćerki, ne sećam se tačno.

Bilo kako bilo, pismo na kraju treba adresirati. Zvrčka je u tome što Slovenci Klagenfurt zovu Celovec. Ćale se uskopistio, u fazonu: "Ne može Klagenfurt, piši Celovec, mi nismo Nemci nego Slovenci", i tako taj već kurac. Majka porodice, razumna žena, objašnjava da pismo u tom slučaju verovatno neće ni stići na željenu adresu, jer je službeni jezik u poštanskoj komunikaciji nemački. Ali ne, ćale je rodoljub i pritom glup ko dupe ali principijelan, i na kraju šalju pismo sa adresom Celovec.

Pretpostavljamo da je pismo stiglo na željenu adresu taman ko što je stiglo i ono u Čehovljevoj priči sa adresom "Mom dedi na selo, Konstantinu Makariču".

Aj probajte da napišete pismo za Veliki Bečkerek, iz principa. Ili za Rankovićevo. Ili za Staljingrad. Ili za Konstantinopolj. Znate kad će da stigne? Kurac će da stigne.

Ono što međutim boli jeste činjenica da smo mi ovu priču učili u školi po sistemu da tako treba, da je ćale bio u pravu što je insistirao na Celovecu pa makar pismo i ne stiglo. E, zato smo se tokom devedesetih toliko i kurčili i sledstveno tome dobili po pičci od strane nadmoćnijeg prijatelja.

A gore na slici možete videti koliko je Klagenfurt lep. To je zato što su ga pravili ti koji ga zovu Klagenfurt. Da su ga pravili ti što ga zovu Celovec on bi i dalje bio lep, ali malo manje. A da smo ga pravili mi, zvali bi smo ga verovatno Šabac, i izgledao bi recimo kao Šabac.


Post je objavljen 01.09.2005. u 15:48 sati.